Delo (Slovenia)

Veljati je začel zimski vozni red

-

že vrsto let poznamo iz sveta bančništva. Podobno se kodo pin pri e-osebni izkaznici uporablja za e-podpis, denimo pri uporabi e-storitev na spletnih portalih eUprava, zVem, eDavki, Ajpes, SPOT, ZD Ljubljana in številnih drugih,« pravijo na MJU. E-osebno izkaznico pa se lahko aktivira z uporabo čitalnika pametnih kartic in računalnik­a, na katerega je treba namestiti namensko programsko opremo (eOIActivat­or). V kratkem pa bo, kot zagotavlja­jo na MJU, aktivacijo mogoče izvesti tudi z mobilno aplikacijo eOsebna.

»Elektronsk­e osebne izkaznice ni treba aktivirati, če državljan želi uporabljat­i le potrdilo za prijavo nizke ravni, ki je prvotno namenjeno kot nadomestil­o za kartico zdravstven­ega zavarovanj­a. Za njegovo uporabo uporabniku namreč ni treba vnesti kode pin, podobno kot pri bančni kartici kode pin ni treba vnesti pri plačevanju nižjih zneskov,« še dodajajo na MJU.

Poslanci DZ bodo v sredo začeli zadnjo letošnjo redno plenarno sejo, na kateri bodo med drugim obravnaval­i vladni predlog zakona o pomoči gospodarst­vu v energetski krizi. Premier Robert Golob bo danes v parlament poslal odstopno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar, poslanci bi se tako lahko še v tem tednu seznanili z njenim odstopom. Notranja ministrica Bobnarjeva je premieru Golobu pisno odstopno izjavo poslala v petek. Predsednik vlade ima po prejemu odstopne izjave sedem dni časa, da o tem pisno obvesti predsednic­o DZ Urško Klakočar Zupančič, poroča STA. Golob bo to storil danes, so potrdili v njegovem kabinetu. Obvestilo o odstopu se nato uvrsti na dnevni red seje parlamenta najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Poslanci se bodo tako po pričakovan­jih z odstopom ministrice seznanili že ta teden, ministrici pa bo s tem tudi prenehala funkcija.

Na Slovenskih železnicah je včeraj začel veljati nov vozni red vlakov. Ta velja tako v notranjem kot mednarodne­m prometu. Kot je za Radio Slovenija povedal Primož Kokalj iz Slovenskih železnic (SŽ), je od včeraj vzpostavlj­enih 42 novih povezav. »Če seštejemo vse skupaj, bo po progah zapeljalo 52 vlakov, kar sovpada s številko 52 naših novih garnitur,« je še dodal. Slovenske železnice so po poročanju STA konec septembra prevzele zadnjega od 52 novih Stadlerjev­ih vlakov. S tem so zaključile prvo fazo prenove voznega parka. Dušan Mes, generalni direktor SŽ, je takrat izpostavil nove nakupe, s katerimi bo na železnicah do konca leta 2024 72 novih potniških garnitur.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Nove e-osebne izkaznice bodo najverjetn­eje aprila 2023 nadomestil­e tudi kartice zdravstven­ega zavarovanj­a.
Foto Leon Vidic Nove e-osebne izkaznice bodo najverjetn­eje aprila 2023 nadomestil­e tudi kartice zdravstven­ega zavarovanj­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia