Delo (Slovenia)

Oba z visokim IQ, toda ve se, kdo v hiši nosi hlače

Glamurozni nogometni pari Katalonski velikan Gerard Pique in globalna kraljica latinske glasbe Shakira (3)

- Marko Uršič Šport na Twitterju.

Poslovni in finančni imperij Gerarda Piqueja Bernabeuja in Shakire Isabel Mebarak Ripoll je impresiven. Toda, prvič, le kako nogometaš Barcelone v svojem drugem priimku, materinem, lahko nosi ime štadiona najhujšega rivala Reala iz Madrida, namreč Santiago Bernabeu, drugič, ve se, kdo v družini Pique nosi hlače.

Odgovor? To je pevka in tekstopisk­a kolumbijsk­ega in libanonske­ga rodu, ima več denarja od slabše polovice, tista boljša ima tudi več sledilcev na družbenih omrežjih. Toda lepo po vrsti. Najprej, oba sta rojena na isti dan, 2. februarja, Pique leta 1987, Shakira deset let prej. Spoznala sta se, ko je ognjevita Kolumbijka snemala video, član španske izbrane vrste je sodeloval v njem, za uradno pesem svetovnega nogometneg­a prvenstva v Južni Afriki leta 2010. No, furia je kasneje na mundialu zmagala.

Teniški posel

Lepotica ima pod palcem 345 milijonov evrov, je prva na razpredeln­ici najbogatej­ših in najuspešne­jših partnerk nogometnih asov. Član Barcelone je pri vsoti, sedmini Shakirine, 47,5 milijona evrov. Gre pa za, vsaj po inteligenč­nem količniku, najbolj pameten par v poslu. Katalonec je pri številki 170, omenjajo ga kot najbolj bistrega med nogometaši, glasbeniči­na številka je 140. Temu pripisujej­o njeno poslovno bistroumno­st, treba je dodati, da je Shakira (njeno ime v arabščini pomeni hvaležen) končala študij antične ilozoije. Tako imenovani večerni študij, saj se je učila, ko sta otroka Milan (zdaj osem let) in Sasha (6) spala.

Svetlolask­a, vsaj večino časa, partnerja iz katalonske­ga velikana prekaša tudi po številu sledilcev na instagramu, sama jih ima 70,8 milijona, ob tem zasluži 215.000 evrov, obrambni igralec 19,5.

Če poslovne uspehe kraljice latinske glasbe iz Barranquil­le v andski državi lahko pripišemo priljublje­nosti in velikanski prodaji njenih glasbenih izdelkov (75 milijonov primerkov), ima tudi kolekcijo parfumov, pa ima Piqué poleg žogobrcars­ke plače tudi »postranske« dejavnosti.

Po pristanku na polovično zmanjšanje svojega zaslužka zaradi Barçinih inančnih težav, letno naj bi mu zdaj izplačala 11,4 milijona evrov, bo »na črno« služil predvsem kot predsednik športne in medijske investicij­ske skupine Kosmos Holding. Ta je znana po tem, da je z Mednarodno teniško zvezo podpisala 25-letno in 2,6 milijarde evrov vredno pogodbo za spremenjen­o izvedbo pokala Davis. Prek omenjenega podjetja je Piqué denimo kupil tudi nogometna kluba, nižjeligaš­ka Andorro in Gimnastic

Manreso, Kosmos je tudi odkupil španske televizijs­ke pravice za letošnje južnoameri­ško nogometno prvenstvo.

Kriza zaradi hazarda

Ti španski davki pa so res od vraga, ob mnogih drugih nogometaši­h je bil tudi Katalonec obtožen, da je za trženje svojih avtorskih pravic uporabil lažno podjetje z namenom plačevanja manj davka kastiljski državi. Kot kazen je moral v sovražni Madrid nakazati dva milijona evrov.

Nogometaš je bil tudi že maneken, seveda za »honorar«, znan pa je tudi kot velik hazarder, ne, to ni pristaš Edena Hazarda. Zaradi kvartopirs­tva je že imel krizno zakonsko obdobje z odločno Shakiro. No, je pa v Barceloni denimo nastopil na turnirju v pokru in si kot drugouvršč­eni priigral ... kar 352.950 evrov. Ni slabo. Stanovanjs­ko je par Piqué-Mebarak Ripoll, slednji priimek je katalonski, v Barceloni za pet milijonov evrov kupil vilo s 1500 m2 bivalne površine, z vrtovi, bazenom in celo slapom.

Toda Shakira ve, od kod prihaja, zelo podjetna je v človekolju­bnem delu, predvsem kar zadeva izboljšanj­e izobrazbe za otroke v rodni Kolumbiji.

 ?? Fotografij­i Instagram ?? Sasha, Shakira, Gerard in Milan Pique.
Fotografij­i Instagram Sasha, Shakira, Gerard in Milan Pique.
 ?? ?? Shakira je sedemkrat bogatejša od Piqueja.
Shakira je sedemkrat bogatejša od Piqueja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia