Delo (Slovenia)

Povsem običajni soboti sledi najbolj nora nedelja

Nogomet Real Madrid na Camp Nouu, Liverpool na Old Traffordu, PSG na Velodromu, Juve na San Siru – Vroče vse do Brazilije

- Jan Krstovski

Če imate ta konec tedna veliko opravkov, jih poskusite večino s seznama prečrtati še danes. Jutri nas čaka nora nedelja s številnimi nogometnim­i derbiji, med katerimi je težko izbrati najzanimiv­ejšega. Španski clasico je s slovesoma Cristiana Ronalda in Lionela Messija izgubil veliko zvezdniške­ga prahu. Tekme madridskeg­a Reala in Barcelone naj bi na vrhuncu spremljalo okoli pol milijarde ljudi, zdaj je, tudi po zaslugi hude inančne krize v katalonske­m klubu, podoba na zelenici osiromašen­a. Kluba, ki se še nista odpovedala zagonu nove evropske superlige, sta v minulih mesecih spominjala na stara prijatelja in ne na nepoboljšl­jiva rivala. Ravno to rivalstvo, ki sta ga do neslutenih višav dvignila tudi trenerja Pep Guardiola in Jose Mourinho, je poganjalo medijske kampanje in za rekordne zneske prodajalo TV-pravice.

Zdaj je drugače, veteranov največjih bitk iz minulega desetletja je ostalo le za vzorec, potem ko je skupaj z Messijem v Pariz letos odšel tudi prvi madridski bojevnik Sergio Ramos. Vodstvo tekmovanja lahko le upa, da bodo golobradi talenti, kot so Ansu Fati, Pedri, Gavi, Vinicius in Rodrygo (povp. starost 18,8 leta), rivalstvo približali nekdanji slavi. »Zame ostaja najboljša tekma na svetu,« je za ESPN povedal Karim Benzema, poleg Sergia Agüera in Luke Modrića morda največji zvezdnik nedeljskeg­a dvoboja. »Imena se spreminjaj­o, toda Real – Barça bo vedno Real – Barça.«

Na lestvici ima Real dve točki prednosti pred Katalonci, še tri točke več ima vodilni Real Sociedad, ki bo gostoval pri branilcu naslova Atleticu. V premier league nedeljskem­u mestnemu derbiju West Ham – Totenham sledi tradiciona­lno največji spopad sezone med Manchester Unitedom in Liverpoolo­m. Trener rdečih vragov Ole Gunnar Solskjaer še ni na varnem, potem ko so njegovi varovanci potreboval­i velik preobrat za zmago nad Atalanto v ligi prvakov. Trepetali so tudi navijači Liverpoola, a ima gostujoča zmaga nad Atleticom (obe 3:2) seveda precej drugačen priokus.

Messi lahko prvega zabije rivalom

Lionela Messija v dresu PSG čaka prva tekma z največjim rivalom Marseillem, v Provansi gostom, sploh s pariškimi registrski­mi tablicami, tradiciona­lno pripravijo vroč sprejem. Ni še jasno, če bo za tekmo nared tudi Neymar, ki ima težave s stegensko mišico, medtem ko bo Messi po dveh golih v mreži Leipziga iskal še prvenec v francoskem prvenstvu.

Na Apeninskem polotoku bo še vedno stoodstotn­i Napoli gostoval pri Romi, ki se je z gostovanja pri Bodøju v konferenčn­i ligi vrnila s sramotnim porazom (1:6). Rimskega stratega Joseja Mourinha bo zasenčil njegov nekdanji delodajale­c Inter – branilec naslova bo zvečer gostil Juventus.

Vročica nedeljskeg­a večera bo dosegla tudi Brazilijo, kjer se bosta na legendarne­m štadionu Maracana ob polnoči pomerila mestna tekmeca Fluminense in Flamengo. Leta 1963 je njun spopad spremljalo za svetovni klubski nogomet še danes rekordnih 194.603 gledalcev.

 ?? Foto Javier Soriano/AFP ?? Novi obrazi, staro rivalstvo: branilec Barcelone Oscar Mingueza (levo) ustavlja napadalca Reala Mariana Diaza. Madridčani so dobili zadnje tri clasice.
Foto Javier Soriano/AFP Novi obrazi, staro rivalstvo: branilec Barcelone Oscar Mingueza (levo) ustavlja napadalca Reala Mariana Diaza. Madridčani so dobili zadnje tri clasice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia