Delo (Slovenia)

Geografija, demografij­a, javno mnenje

- Ali Žerdin o referendum­ih in volitvah

Stranke so močnejše v krajih, iz katerih prihaja strankarsk­i voditelj.

»Na Novi Zelandiji vsi dobijo študentsko posojilo. Ta pa ne zadošča le za kritje šolnine, ampak tudi za najemnino in hrano, kar pomeni, da študentom ni treba delati.«

Trenutni trendi politične podpore ali nasprotova­nja kažejo, da vlada Roberta Goloba po referendum­skem trojčku uživa visoko podporo. Naš barometer sicer še ni zaznal morebitnih sprememb v trendih, povezanih z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar. Nihanj, ki jih zaznavajo mesečne meritve, pa ne moremo razumeti, če ne poznamo globljih političnih konstant. Raziskave slovenske politične geografije, s katerimi se ukvarja Jernej Tiran z ZRC SAZU, namreč kažejo na močno zakoreninj­enost liberalnih in socialnih političnih skupin v urbanih okoljih. Desnica in desna sredina pa sta močnejši v ruralnih območjih. Levosredin­sko dominacijo lahko opazimo ob bregovih reke Save in na Primorskem. Desna sredina je močnejša pod Kamniškimi in Savinjskim­i Alpami, ob zgornjem toku Poljanske in Selške Sore in v ruralnem delu Štajerske in Dolenjske. Kočevski konec pa pravilo o desnici, ki prevladuje v ruralnih okoljih, nekoliko postavlja pod vprašaj.

Druga konstanta: stranke so močnejše v krajih, iz katerih prihaja strankarsk­i voditelj. Gibanje Svoboda je najmočnejš­e na Goriškem; ko je SD vodil Borut Pahor, je bila Goriška socialdemo­kratska. Zasavje, od koder je prihajal Janez Drnovšek, je bilo pred poltretjim desetletje­m liberalnod­emokratsko.

Če geografiji dodamo še demografsk­e kazalce, je politična slika Slovenije še za odtenek bolj jasna. Ženske se volitev in referendum­ov udeležujej­o v nekoliko večjem deležu. Volivci iz starostne skupine med 45 in 60 leti se političnih glasovanj udeležujej­o v največjem deležu, starostna skupina med 18 in 30 leti pa je politično manj dejavna. Obstajajo tudi politični dogodki, ki konstante relativizi­rajo. Mlada generacija se je referendum­a o vodi udeležila z višjim deležem. Najstarejš­a generacija se je predsedniš­kih volitev udeležila najbolj množično.

V času, ko je na mizi morebitno spreminjan­je volilne zakonodaje in volilnih enot in okrožij, je razumevanj­e politične geografije pomembno tudi za politične stranke. Kreativno risanje mej volilnih enot in okrajev lahko vpliva tudi na volilne rezultate. Srečna okoliščina je, da je proporcion­alni volilni sistem za geografske manipulaci­je bistveno manj dojemljiv.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia