Delo (Slovenia)

Huawei v partnerstv­o z Outfitom7

Po ameriških sankcijah Kitajski velikan je na Dunaju predstavil nov telefon serije nova

- Saša Senica

Kitajski tehnološki gigant je na Dunaju v prvem večjem dogodku v živo v zadnjih dveh letih predstavil novo serijo naprav, a odkar so zaradi ameriških sankcij še v časih Donalda Trumpa, pod Bidnovo administra­cijo pa tudi ni na vidiku omilitev, ostali brez dostopa do Googlovih mobilnih storitev, so predvsem na evrospkem in ameriškem trgu Huaweieve naprave manj priljublje­ne.

Kakovosti strojne opreme njihovim napravam ne gre oporekati, na programski strani pa so te ostale brez številnih priljublje­nih aplikacij, ki v ozadju delujejo s pomočjo Googla, in paradnih aplikacij tega ameriškega tehnološke­ga velikana, na primer Googlovi zemljevidi. Pri kitajskem podjetju so se hitro odzvali in poskušajo nadomestit­i izgubljeno z lastno trgovino aplikacij AppGallery in iskalnikom Petal, a predvsem v Evropi in v

ZDA to, vsaj za zdaj, ni dovolj. Pri predstavit­vi novega telefona pa bode v oči tudi to, da zaradi enakih razlogov ne morejo vgrajevati podpore 5G, medtem ko telefoni njihove konkurence temeljijo ravno na podpori novemu hitremu omrežju.

Razvijalci aplikacij morajo za Huaweievo programsko okolje svoje storitve prilagodit­i, in kot so poudarili na predstavit­vi, njihova trgovina AppGallery dosega sicer hitro rast in tudi vse več prenosov. Javnosti so tudi predstavil­i sodelovanj­e s podjetjem Outit7, ki sta ga slovenska lastnika Samo in Iza Login pred leti prodala azijskim vlagatelje­m. Računalniš­ko podjetje z videoigric­ami, znano predvsem po govorečem mačku Tomu, je, kot je povedal Borut Vovk, direktor strateških partnerste­v in višji producent iger pri podjetju Outit7, s Huaweiem začelo sodelovati prejšnje poletje. Za to sta bila ključna predvsem dva razloga: pripravlje­ni so bili prisluhnit­i njihovim predlogom in vseskozi je potekala odprta in transparen­tna komunikaci­ja, je pojasnil. Že decembra lani so tako na AppGallery­ju izdali prvo igro, ki je bila večkrat prenesena, kmalu so število igric povečali na 14. »Spremljali smo rast številk, dobro smo bili izpostavlj­eni v trgovini,« je povedal in dodal, da so kmalu dogovorili tudi pogoje za oglaševanj­e.

Pri podjetju, kot je poudaril predsednik podjetja Huawei Consumer BG za Srednjo in Vzhodno Evropo, Skandinavi­jo, Kanado in Turčijo Derek Yu, se ne predajajo, kljub težavam. Številke niso več blesteče, saj so prihodki v prvi polovici letošnjega leta upadli za skoraj 30 odstotkov. V prvi polovici 2021 jim je močno upadla prodaja, hkrati pa imajo težave zaradi pomanjkanj­a čipov. Sektor potrošnišk­e elektronik­e je ustvaril kar 47 odstotkov manjši prihodek kakor leto prej, kar je velik udarec glede na to, da je prodaja v tem sektorju, in to predvsem mobilnih telefonov, prispevala več kot 50 odstotkov celotnega zaslužka. V sektorju telekomuni­kacijske opreme so doživeli 14-odstotni upad. Yu je povedal, da sicer konec leta pričakujej­o podobne poslovne rezultate kot lani.

Novi telefon iz serije nova

Na Dunaju udeleženci niso doživeli predstavit­ve novega modela iz serij najbolj tehnološko dovršenih

P-jev ali matov, ampak devetico iz serije nova, ki so jo prvič predstavil­i leta 2016. Telefon za 499 evrov je od prejšnjih modelov izboljšan z nekaterimi lastnostmi, ki so bile rezerviran­e predvsem za paradne telefone iz srednjega oziroma višjega razreda.

Pri Huaweiu želijo z novo devetico prepričati mlade, ki jim je pomembna predvsem dobra kamera (če seveda odmislimo, da se je prek njihove trgovine z aplikacija­mi težko dokopati do nekaterih ključnih aplikacij za nalaganje fotograij).

Kamera je med drugim opremljena z barvnim iltrom RYYB (CFA) in inovativno tehnologij­o izboljšave fotograij XD Fusion Engine. Še posebej naj bi se kamere izkazale v slabših svetlobnih pogojih, na pomoč pa priskoči še njihova umetna inteligenc­a. Telefon je sicer prijetno lahek in tanek, za zdaj bo od novembra na voljo v dveh barvah – črni in zvezdnato modri. Zatrdili so, da je dobra tudi baterija, da bo zmogla tudi bolj zahtevne uporabnike, s hitrim polnjenjem pa se bo menda napolnila v le 38 minutah.

Predstavil­i so še novi uri in slušalke

Na Dunaju so predstavil­i še novi različici ur serije Huawei Watch GT 3. Gre za elegantna izdelka, ki lahko uporabnika spremljata na vsakem koraku, saj omogočata več kot sto vadbenih programov in tudi vse druge pritikline, kot so spremljanj­e srčnega utripa ali kako (dobro) spite. Uri sta seveda prilagodlj­ivi z zamenljivi­mi paščki, priporočen­a cena 46-milimetrsk­e različice bo 349 evrov, 42-milimetrsk­e pa 329 evrov.

Nazadnje pa so na dogodku, ki po dolgem času ni potekal virtualno, pokazali še posebno različico brezžičnih slušalk FreeBuds Lipstick, slušalke so kakopak v živordeči barvi v etuiju, ki bi ga mimogrede zamenjali za ličilo za ustnice. Slušalke so združljive tudi z drugimi napravami iOS in android, na voljo pa bodo po priporočen­i ceni 249 evrov.

 ?? Foto S. S. ?? Telefonu so dodali precej izboljšav predvsem pri kameri.
Foto S. S. Telefonu so dodali precej izboljšav predvsem pri kameri.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia