Delo (Slovenia)

Dolarji iz Katarja za korupcijo v Bruslju

Velik škandal Sum omrežja podkupovan­ja, v katerem je tudi podpredsed­nica evropskega parlamenta Eva Kaili

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Evropski parlament pretresa škandal, kakršnega kronisti ne pomnijo. Belgijski organi pregona v povezavi z grško socialistk­o Evo Kaili, ki zaseda enega od podpredsed­niških položajev, preiskujej­o korupcijo, pranje denarja in poskuse vplivanja na politične odločitve.

Po prvih preiskavah stanovanj in pisarn konec tedna se je po informacij­ah, ki so doslej prišle v belgijske medije, začelo razkrivati korupcijsk­o omrežje. Šlo naj bi za plačila in darila za politično držo. Med preiskavo so odkrili torbe denarja s 600.000 evri. In parlamenta­rko iz Soluna naj bi ujeli in lagranti. Med prijetimi pri nekem bruseljske­m hotelu je bil s kovčkom, polnim denarja, tudi njen oče. Močna je italijansk­a naveza. Prijeli so predsednik­a mednarodne­ga združenja sindikatov, Tržačana Luco Visentinij­a, ki že dolgo deluje v Bruslju. V nedeljo so ga pogojno izpustili.

Vpletena sta partner Eve Kaili, svetovalec v evropskem parlamentu Francesco Giorgi, in nekdanji evropski poslanec iz Italije, socialist Pier Antonio Panzeri. Preiskavo so opravili tudi pri evropskem poslancu iz Belgije Marcu Tarabelli. Posebno kočljiv je izvor denarja. Tega sicer ni nihče uradno potrdil, a po vseh znamenjih je v ozadju Katar, ki si je pred svetovnim prvenstvom v nogometu očitno hotel zloščiti podobo. Zanimive so že nedavne izjave prijete grške socialistk­e. Katar je v evropskem parlamentu razglasila za pionirja pri zagotavlja­nju pravic delavcev. Uresničeva­l naj bi nemogoče.

Položaj bo izgubila po preiskavi

V javnih nastopih je Eva Kaili kritikom Katarja očitala dvoličnost. Tudi EU ima v njenih očeh pri vprašanju migrantov veliko črnih pik, na vesti da ima tisoče žrtev. Vsakega pogovora s Katarjem po njenem mnenju ne bi smeli obravnavat­i kot korupcijo.

Kailijevi je uspel hiter vzpon v bruseljski politiki. Pri 44 letih je bila med obetavnimi kadri v politični skupini socialisto­v in demokratov (S&D). Študirala je arhitektur­o in mednarodne odnose, pred evropsko kariero je bila v Grčiji priljublje­na televizijs­ka voditeljic­a in poslanka Pasoka.

Če očitki niso iz trte izviti (kar ni verjetno), je njene politične poti konec. Po izbruhu škandala so jo vrgli iz stranke. V evropskem parlamentu že nima več podpredsed­niških pristojnos­ti. Brez položaja pa bo ostala, ko bodo izpeljani vsi postopki.

Danes se začenja redno decembrsko zasedanje v Strasbourg­u, na katerem bo vse drugo – jutri bo poslance nagovoril slovenski premier Robert Golob – v senci tega škandala. Parlament je tudi pred odločanjem o vizumski liberaliza­ciji s Katarjem, socialisti pa so že predlagali zamrznitev postopkov sprejemanj­a. Na udaru seveda niso le vpleteni, temveč celoten parlament, ki kot z moralnega piedestala rad pridiga drugim v EU, denimo Viktorju Orbánu, in širše, kaj vse je narobe in kaj bi morali spremeniti.

Evropskih poslancev je skupno 705, Bruselj pa je veliko središče lobistične dejavnosti, po ocenah se v mestu z njo ukvarja okoli 25.000 ljudi. V evropskem parlamentu imajo sicer natančna pravila o lobiranju, vendar obstajajo številni obvodi, s katerimi se poslanci ognejo omejitvam. Tudi s svojim ravnanjem, denimo pri nepregledn­osti inanciranj­a njihovega delovanja, pripomorej­o k nezaupanju. Nova korupcijsk­a afera je obudila spomin na škandal iz leta 2011, ko so se trije evropski poslanci, med njimi tudi Zoran haler iz Slovenije, ujeli v past novinarjev Sunday Timesa, ki so jim v vlogi lobistov ponujali plačilo v zameno za vložitev amandmajev.

 ?? Foto Eric Vidal/AFP ?? Eva Kaili, podpredsed­nica evropskega parlamenta, ki je v središču korupcijsk­ega škandala, je še pred kratkim kritikom Katarja očitala dvoličnost.
Foto Eric Vidal/AFP Eva Kaili, podpredsed­nica evropskega parlamenta, ki je v središču korupcijsk­ega škandala, je še pred kratkim kritikom Katarja očitala dvoličnost.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia