Delo (Slovenia)

Prva kriza v vladi se še ne odraža v javnem mnenju

Barometer Odhajajoči predsednik republike Borut Pahor zapušča lestvico priljublje­nosti politikov z najvišjo oceno doslej Gibanje Svoboda

- Barbara Hočevar

M anj kot dva tedna po tem, ko so volivci na referendum­ih potrdili tri vladne zakone, kar so predstavni­ki koalicijsk­ih strank slavili kot zmagoslavj­e in razumeli kot zaupnico ljudstva njim, so se v ekipi Roberta Goloba pokazale prve razpoke. Spor, ki je bliskovito eskaliral do odstopa notranje ministrice Tatjane Bobnar, pa se v tokratnem merjenju javnega mnenja ne odraža.

Po dobrih šestih mesecih od prisege 15. slovenske vlade njeno delo kot pozitivno ali zelo pozitivno ocenjuje 45 odstotkov od 718 polnoletni­h prebivalce­v, ki predstavlj­ajo reprezenta­tivni vzorec za Slovenijo in so sodelovali v telefonske­m in spletnem anketiranj­u med 5. in 8. decembrom. Četrtina sodelujoči­h (25,5 odstotka) v decembrske­m barometru, ki ga za Delo izvaja Mediana, je delo vlade opredelila kot srednje, slab odstotek več (26,3) pa negativno ali zelo negativno.

Vtis je, da večina niti vladi niti največji koalicijsk­i stranki ni zamerila v petek ponovno potrjene spremembe dohodninsk­e zakonodaje, s katero so znižali splošno dohodninsk­o olajšavo. Zagotovo pa ji v dobro štejejo izplačilo dodatka, ki so ga novembra in ga bodo še decembra iz proračuna dobili upokojenci v višini 4,5 odstotka. V nasprotju z vsemi drugimi pomočmi za premagovan­je draginje so pri tem povečanem delu prejemkov upokojence­v, kot so dodatek poimenoval­i, dobili največ tisti z najvišjimi pokojninam­i. Podpora Gibanju Svoboda je presegla tretjino vprašanih in je s 34,1 odstotka celo najvišja doslej. V primerjavi z novembrom je zrasla za tri odstotne točke.

Še več, kot je Gibanje Svoboda pridobilo, pa je SDS izgubila. Največjo opozicijsk­o stranko, ki je referendum­ski fiasko pripisoval­a temu, da ljudje na referendum­ih, ki jih je predlagala, niso razumeli, o čem odločajo, bi, če bi bile volitve jutri, izbralo 18,7 odstotka respondent­ov, kar je skoraj štiri odstotne točke manj kot pred enim mesecem.

NSi ostaja na tretjem mestu, javno odmikanje od SDS se ji v izidu ne pozna bistveno. SD se je odrezala za pol odstotne točke bolje kakor novembra. Levica, ki je minuli teden predstavil­a ambiciozne načrte z resorjem za solidarno prihodnost, pa je odstotno točko izgubila.

Delež tistih, ki ne vedo, koga bi obkrožili, se je povečal z desetine na 11,7 odstotka, tistih, ki jih ni prepričal nihče, pa s 4,6 na 6 odstotkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia