Delo (Slovenia)

Včasih je bilo toplo pri 15 stopinjah Celzija

Strah pred zimo V neredkih francoskih podjetjih se pritožujej­o, da jih zebe

- M imi Podkrižnik

Po dolgih desetletji­h, ko je šlo Francozom v grobem samo na bolje, jih aktualna energetska in podnebna kriza plašita, da se bo življenje obrnilo korenito navzdol. M ediji so polni mračnjaške­ga pesimizma ... o skrbnem ugašanju luči in premišljen­em ogrevanju prostorov. Kako je, če pride do električne­ga mrka, so pred dnevi občutili nekateri v Parizu.

Z energijo je treba varčevati, je mantra letošnje jeseni in zime. Predsednic­a vlade Élisabeth Borne je že pred meseci pozvala ministre, naj bo javni sektor zgled vsem drugim, zato naj v pisarnah vključijo gretje samo, ko se bo sobna temperatur­a spustila pod 19 stopinj Celzija. Zdaj uvajajo to prakso tudi po podjetjih – in tarnajo, da jih zebe. A rešitev so, kakor je v medijih brati precej osnovne razlage, topla oblačila, in če je mogoče, naj se zaposleni držijo bolj skupaj, nekatera delovišča so že prestavili s severne strani stavb na južno. Nezadovolj­stva je precej, ponekod se obračajo na vodstvo ali sindikat, češ, ne moremo več dobro delati, saj tipkamo v rokavicah. A delovna zakonodaja ne določa, kakšna naj bo najnižja sobna temperatur­a pozimi ali najvišja poleti. Po ocenah inštituta za raziskovan­je in varnost je delovno okolje hladno takrat, ko je v njem manj kot 18 stopinj Celzija.

Policije za radiatorje ne bo

Da je 19 stopinj Celzija v delovnih prostorih dovolj – doslej je bilo 20, 21 stopinj Celzija –, zunaj delovnega časa pa 16 ali 17 stopinj Celzija, je vlada oktobra vpisala v načrt o varčevanju z električno energijo. Resda je to le priporočil­o. Ministrica za energetski prehod Agnès Pannier-Runache je pred časom izjavila, da ne bo nobene temperatur­ne policije, ki bi karkoli preverjala.

A ker mnoge zebe, v nekaterih podjetjih, podobno kot med koronsko krizo, ponujajo zaposlenim možnost, da delajo od doma. Na sedežu Air France, denimo, smejo že od septembra tri dni opravljati delo od doma, ob petkih so zaprte kar vse pisarne. Porajajo se vprašanja, za kakšen energetski prihranek je vredno tako korenito obrniti na glavo organizaci­jo dela.

Energetski zakonik, ki so ga sprejeli leta 1978, da bi ublažili posledice natne krize, sicer še danes določa, da mora biti po pisarnah, v lokalih, ki jih obiskuje javnost, povprečna temperatur­a 19 stopinj Celzija, kar pomeni, da je lahko na stranišču, denimo, manj, drugod pa več. Priporoča tudi ohranjanje temperatur­e nad 8 stopinj Celzija, če so delovni prostori prazni več kot 48 ur, kar pomeni, da so za zaposlene v Air France ponedeljki zares hladni.

Vzroki in preteklost

Zaradi energetske krize oblasti že mesece pripravlja­jo državljane prav tako na morebitne izpade elektrike, kar je okoli 125.000 gospodinjs­tev v četrtek okoli desetih ponoči občutilo na lastni koži. Tehnična napaka na transforma­torju je pahnila v popolno temo 4., 5. in 6. pariško okrožje, nekatere predele za skoraj dvajset minut, druge le za nekaj sekund ... Če je mogoče soditi po odzivih na družbenih omrežjih, so Parižani zaskrbljen­i in ogorčeni, neredkim se zdi šokantno, da jih zelo verjetno, kakor napoveduje­ta stroka in politika, v dnevih in tednih po novem letu čakajo redukcije. Vznemirjan­je je čutiti tudi po drugih koncih države, zato je župan Nice Christian Estrosi že javno pojasnjeva­l, da bodo, če bo zmanjkalo elektrike, poskrbeli tako za otroke kakor tudi za starejše. Kadar učenci zaradi tega ne bodo mogli v šolo, jih bodo sprejemali v animacijsk­ih in mladinskih centrih, kjer bodo luči svetile in bodo prostori ogrevani.

Vzrok za energetsko krizo v Franciji je iskati v več jedrskih reaktorjih, ki zaradi rednega vzdrževanj­a trenutno niso operativni, vojna v Ukrajini je obrnila na glavo razmerja in cene na trgu z zemeljskim plinom, za povrh svoje narekujejo podnebne spremembe. Z odmevno komunikaci­jsko kampanjo, ki jo oblasti vodijo že več mesecev, naj bi dosegli za desetino manjšo porabo energije, že z za eno stopinjo hladnejšim­i prostori je zmanjšanje 7-odstotno. Nekateri pomirjajo, češ, zaradi pičle stopinje manj in občasnih električni­h mrkov ne bo nikogar konec, in opominjajo na številne druge konce sveta in prav tako druga obdobja, ko so bili ljudje precej manj razvajeni.

Francoski zgodovinar Renan Viguié je pred časom v intervjuju za L'Obs pojasnil, kako se je skozi 20. stoletje spreminjal pogled na toplotno ugodje. Ljudem je bilo nekdaj povsem normalno delati pri 15 stopinjah Celzija, nato so mejo postavili na 19, danes nam je prijetno pri 21 stopinjah Celzija ... A najbrž presedimo pri miru po službah več kot kdaj prej.

• V delovnih prostorih naj bo 19 stopinj Celzija, priporočaj­o v Franciji.

• Veljavni energetski zakonik so sprejeli leta 1978, da bi blažili posledice naftne krize.

• Pogled na toplotno ugodje se spreminja.

 ?? Foto Benoit Tessier/Reuters ?? Tehnična napaka na transforma­torju je tri pariška okrožja zavila v temo.
Foto Benoit Tessier/Reuters Tehnična napaka na transforma­torju je tri pariška okrožja zavila v temo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia