Delo (Slovenia)

Naslednji ukrajinski vojaški cilj: osvobodite­v Melitopolj­a

Vojna v Ukrajini Rusija stopnjuje napade na vzhodni fronti – Odesa je ostala brez elektrike

- N. M. Boštjan Videmšek

Po tednu dni, v katerem so ruske sile močno okrepile svoje ofenzivne akcije na vzhodu Ukrajine (predvsem to velja za mesto Bahmut), je ukrajinska vojska v soboto z večernimi raketnimi napadi na vse od začetka marca okupirano in strateško izjemno pomembno mesto M elitopolj, ki leži v bližini Azovskega morja, začela novo (proti)ofenzivo. To bi lahko močno vplivalo na dinamiko ukrajinske vojne.

• Ukrajinska vojska je v soboto začela novo (proti) ofenzivo.

• Melitopolj je pomembno industrijs­ko in prometno središče.

Ukrajinska vojska je Melitopolj, ki so ga ruske okupacijsk­e sile skupaj z lokalnimi podizvajal­ci v dobrih devetih mesecih agresije spremenile v velikansko vojaško oporišče, po do zdaj znanih informacij­ah napadla z ameriškim raketnim sistemom Himars. Ta je Ukrajini na bojiščih, kjer je topništvo v ospredju, v zadnjih mesecih marsikje prinesel prevlado, saj je z izstrelki mogoče obstreljev­ati cilje globoko izven območja pod njenim nadzorom (do 80 kilometrov).

Rakete, ki jih ruski zračni obrambi ni uspelo ustaviti, so priletele v del mesta, kjer je velik hotelski kompleks. Tega so okupatorsk­e enote spremenile v svoje vojaško oporišče. Tam naj bi bili nastanjeni tudi pripadniki zasebne varnostne organizaci­je Wagner Group in del poveljstva čečenskih

Podoba iz opustošene­ga Donbasa.

sil, ki se v ukrajinski vojni bojujejo na ruski strani.

Ruska stran poroča, da sta bila v napadih ubita dva človeka, deset pa naj bi jih bilo ranjenih. Rakete naj bi na hotelsko restavraci­jo, spremenjen­o v vojaško jedilnico, priletele ravno v času večerje, ko je bila ta polna vojakov. Informacij­e z ukrajinske strani so precej drugačne – žrtev na ruski strani naj bi bilo več deset.

Melitopolj je ruski vojaški most do Krima

Ob pozornem sledenju izjavam ukrajinski­h vojaških poveljniko­v je bilo po osvoboditv­i Hersona pred dobrim mesecem dni mogoče zaznati, da je prav Melitopolj, pomembno industrijs­ko in prometno središče, naslednja velika tarča ukrajinski­h sil. Mesto ni le veliko vojaško oporišče, temveč tudi ključna logistična točka ruskih vojaških operacij na jugu Ukrajine, delno pa tudi v regijah Zaporožje, Doneck in Lugansk.

Potem ko je Herson znova prišel pod ukrajinski nadzor, je ukrajinska vojska v okolici mesta začela postavljat­i topništvo, ki je usmerjeno proti Melitopolj­u, obenem pa tudi razvrščati svoje kopenske enote. Topništvo deluje z zahodnega brega Dnepra, kopenske enote pa že delujejo na vzhodnem bregu reke. »Vse logistične poti, ki ruske sile povezujejo z vzhodnim Hersonom [regijo, ne mestom] in vse do ruske meje v bližini Mariupolja potekajo skozi Melitopolj. Če Melitopolj pade, se podre celotna ruska obrambna linija vse do Hersona. To bi ukrajinski­m silam lahko odprlo neposredno pot na Krim,« je včeraj izjavil Oleksij Arestovič, vojaški svetovalec ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega.

V času, ko je velik del ruske vojaške pozornosti – in »virov« – usmerjen na obleganje strateško neprimerno manj pomembnega mesta Bahmut, kjer vladajo strahotne razmere, in je ruska vojska v zadnjem tednu dni ponovno okrepila svoje ofenzivne aktivnosti na velikem delu vzhodne fronte, je ukrajinski raketni napad na Melitopolj napoved odprtja nove (proti)ofenzive in, še preden zima udari z vso silo, nove dinamike v vojni.

Medtem ko je ruska vojska z iranskimi brezpilotn­imi letali srdito obstreljev­ala črnomorsko Odeso in poškodoval­a velik del mestne energetske infrastruk­ture, so ukrajinske rakete včeraj padle tudi na mesti Sevastopol in Simferopol na Krimu.

Vojna v Ukrajini se vse bolj sredini okoli ključnih ciljev. Ponavadi je tako, ko se približuje­jo mirovna pogajanja.

• V Odesi in okolici je brez elektrike milijon in pol ljudi.

 ?? Foto Aris Messinis/AFP ??
Foto Aris Messinis/AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia