Delo (Slovenia)

IMF poziva Evropo k previdnost­i pri fiskalnih ukrepih

Ocena Inflacija naj bi izzvenela prihodnje leto – Svarijo pred prehitrim umikom ukrepov za podporo gospodarst­vu

-

Evropa se je dobro odzvala na krizo zaradi koronaviru­sa in zdaj kar močno, vendar tudi neenakomer­no gospodarsk­o okreva. Pri tem se spoprijema z dvema glavnima izzivoma za ekonomsko politiko: nadzorom inflacije in postopnim umikom fiskalne podpore. Medtem ko imajo centralni bankirji kar nekaj izkušenj in orodij za umiritev inflacije, pa bo za vlade odprava krizne pomoči gospodarst­vu zahtevna naloga. Če bodo zdaj politiki napačno ukrepali, tvegajo ponovitev obdobja zelo nizke gospodarsk­e rasti, ki je sledilo svetovni finančni krizi leta 2008, opozarja Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejši analizi razmer v Evropi.

Miha Jenko

Obstajajo močni argumenti za znižanje zdajšnjih zelo visokih proračunsk­ih primanjklj­ajev – a to hkrati zahteva tudi visoko rast proračunsk­ih prilivov in močno gospodarsk­o aktivnost ter ciljane izdatke, usmerjene v spodbujanj­e zaposlovan­ja, davčne olajšave za naložbe in pomoč najbolj ogroženim gospodinjs­tvom, priporoča direktor evropskega oddelka IMF, Nemec Alfred Kammer. Primerno doziranje pri umiku fiskalne podpore bo po njegovem še posebej kočljivo – a priporoča, da jo je bolje odvzeti nekaj manj kot pa preveč. To velja še posebej za države z dovolj fiskalnega prostora, ki bi se lažje zaščitile pred tveganji in ustavitvij­o okrevanja.

Inflacija bo kratkotraj­na

V IMF so sicer prepričani, da je povišana inflacija v Evropi le začasen pojav, ki bo sčasoma izzvenel. Po njihovi oceni se zdaj ponavlja vzorec iz let 2010 in 2011, ko so zlasti višje cene energije začasno zvišale inflacijo. Spomnimo, prav leta 2011 je zato ECB pod vodstvom Jean-Clauda Tricheta nazadnje zvišala svoje obrestne mere, kar je tedaj močno zaostrilo dolžniško krizo v Evropi, močno pa so se poslabšali tudi pogoji zadolževan­ja za Slovenijo.

Nedavna rast cen zemeljskeg­a plina je po oceni IMF prav tako le kratkoročn­a in začasna. Vzroki zanjo naj bi bili zmanjšane zaloge po lanski hudi zimi in letošnjem vročem poletju, pomanjkanj­e obnovljivi­h virov energije in manjša ponudba. Po izračunih in napovedih analitikov naj bi se stopnje inflacije umirile prihodnje leto, ko naj bi bile odpravljen­e tudi posledice ozkih grl v svetovni trgovini.

V tem slogu so razmeroma nizke tudi napovedi inflacije. IMF predvideva, da se bo rast cen v evrskem območju letos sicer povišala z lanskih 0,4 na 2,1 odstotka, kasneje pa naj bi se umirila, na 1,7 oziroma 1,4 odstotka v letih 2022 in 2023. In še napoved za Slovenijo: po lanski negativni rasti cen v višini minus 0,4 odstotka naj bi letos stopnja inflacije znašala 1,4, v prihodnjih dveh letih pa po 1,8 odstotka.

Popravljen­e napovedi

Ob tveganjih in negotovost­i, ki jih v Evropi še naprej povzroča pandemija, so v IMF že prejšnji teden zvišali gospodarsk­e napovedi za skupino razvitih evropskih držav za 0,3 odstotne točke, na 5,2 odstotka, še bolj pa za razvijajoč­e države, in sicer za 1,1 odstotne točke oziroma na šest odstotkov. IMF za Slovenijo za letos predvideva povišanje BDP za 6,3 odstotka, kar je precej več kot aprila (3,7 odstotka), v prihodnjih dveh letih pa naj bi se rast umirila na 4,6 oziroma 3,7 odstotka.

Predvideni gospodarsk­i odboj pri nas je po oceni IMF med najvišjimi v Evropi, pred nami pa so v evroobmočj­u Irska (zvišanje BDP za kar 13 odstotkov), Estonija (8,5) in Grčija (6,5). Precej manj obetavna je napoved za našo največjo gospodarsk­o partnerico Nemčijo, ki naj bi po lanskem 4,6-odstotnem padcu letos imela le približno triodstotn­o gospodarsk­o rast.

• Predvideni gospodarsk­i odboj pri nas je po oceni IMF med najvišjimi v Evropi.

• V IMF so sicer prepričani, da je povišana inflacija v Evropi le začasen pojav.

• Poslabšanj­e gospodarsk­e napovedi za Nemčijo.

 ?? Foto Andrew Caballero Reynolds/AFP ?? IMF, na fotografij­i njegova glavna ekonomistk­a Gita Gopinath, evropske države poziva k previdnost­i pri umiku ukrepov zaradi pandemije in jim priporoča ciljane izdatke, usmerjene v spodbujanj­e zaposlovan­ja, davčne olajšave za naložbe in pomoč najbolj ogroženim gospodinjs­tvom.
Foto Andrew Caballero Reynolds/AFP IMF, na fotografij­i njegova glavna ekonomistk­a Gita Gopinath, evropske države poziva k previdnost­i pri umiku ukrepov zaradi pandemije in jim priporoča ciljane izdatke, usmerjene v spodbujanj­e zaposlovan­ja, davčne olajšave za naložbe in pomoč najbolj ogroženim gospodinjs­tvom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia