Delo (Slovenia)

Hrvaška radiotelev­izija za vse, ne le zanje

HRT V novinarske­m društvu in sindikatu novinarjev so prepričani, da to ni več javni servis, ampak sredstvo v rokah politike

- Dejan Vodovnik

Novinarji, združeni v Hrvaškem novinarske­m društvu (HND) in sindikatu hrvaških novinarjev, so zgroženi. Vzroka sta izbira ravnatelja Hrvaške radiotelev­izije (HRT) – v sredo je sabor potrdil imenovanje Roberta Šveba, sicer kandidata vladajoče HDZ – in cenzura, ki je menda čedalje bolj očitna v tem javnem servisu. Za hrvaške novinarje to sploh ni več javni servis, ampak, kot meni podpredsed­nik HND Goran Gazdek, »sredstvo v rokah politične moči«.

Je pa Hrvaško novinarsko društvo te dni sklicalo novinarsko konferenco zaradi postopka izbire generalneg­a direktorja HRT, potem ko je nekdanji prvi mož HRT Kazimir Bačić junija končal v priporu zaradi suma korupcije. Bačića, ki so mu minuli torek odpravili pripor, je kot »najboljšeg­a kandidata« leta 2017 za šefa HRT predlagala vladajoča večina na čelu s HDZ. V HND in sindikatu novinarjev (SNH) so ocenili, da je kriza na HRT s tem, ko je vladajoča večina v parlamentu za novega ravnatelja imenovala Roberta Šveba, kandidata HDZ, dosegla vrh.

Med drugim so navedli raziskavo, po kateri HRT po zaupanju javnosti ni niti med petimi vodilnimi mediji na Hrvaškem. Predsednik HND Hrvoje Zovko je spomnil javnost, da novinarska stroka že leta opozarja na težave, ki se kopičijo na HRT, med osrednjimi sta cenzura in slabo vodenje te javne medijske hiše.

Zato so v sindikatu novinarjev in društvu novinarjev začeli vsesplošno akcijo, s katero bi radi dokazali, da na HRT obstaja cenzura, poročanje pa je skladno z aktualno politiko. Akcija na družbenih omrežjih poteka z naslovom

HRT svima, a ne samo njima ( HRT za vse, ne le zanje).

V okviru te akcije na družbenih omrežjih objavljajo zgodbe novinarjev, ki so bili nekoč zaposleni na HRT, a so zaradi različnih pritiskov in cenzure odšli drugam.

Bilo me je sram!

»Bilo me je sram povedati, da sem novinarka HRT, zato sem odšla,« je povedala Ljubica Letinić. Nekoč zaščitni obraz HRT, voditeljic­a Nevena Rendeli Vejzović, je HRT zapustila že pred dvema letoma. Pojasnila je, da je bila utrujena zaradi nenehnih bitk z nadrejenim­i in dejstva, »da so se vzpenjali najbolj nesposobni, sposobni in prodorni pa so bili razpeti med političnim­i igricami in politično vodenimi uredniki«.

V akciji se nekateri nastopajoč­i pojavljajo z imeni in priimki, drugi so anonimni, vendar so njihova imena varovana v sefu društva in sindikata. Tako na primer neki novinar pripoveduj­e zgodbo, kako ga je urednica medijskega središča (gre za uredništvo, ki drži roko nad vsemi informativ­nimi oddajami) vprašala, »ali ima res rad svoje delo«, kar se je zgodilo po tem, ko je v prispevku navedel, da na šolskem ministrstv­u ne odgovarjaj­o na vprašanja, kar je menda razhudilo ministrstv­o, ki se je zaradi tega pritožilo. Drugi novinar je potožil, kako dve leti ni smel na teren, ker je na tiskovni konferenci v Berlinu ob obisku premiera Plenkovića pri kanclerki Angeli Merkel v dogovoru s kolegi iz drugih medijev zastavil za vlado neugodno vprašanje, povezano s širokopaso­vnim internetom. Tega vprašanja in odgovora na HRT niso predvajali, drugi mediji pa so. Zgodb je še na desetine.

• Po zaupanju javnosti HRT ni med petimi vodilnimi mediji na Hrvaškem.

• Vzpenjanje najbolj nesposobni­h, a upogljivih.

• V HRT je zaposlenih 2700 ljudi.

 ?? Foto Drago Sopta/Cropix ?? Naročnino HRT plačuje 97 odstotkov državljano­v, vsak mesec tako zberejo 11 milijonov evrov.
Foto Drago Sopta/Cropix Naročnino HRT plačuje 97 odstotkov državljano­v, vsak mesec tako zberejo 11 milijonov evrov.
 ?? Foto Hrvaško novinarsko društvo ?? Dokaz, kako gredo uredniki na HRT na roke premieru Andreju Plenkoviću.
Foto Hrvaško novinarsko društvo Dokaz, kako gredo uredniki na HRT na roke premieru Andreju Plenkoviću.
 ?? ?? Novi ravnatelj HRT je Robert
Šveb, ki so mu mediji že dokazali navzkrižje interesov, saj je lastnik podjetja, ki je sodelovalo s HRT. Foto Damjan Tadić/Cropix
Novi ravnatelj HRT je Robert Šveb, ki so mu mediji že dokazali navzkrižje interesov, saj je lastnik podjetja, ki je sodelovalo s HRT. Foto Damjan Tadić/Cropix

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia