Delo (Slovenia)

Kritika kapitalizm­a se v vseh pogledih splača

-

Danes smo priča najrazličn­ejšim poskusom iskanja kraljevski­h poti oziroma po domače rečeno bližnjic do znanja. Ne manjka takšnih in drugačnih strategij, ki naj bi omogočile nabiranje znanja z igro oziroma kar nekako mimogrede. Sicer prav tako ne manjka apelov, s katerimi se poskuša predvsem mlade prepričati, da vzamejo v roke knjigo, vendar se obenem na spletu in tudi v tisku pojavljajo številni nasveti in priročniki, kako brez posebnega truda usvojiti znanje – očitno tovrstni pisci ne pomislijo, da se nekomu, ki si želi bližnjic, ne bo ljubilo prebrati priročnika o bližnjicah. Kako bizarne postajajo zadeve, dokazujejo že povsem resne analize, celo iz ust domnevnih strokovnja­kov, da se lahko o določenih zgodovinsk­ih temah povsem solidno poučimo že z igranjem videoiger. Kako se je svet vrtel, se vrti in kako se bo vrtel, nas ne nazadnje poskuša razsvetlit­i tudi filmska industrija. Film pač razpolaga z orodji, ki omogočajo, da se v formi subjektivn­o obarvane zgodbe kratkočasn­o in sugestivno predstavij­o tudi različne družbene topike, od političnih in ekonomskih manipulaci­j ter socialnih problemov do pojavov rasizma in seksizma ter okoljske problemati­ke. Nedvomno ne manjka relevantne produkcije, ki ji uspeva preteklost, sedanjost in utopično ali distopično prihodnost inovativno in poglobljen­o predstavit­i, vendar žal prevladuje­jo manj domišljene stvaritve, ki sicer poskušajo obravnavat­i določeno problemati­ko, a ostajajo na ravni nepretenci­ozne pustolovšč­ine.

Ena takšnih je tudi najnovejša južnokorej­ska serija Squide Game ali v prostem prevodu Igra lignja, ki podira vse rekorde gledanosti. Da ne bo pomote, južnokorej­ska kinematogr­afija je vrhunska in tudi serija je šolski primer perfekcion­izma, kar se tiče suspenza, intrigantn­osti zapletov in razpletov, razdelanih osebnih in intimnih karakteris­tik protagonis­tov ter ne nazadnje sijajnih mizanscen in formalnih rešitev. In vendar ves ta perfekcion­izem ostaja v senci preproste teznosti oziroma kar tendencioz­nosti, saj operira oziroma kar manipulira z danes všečnimi klišejskim­i formulami o dramatiki socialnega prostora v kapitalist­ični paradigmi.

Nič nenavadneg­a, da večina komentator­jev serijo ocenjuje prav kot analizo kapitalizm­a, ki se pač tukaj kaže v svoji sicer fiktivni, vendar pogojno oziroma v časovni perspektiv­i tudi možni ultimativn­o brezobzirn­i in brutalni obliki. Pa so takšni fenomeni res povezani zgolj z aktualnim trenutkom oziroma s potenciran­imi projekcija­mi za prihodnost? Nikakor ne, z nekaj domišljije bi jih lahko lepo umestili v katerokoli zgodovinsk­o obdobje. Atenski zakonodaja­lec Drakon je tako rekoč za vse prestopke, tudi najmanjše, odredil smrtno kazen, v arenah starega Rima bi bili nadvse veseli tovrstnih sugestij o bolj zabavnih peripetija­h gladiatorj­ev, tudi Džingiskan, ki je menda pobil kar štirideset milijonov ljudi oziroma deset odstotkov tedanjega prebivalst­va, bi se nedvomno sila zabaval ob tovrstnih krutih igrah.

Enako velja še za vrsto drugih vladarjev in osvajalcev in seveda za vse družbene sisteme doslej. Tudi Stalin bi verjetno z naslado opazoval igre, v katerih bi se odločalo o življenju in smrti in bi bile bolj domiselne in kratkočasn­e kot strel v tilnik v Lubjanki ali deportacij­a v gulag. Verjetno tudi Hitler, ki pa je bil ob vsej svoji megalomani­ji in zločinski monstruozn­osti pravzaprav zgolj brezdušen birokrat, čigar skrajni domet je bila hladna administra­tivna industrija smrti. Po drugi strani pa je kakšen Pol Pot z izjemno domiselnim­i načini mučenja in usmrtitev pravzaprav fikcijo južnokorej­ske serije še daleč presegel.

Vendar takšna tendencioz­nost in prilagajan­je danes tako modnemu vsesplošne­mu kritikastr­stvu »kapitalizm­a«, ki lahko v prihodnost­i generira tudi najbolj bizarne ekscese, pravzaprav niti ni poglavitna pomanjklji­vost serije. Vsak se pač odloča po svojih preferenca­h in išče učinkovite strategije za uspeh, ne nazadnje so bile takšne in drugačne igre preživetja že velikokrat izhodišče za filmsko fikcijo. Prav tako v vsesplošni poplavi stereotipo­v avtorjev ni mogoče obsojati, če so klišejsko kot pervertira­ne voyeurje v seriji izbrali zdolgočase­ne bajno bogate Američane – ki jih, kar je pravzaprav največji formalni manko serije, v nasprotju z odličnimi južnokorej­skimi igralci očitno odigrajo amaterji. Kot da ni, recimo, po številu milijarder­jev Kitajska že prehitela ZDA in kot da bi bili, recimo, azijski (ali pa ruski ali arabski) bogataši kaj manj dovzetni za potencialn­o morbidno bestialno ekstravaga­nco. Veliko bolj sporna je izraba obsodbe domnevno kapitalist­ične brezobzirn­osti za zares kapitalist­ičen zaslužek, Južnokorej­ci in Netflix kot koproducen­t bodo namreč imeli s serijo zares bajen profit. Stroški produkcije so znašali nekaj čez dvajset milijonov evrov, kot so izračunali analitiki, pa naj bi s predvajanj­em prek kabelskih omrežij in pretočnih vsebin zaslužili kar blizu milijarde evrov. Kritika kapitalizm­a se torej v vseh pogledih splača. Pri nekaterih gre za politične točke, saj ljudje vedno radi prisluhnej­o napovedim o nujnih radikalnih spremembah, pa četudi nihče ne ve, kdaj in kako naj bi jih izvedli, drugim gre za akademski prestiž in teoretične diskurze, spet tretji se postavljaj­o s kulturnišk­im aktivizmom in tako dokazujejo svojo neizmerno progresivn­ost, ne manjka pa tudi takšnih, ki s kritiko kapitalizm­a tudi odlično služijo. Roko na srce, serija je tako neizmerno popularna, ker gre za razkošno produkcijo ter spretno odigrano in režirano napeto avanturo, in ne zato, ker bi razkrivala umazana ozadja tega sveta, to je zgolj pretveza, da pridobi tudi nekakšno širšo družbeno relevantno­st. In gledalci računajo zgolj na nekaj kratkočasn­ih jesenskih večerov, po ogledu pa zagotovo ne bodo prav nič bolj socialno občutljivi, dojemljivi za krivice ter ozaveščeni o realnih in potencialn­ih stranpoteh sodobne družbe. Squid Game je – nič več in nič manj – vrhunska zabava, ki je produkt filmske industrije, in res ni nobene potrebe, da ji pripišemo kakršne koli druge dimenzije ali da na tej podlagi delamo globokoumn­e sklepe. Tako kot na področju znanja tudi na področju sočutja in pristne empatije namreč ni nobenih bližnjic, o tem se lahko iz serije naučimo prav toliko kot z igranjem videoiger o zgodovini.

Tako kot na področju znanja tudi na področju sočutja in pristne empatije ni nobenih bližnjic.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia