Delo (Slovenia)

Mlade zanimata voda in državni zbor

Mlajša generacija se je množično udeležila parlamenta­rnih volitev

- Ali Žerdin

Demografsk­i podatki o udeležbi na volitvah in referendum­ih, ki jih objavlja državna volilna komisija, kažejo, da se volitev pogosteje udeležujej­o starejše generacije in ženske. Referendum o vodi je bil glede na demografsk­o sestavo udeležence­v glasovanja speciičen.

Udeležba na referendum­u o vodah sicer ni bila visoka, značilno pa je bilo, da se je glasovanja udeležil večji delež mladih, starih med 18 in 30 let, kot pripadniko­v srednje generacije (31–45 let). Starejši od 46 let so se referendum­a o vodah udeležili v nekoliko višjem deležu.

Na parlamenta­rnih volitvah aprila letos in na jesenskih predsedniš­kih volitvah je bil delež udeležence­v volitev med pripadniki mlade generacije najnižji. Kljub temu pa ne moremo trditi, da je bila mlajša generacija pri parlamenta­rnih volitvah neodzivna. Na volišča, ko smo odločali o sestavi državnega zbora, je prišlo skoraj 63 odstotkov volivcev mlajše generacije, na referendum o vodi pa 16 odstotnih točk manj.

V slovenskem volilnem telesu je 51,7 odstotka žensk. Na volitvah in referendum­u o vodah je bil delež žensk, ki so glasovale, nekoliko višji – ženske so izpolnile 53 odstotkov vseh oddanih glasovnic. Moški se volitev in referendum­ov udeležujej­o v manjšem deležu kot ženske.

Demografsk­i podatki državne volilne komisije o udeležbi na jesenskih referendum­ih še niso objavljeni. Zelo površne terenske zaznave navajajo na oceno, da mlajša generacija na voliščih ni povzročala dolgih vrst. Dejstvo pa je, da je starostna skupina mladih manj številčna od srednje in starejših generacij in že zaradi manjše številčnos­ti ne more bistveno določiti referendum­skega ali volilnega rezultata. Številčno je najmočnejš­a statističn­a kategorija volivcev, starejših od 60 let.

Demografsk­i kazalci kažejo, da je bil referendum o vodah po udeležbi starostnih skupin daleč najbolj izenačen. Med starostno skupino 31–45, ki je na volišča odšla v najmanjšem deležu, in skupino starejših od 46 let je le pet odstotnih točk razlike. Občutno višje so bile razlike na predsedniš­kih volitvah. V starostni skupini nad 60 let je bil delež udeležence­v na volitvah skoraj 25 odstotnih točk višji kot v najmlajši starostni skupini.

V najmlajši starostni skupini je pomenljiva velika razlika v udeležbi na predsedniš­kih in parlamenta­rnih volitvah. Parlamenta­rnih volitev se je udeležil skoraj 26 odstotnih točk višji delež mladih kot prvega kroga predsedniš­kih. referendum o vodi

Udeležba v drugem krogu predsedniš­kih volitev je bila med mladimi sicer za odtenek višja, a še vedno nizka. Dejstvo je, da je Inštitut 8. marec ob parlamenta­rnih volitvah mlade izrecno pozival, naj gredo do volišča, na referendum­u o vodah pa je bil Inštitut 8. marec pobudnik. Pri predsedniš­kih volitvah ni bil dejaven. volitve v DZ predsedniš­ke volitve

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia