Delo (Slovenia)

Simon Vendramin in Stanko Močnik Inštitut 8. marec Ivo Boscarol Maruša Bradač Matjaž Šerkezi

- M iha Šimnovec

Urša Bogataj 5. februarja 2022 zagotovo nikoli ne bo pozabila. Na ta dan se je namreč v Pekingu oziroma Zhangjiako­uju kot prva Slovenka v zgodovini smučarskih skokov zavihtela na Olimp. Z naslovom olimpijske prvakinje je v bogato zakladnico športnih uspehov prispevala lovoriko, o kateri so pred njo sanjali mnogi rodovi nadarjenih skakalk in skakalcev na sončni strani Alp.

Pred odhodom na Kitajsko je veljala za tiho favoritinj­o. A nekateri so še več možnosti pripisoval­i Niki Križnar, zmagovalki olimpijske generalke v Willingenu in dobitnici velikega kristalneg­a globusa v sezoni 2020/21, drugi so bolj upali v Emo Klinec, svetovno prvakinjo iz Oberstdorf­a 2021 in tretjeuvrš­čeno na predzadnji tekmi pred olimpijski­mi igrami. Toda nato je na srednji skakalnici v Zhangjiako­uju v zlatem sijaju zablestela Bogatajeva.

Urša Bogataj

V razburljiv­i tekmi, ki ni bila za tiste s slabimi živci, je šampionka iz Briš pri Polhovem Gradcu ohranila mirno kri in obakrat skočila najdlje med vsemi tekmovalka­mi (108 in 100 m). A po uvodni seriji je bila še druga s 3,1 točke zaostanka za vodilno Nemko Katharino Althaus (105,5 in 94 m), ki v velikem inalu ni mogla več odbiti napada članice ljubljansk­e Ilirije. In veliko Uršino (zmago)slavje, ki je bilo še toliko slajše zaradi bronaste kolajne reprezenta­nčne kolegice in prijatelji­ce Križnarjev­e, se je lahko začelo.

Z Niko sta znali odgnati živčnost

Bogatajeva, ki je žarela v soju žarometov, sprva kar ni mogla verjeti, kaj ji je uspelo. Pa čeprav je na Kitajsko odpotovala z dobrim občutkom. »Po lepih uvrstitvah, ki sem jih nizala pred tem (v Peking je odletela kot skupno tretja v svetovnem pokalu, op. a.), sem se počutila precej samozavest­no. Vedela sem, da znam dobro skakati, toda bolj ko se je bližal dan D, bolj sem postajala živčna,« je priznala študentka tretjega letnika fakultete za šport in v isti sapi pristavila, da sta se s Križnarjev­o uspešno spopadli z živčnostjo.

»Z Niko, s katero si že več let na potovanjih deliva hotelsko sobo, sva se znali sprostiti. Veliko sva se šalili, peli … Tako sva skupaj odgnali živčnost,« je razkrila. Na vprašanje, katero pesem sta peli pred najpomembn­ejšo preizkušnj­o, je odvrnila, da se tega ne spomni več. »Verjetno kakšno slovensko ali pa Mammo Mio, ki nama je obema pri srcu,« je dejala Bogatajeva, ki je svoj polet med zvezde napovedala že z imenitnim prvim nastopom, s katerim je izboljšala rekord skakalnice.

»Pred inalom sem si rekla: Kar bo, pa bo, rekord že imam,« je pojasnila, kako se je pred odločilnim skokom spoprijela s pritiskom. In potem, ko je bilo to najbolj potrebno, prikazala enega od svojih najboljših nastopov. Z njim si je na stežaj odprla vrata do uresničitv­e sanj in svoje sploh prve zmage med elito (krstno v svetovnem pokalu je dočakala po vrnitvi iz Kitajske v Hinzenbach­u). Le dva dni po posamičnem slavju na olimpijski­h igrah je simpatična Brišanka v Zhangjiako­uju prispevala še levji delež k prav tako zgodovinsk­i zlati lovoriki naše mešane ekipe, za katero so skakali še Križnarjev­a, Peter Prevc in Timi Zajc.

Pomislila je že na konec športne poti

Uršina pot na Olimp je bila sicer vse prej kot posuta z rožicami. Kot vsi športniki je imela svoje vzpone in krize, iz katerih pa se je znala vsakič izkopati. Uspešno je opravila tudi s posledicam­i bolečega padca konec leta 2019 v Planici, pri katerem si je huje poškodoval­a koleno in morala na operacijo. Med daljšim okrevanjem je pomislila celo na to, da bi smuči postavila v kot.

A po temeljitem razmisleku je sklenila, da bo vztrajala. Med kariero je pogosto stala v senci klubskih in reprezenta­nčnih kolegic ter potrpežlji­vo čakala na svojo priložnost, pri čemer se je soočala tudi s krivico. Kot denimo leta 2014, ko je s četrtim mestom v Planici poskrbela za enega izmed najboljših slovenskih dosežkov v sezoni, vendar je kljub temu po odločitvi odgovornih ostala brez nastopa na olimpijski­h igrah v Sočiju.

»Ker vem, koliko sem garala, da bi nastopila na olimpijski­h igrah, mi seveda ni vseeno. A zaradi tega nisem slabe volje in do nikogar ne gojim zamere. Ker sem še dokaj mlada, verjamem, da bom še dobila priložnost,« je takrat razmišljal­a. Kot da bi vedela, da ji bo vztrajnost, ki jo je izpostavil­a med svojimi lastnostmi, nekoč poplačala ves trud ...

Pred inalom sem si rekla: »Kar bo, pa bo, rekord že imam.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia