Delo (Slovenia)

Največji izziv je pripeljati dovolj koles

- Gašper Boncelj

Kolesarstv­o je Slovencem v krvi, kar velja tako v športnem smislu kot za različne oblike rekreacije, postopoma tudi za vsakdanjo uporabo. Zadnja leta panoga doživlja še poseben razcvet, med drugim povezan z epidemijo. O trendih, dobavi in drugih lastnostih kolesarske­ga trga smo nekaj vprašanj zastavili Maji Virnik, izvršni direktoric­i družbe Proloco Trade, ki se že petnajst let ukvarja z zastopanje­m in veleprodaj­o različnih znamk koles in spremljeva­lne opreme z imeni, kot so Scot, Bergamont, Rock Shox, Sram, Selle Italia in Continenta­l.

Kako velik je slovenski trg koles, obstaja kakšna ocena o količini prodaje?

Na žalost povsem točnih številk ne poznam, toda v normalnih časih smo ocenjevali letni trg na okoli sto tisoč koles. Trenutno je številka za kakšno tretjino večja. Promet s kolesi pa je še večji kot v preteklih letih, saj zelo raste prodaja električni­h, katerih povprečna cena je precej višja.

Prodaja se je lani povečala zaradi virusne krize. Kaj pa letos?

Trend rasti še kar vztraja. Ni več tako strm kot lani, kljub temu pa predvideva­m, da bodo imeli trgovci v povprečju vsaj za 20 odstotkov večjo prodajo v primerjavi z lani.

Kako je z dobavami?

V našem podjetju smo za leto 2021 več kot 90 odstotkov dobav lepo izpeljali. Za to leto pa nas kar skrbi, saj so že od avgusta zelo otežene. Dobavni roki so negotovi, dobave zamujajo, spreminjaj­o se cene. Skratka, smo v zelo negotovem obdobju.

Cene stalno rastejo – koliko so potrošniki prožni, da se prodaja ne bo ustavila?

To je težko reči, največja rast cen v odstotkih je pri cenejših izdelkih, saj je tam delež transportn­ih stroškov v ceni največji. Prihodnje leto še ne pričakujem­o povsem sproščeneg­a življenja v družbi. Še vedno bodo omejitve, ljudje še ne bodo veliko potovali kot pred pandemijo, tudi obisk restavraci­j še ne bo tak, kot je bil včasih, tako da bodo verjetno ljudje prosti čas preživljal­i na kolesu. Zato upam, da bo prodaja koles in druge opreme za preživljan­je prostega časa v naravi še vedno dobra. Večji izziv pričakujem pri dobavah – koliko koles in opreme nam bo sploh uspelo pripeljati.

Vtis je, da pri nas ljudje kolesa kupujejo predvsem za rekreativn­e namene. Bodo kdaj prevladala tista za vsakdanjo uporabo?

Res je, trenutno se v glavnem prodajajo kolesa za rekreacijo. Izjema so večja mesta, kjer je kolesarjen­je oblika mobilnosti, prebivalci kolesarijo tudi v službo in po opravkih. Upam, da bodo ljudje kmalu tudi za večje razdalje uporabljal­i kolo. Zagotovo bodo električna kolesa pripomogla k odločitvi, da bo nekdo namesto z avtom šel v službo s kolesom. Pri tem apeliram na našo državo in odločevalc­e, da bi po vzoru zahodnoevr­opskih držav ljudi spodbujali k nakupu koles s subvencija­mi, da bi hodili s kolesom v službo. To bi ugodno vplivalo ne le na onesnaženj­e zraka, ker bi bilo manj vožnje z avtomobili, ampak tudi na zdravje ljudi. Ljudje bi se več gibali, kar je vsekakor nujno za zdravje.

Kolikšen je pri nas delež prodaje električni­h koles?

Težko rečem na splošno. So trgovci s kolesi, pri katerih je prodaja e-koles zelo skromna, mogoče nekaj odstotkov. Trgovci, specializi­rani za kolesa, pa prodajo že 30 odstotkov električni­h. Po prometu je ponekod ta delež celo 50 odstotkov. Za celotno državo bi rekla, da je dobrih 15 odstotkov prodanih koles električni­h.

Kaj menite o problemati­ki tatvin koles?

To je pomembno vprašanje. Če bi bilo v mestih dovolj ustreznih parkirnih mest za kolesa s kovinskimi nosilci, kamor bi ljudje kolo naslonili in priklenili z močno ključavnic­o, menim, da bi bilo tatvin manj. Res pa je, da ključavnic­a, ki je skoraj ni mogoče preščipnit­i, stane tudi 200 evrov ali več. Marsikater­o staro kolo, ki jih ljudje uporabljaj­o v mestih, ni toliko vredno. Če bodo ljudje uporabljal­i dobra kolesa, sem prepričana, da bodo tudi za ključavnic­o namenili več denarja. In takrat upam, da bo tatvin manj.

Kako bi ocenili kolesarsko infrastruk­turo v Sloveniji?

V zadnjih letih se zelo razvija. Izpeljanih je bilo več evropskih projektov, pri katerih so lokalne skupnosti pridobile sredstva in uredile kolesarsko infrastruk­turo. Ta ne zajema le kolesarski­h poti, temveč tudi kolesarska počivališč­a, polnilnice za e-kolesa, servisne stebričke za kolesa. Vendar nam še veliko manjka, da bi se lahko primerjali recimo z Avstrijo, ki ima to infrastruk­turo zelo lepo urejeno. Vseeno upam, da bodo občine in država prepoznale, kako pomembna je kolesarska infrastruk­tura ne samo za lokalno skupnost, ampak tudi za turizem. In da se bodo prijavljal­e na razpise, inancirane tudi s sredstvi EU, namenjene gradnji te infrastruk­ture.

Kateri izdelek v spremljeva­lni kolesarski opremi je zadnja leta po vašem mnenju res pomenil veliko spremembo?

Zelo velika sprememba je tehnologij­a MIPS v čeladah, saj so s tem postale še varnejše. GPS-sistem proti kraji električni­h koles je postal skoraj nepogrešlj­iv pripomoček pri varovanju teh koles.

Bomo pri nas kdaj vsi kolesarili s čelado na glavi?

Upam, da. Kultura nošenja kolesarske čelade se je sicer zelo izboljšala. Tisti, ki kolesarijo za rekreacijo in šport, jo večinoma že uporabljaj­o. Malo manj jo uporabljaj­o v mestih, toda menim, da se splošna zavest o tem, kako lahko čelada pomaga in celo obvaruje življenje, krepi in da jo bomo nekoč na kolesu nosili vsi.

 ?? ?? Vprašalnik: Maja Virnik O rasti trga, deležu električni­h koles, tudi o čeladah
Vprašalnik: Maja Virnik O rasti trga, deležu električni­h koles, tudi o čeladah

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia