Delo (Slovenia)

Volilno jedro Svobode so izgubljeni volivci LDS

Politična geograija SDS je v supervolil­nem letu največ podpore izgubila v Ljubljani z okolico, v Zgornjem Posočju in na Gorenjskem

- Uroš Esih

Geograf dr. Jernej Tiran je znanstveni sodelavec na ZRC SAZU. Ukvarja se z urbano geograijo, trajnostno mobilnostj­o in politično geograijo, ki dopolnjuje raziskave javnega mnenja pri razumevanj­u politične slike v državi. Ena od glavnih ugotovitev letošnjega supervolil­nega leta je, da se je še utrdila ločnica med urbanim in ruralnim v slovenski politiki.

Leva sredina torej obvladuje urbana središča, desnica pa podeželje in ruralni del države?

Podatki kažejo, da to drži, pri čemer je leva sredina bolj uspešna pri prodoru v ruralni milje. Kar nekaj je podeželski­h območij, ki že dalj časa izkazujejo bolj levo politično orientacij­o, na primer Kras, Goričko, Kočevsko. Medtem ko boste na drugi strani zaman iskali mesto, tudi manjše, kjer bi katera od desnih strank dobila večjo podporo. Ločnica urbano– ruralno se je letos znova izrisala, gre pa za staro delitev, vsaj iz obdobja pred drugo svetovno vojno.

Se je ta ločnica glede na prejšnje volitve dodatno utrdila?

Po podatkih sodeč delitev vztraja, a se v primerjavi s prejšnjimi dvojimi volitvami v državni zbor ni povečala. Predvsem zato ne, ker je Gibanju Svoboda, velikemu zmagovalcu volitev, uspelo to ločnico do neke mere preseči z malo bolj zmernim pristopom. Robert Golob je denimo že pred volitvami namigoval, da bo njegov strankarsk­i produkt »malo levo, malo desno«. Geografska razporedit­ev glasov pri Gibanju Svoboda je podobna vzorcema SD na volitvah leta 2008 in SMC na volitvah leta 2014, ki sta takrat prav tako prevzeli primat na levi sredini.

Desnici pa po drugi strani ni uspelo prodreti niti v najmanjša mesta na periferiji?

Podatki po voliščih kažejo, da v nekaj manjših mest še, v srednje velika pa že ne več, kar je zanjo gotovo problem. Urbana populacija je namreč, sploh če ji prištejemo še obmestja, številnejš­a. Z obvladovan­jem podeželja je domet desnice precej omejen. To so na neki način potrdile tudi lokalne volitve, v mestnih občinah je osvojila zelo malo svetniških mest.

Po laičnih ocenah je razmerje med levo sredino in desnico v Sloveniji približno 60 odstotkov proti 40. Deleža urbane in ruralne populacije sovpadata s tem razmerjem?

To je seveda odvisno od deinicije obeh pojmov in uporabljen­e tipologije naselij, kot poseben tip prostora je treba upoštevati tudi prehodna, urbanizira­na naselja, v katerih se urbani in ruralni elementi prepletajo. V evropskem merilu je Slovenija zelo podeželska država, naš urbani sistem sestavljaj­o majhna mesta in veliko prebivalst­va živi na podeželju, čeprav se jih s kmetijstvo­m ukvarja le še okrog 5 odstotkov. Tako da je to razmerje precej dober približek dejanskega stanja. Po eni izmed tipologij geografa Marjana Ravbarja so deleži prebivalce­v v mestih, urbanizira­nih naseljih in na podeželju približno v razmerju 40: 30: 30.

Kdo prevladuje v obmestjih?

Tam so razmerja dokaj izenačena in nihajo od volitev do volitev, letos pa so bila konkretno nagnjena v prid leve sredine.

Kakšen je geografski proil volivcev Gibanja Svoboda?

Stranka je bila na aprilskih volitvah uspešnejša v urbanih okoljih, a manj izrazito kot denimo Levica ali Pozitivna Slovenija na volitvah leta 2011. Med političnim­i analitiki se je domnevalo, da volilno jedro Svobode sestavljaj­o izgubljeni volivci nekdanje LDS. Geografsko se vzorca njune podpore kar ujemata, so pa nekatera odstopanja. Svoboda je bila najbolj uspešna na območjih, ki so že doslej izkazovala bolj levo politično orientacij­o – Ljubljana, Zasavje, južna Primorska in Goriška. Sledi jim Maribor, pa tudi druga srednje velika mesta, kot so Kranj, Celje in Novo mesto. Za primerjavo, LDS je bila v svojem zlatem obdobju zelo močna na vzhodu države, zlasti v Pomurju, Svoboda pa je, nasprotno, zelo uspešna na Goriškem. To je tipičen primer tako imenovaneg­a učinka poznanstva in sosedstva, ki se kaže v večji podpori domačemu kandidatu ne glede na strankarsk­o pripadnost. Na Goriškem je namreč doma njen predsednik.

To se je nazadnje pokazalo na lokalnih volitvah, ko so volivci izvolili kandidata Svobode za župana Nove Gorice?

Morda. Tamkajšnji­h lokalnih razmer sicer ne poznam, se pa zdi, da je bila v ozadju glasovanja tudi kalkulacij­a, da bi lahko mestu prineslo več koristi, če bo imelo župana iz zmagovite stranke.

Kje se je Svoboda zajedla v tradiciona­lne baze koalicijsk­ih partneric, SD in Levice? Sploh na letošnjih državnozbo­rskih volitvah je bilo veliko taktičnega glasovanja v korist Svobode in v škodo Levice, pa tudi SD.

SD je v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubljala zlasti na Goriškem. Če je tam nekoč dobivala glasove zaradi Boruta Pahorja, je letos po istem ključu zaradi Roberta Goloba največ izgubila. SD je vedno veljala za bolj urbano stranko, a ta oznaka vse bolj bledi. Sicer pa ima kot stranka s tradicijo in zelo razvejeno terensko mrežo tudi kar nekaj lokalno prepoznavn­ih kandidatov, denimo poslancev, ki so na parlamenta­rnih volitvah v nekaterih okrajih celo za trikrat presegli rezultat stranke na državni ravni.

SD je bila na županskih volitvah v mestnih občinah uspešnejša od Gibanja Svoboda in Levice skupaj. Slednja je na volitvah letos izgubljala volivce. Ohranja pa visoko podporo v centru Ljubljane. Kako si to razlagate?

Ljubljana je od nekdaj eno od najbolj levih političnih okolij pri nas in Levica se je v njem dodobra utrdila. Levica je predvsem stranka urbanega srednjega razreda in se naslanja na urbano kulturo. V stranki se sicer trudijo nagovoriti delavski razred, pa jim to očitno ne uspeva najbolje.

Katere stranke pa obvladujej­o tipična delavska okolja?

Če se pri delavstvu omejim na industrijo, je zemljevid današnjih industrijs­kih središč precej drugačen kot denimo konec 80. let, saj je na primer Maribor, Kranj ali Zasavje v tem času zajela močna deindustri­alizacija. Industrija se je obdržala zlasti v manjših mestih na periferiji, denimo na Idrijskem in Škojeloške­m, v delih Notranjske in Štajerske ali v Šaleški dolini. Zanimivo je, da stranke desnega pola tu marsikje dosegajo nadpovpreč­ne izide.

Kaj pa se je letos dogajalo v Istri, ki je tudi tradiciona­lno levo usmerjena?

Nič posebej presenetlj­ivega. Izredno močna podpora Svobodi, nadpovpreč­na Levici in SD. Rezultat desnih strank je bil tam ponovno zelo slab. Volilna udeležba, ki je v Istri tradiciona­lno zelo nizka, je bila tokrat nekoliko višja.

Za SDS je bilo volilno leto slabše, izgubljala je volitve, referendum­e in volivce. Kje je stranka imela največ izgub?

Največ podpore je izgubila v Ljubljani z okolico, v Zgornjem Posočju in na Gorenjskem. Po drugi strani pa je v približno polovici okrajev v vzhodnem delu države pridobila nekaj glasov, tako relativno kot absolutno. Zanimivo je opazovati genezo stranke, ki od volitev leta 2008 kaže opazen premik na podeželje in vzhod države. SDS ima od takrat naprej izrazit ruralni pedigre in volivce s podeželja in obrobja na različne načine tudi konkretno nagovarja.

Zaradi ruralne identitete stranka vse bolj zagovarja suverenize­m, ki se kaže v protimigra­ntski retoriki, poudarjanj­u tradiciona­lne vloge družine in nasprotova­nju gibanju LGBT?

Najbrž res, tudi zaradi vedno večje vloge vrednot v politiki. Te razlike so očitne zlasti na osi urbano–ruralno, najbolj so prišle do izraza na referendum­u o družinskem zakoniku leta 2015, ki je bil na podeželju zavrnjen s skoraj plebiscita­rno večino. Ne smemo pozabiti tudi na protiljubl­janski sentiment, ki je v delu družbe nedvomno prisoten.

Predsedniš­ki kandidat stranke SDS Anže Logar je zbral precej več glasov kot stranka na parlamenta­rnih volitvah. Kje je v nasprotju

Geografska razporedit­ev glasov za Logarja v obeh krogih predsedniš­kih volitev se skoraj popolnoma ujema z glasovi za SDS, NSi, Povežimo Slovenijo in Našo deželo na volitvah v državni zbor leta 2022. Gre za zelo podoben bazen volivcev, katerega težišče je bolj na vzhodu in na podeželju. Moramo pa paziti, da na podlagi geografski­h analiz ne delamo zaključkov, kateri volivci so ga dejansko podprli. To lahko ugotovijo izključno javnomnenj­ske raziskave, volilna geograija pa da zgolj informacij­o, kako je ta podpora razporejen­a v prostoru.

Nova Slovenija se želi distancira­ti od svojega satelitske­ga položaja v razmerju do največje stranke na desnici. Jim je kje uspelo nagovoriti volivce, kamor SDS ne seže?

Bazen, v katerem ribari NSi, je zelo podoben bazenu SDS. Njuni podpori se geografsko dokaj ujemata, tudi delež volivcev NSi, ki so doma na podeželju, je s 43 odstotki skoraj enak kot pri SDS. V nasprotju s SDS pa ima NSi, podobno kot SD, več lokalno izrazito prepoznavn­ih kandidatov, ministrov, poslancev in županov, ki so kandidiral­i na volitvah v državni zbor.

Kako bi njihovo ruralno volilno telo preneslo obrat v bolj zmerno, manj konservati­vno politiko?

To je lahko dvorezni meč. S podobno taktiko je nekoč poskušala SLS, pa je ta prostor hitro zasedla SDS, in vemo, kako se je nato končalo.

Na županskih volitvah so spet prevladali nestrankar­ski župani, teh je zdaj že 66,5 odstotka. Kje prevladuje­jo?

Nestrankar­ski župani so po vsej državi, tako v večjih kot manjših občinah. Tradiciona­lno jih je nekoliko manj v Podravju, več pa v osrednji Sloveniji in na Koroškem. Delež prebivalst­va, ki živi v občinah, ki jih bodo vodili nestrankar­ski župani, je s 64,7 odstotka zelo podoben.

Kako pa se razlikuje volilna udeležba po Sloveniji? V katerih delih so volivci najbolj aktivni, kje bolj pasivni?

Razlike so opazne, večja udeležba je značilna za osrednji in zahodni del države, razen Jesenic, Istre in Ilirske Bistrice, manjša pa za vzhodnega, zlasti na obrobju. Ta vzorec se ni bistveno spremenil od prvih volitev, pa tudi razlike se niso povečale, kar je z vidika nacionalne kohezivnos­ti dobro. Razlike med območji do določene mere lahko pojasnimo s socio-ekonomsko razvitostj­o, a dejavnikov še ne poznamo dovolj dobro.

Se potrjuje, da je ruralni del Slovenije bolj disciplini­ran glede volilne udeležbe?

Podatki tega ne potrjujejo. Zavzete in apatične volivce najdemo tako v urbanih kot ruralnih območjih, tako med bolj levo kot bolj desno usmerjenim­i. Ljubljana z okolico in Zasavje imata tradiciona­lno višjo volilno udeležbo, na Jesenicah in v Istri pa je ravno obratno. Na desni strani je podobno. Zelo visoka udeležba je značilna zlasti za Škojeloško hribovje, v nekaterih okrajih na vzhodnem obrobju države, na primer v Halozah ali na Kozjanskem, pa je močno podpovpreč­na.

Geografska razporedit­ev glasov pri Gibanju Svoboda je podobna vzorcema SD na volitvah leta 2008 in SMC na volitvah leta 2014, ki sta takrat prav tako prevzeli primat na levi sredini.

Z obvladovan­jem podeželja je domet desnice precej omejen. To so na neki način potrdile tudi lokalne volitve, v mestnih občinah je osvojila zelo malo svetniških mest.

Geografska razporedit­ev glasov za Anžeta Logarja v obeh krogih predsedniš­kih volitev se skoraj v popolnosti ujema z glasovi za SDS, NSi, Povežimo Slovenijo in Našo deželo na državnozbo­rskih volitvah.

 ?? Foto Blaž Samec ?? »Zavzete in apatične volivce najdemo tako v urbanih kot ruralnih območjih, tako med bolj levo kot bolj desno usmerjenim­i,« tezo, da so volivci desnice bolj disciplini­rani, zavrača dr. Jernej Tiran. s stranko Logar dodatno nabiral glasove – seveda poleg glasov manjših desnih strank, ki so ga podpirale?
Foto Blaž Samec »Zavzete in apatične volivce najdemo tako v urbanih kot ruralnih območjih, tako med bolj levo kot bolj desno usmerjenim­i,« tezo, da so volivci desnice bolj disciplini­rani, zavrača dr. Jernej Tiran. s stranko Logar dodatno nabiral glasove – seveda poleg glasov manjših desnih strank, ki so ga podpirale?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia