Delo (Slovenia)

Optimistič­ni minister in zaskrbljen­i zdravniki

Hrvaška Po letih, ko je oblast na težave v zdravstvu le opozarjala, nihče pa ni storil nič, se zdaj obetajo spremembe

- Dejan Vodovnik Davorka Došen M rak, specialist­ka družinske medicine

Reforma zdravstven­ega sistema je postala ena osrednjih političnih tem na Hrvaškem. Zdravstven­i minister Vili Beroš pričakuje, da bo zanjo dobil vso politično podporo in tudi večinsko soglasje v družbi. Vendar pa ga – v primerjavi s politično podporo, kjer ima desnosredi­nski HDZ saborsko večino – zagotavlja­nje družbenega konsenza že skrbi, saj je pomislekov o predlogu reforme iz dneva v dan več. S tem pa se rok, ko naj bi reforma v celoti zaživela, gre za leto 2030, vedno bolj oddaljuje.

Na Hrvaškem na nujnost celovite obnove zdravstven­ega sistema opozarjajo že vrsto let. Spremenilo se ni nič, kvečjemu je sistem še bolj razpadal. »O reformi zdravstven­ega sistema se pogovarjam­o že dolgo, vendar ga ni bilo junaka in modreca, ki bi bil tako hraber, da bi vsaj poskusil ustaviti njegov razpad. Vseskozi pa se je počelo vse, kar ni bilo potrebno, zato so bili na najslabšem in so še pacienti,« je nedavno dejala Jasna Karačić, predsednic­a Hrvaškega združenja za zaščito pacientovi­h pravic. Kot je dodala v pogovoru za spletni portal Promise.hr., je velika težava zdravstva tudi korupcija. »Vsi smo se začudili, ko smo izvedeli, koliko korupcije je bilo odkrite in dokazane v zdravstvu. To je skrb vzbujajoče,« je še dodala Karačićeva in poudarila, da je velika smrtnost na Hrvaškem tudi posledica kolapsa zdravstva.

Vlada in zlasti njen zdravstven­i minister Vili Beroš pa ostajata optimista. »S to reformo bomo ozdravili naše zdravstvo,« je dejal v nedavnem pogovoru za zagrebški magazin Globus. Pojasnil je, da je hrvaško zdravstvo v tranzicijs­kem obdobju, saj se zelo dolgo nihče ni ukvarjal z organizaci­jskimi in kadrovskim­i, kaj šele s inančnimi izzivi. »Nekateri menijo, da želimo izvesti amerikaniz­acijo in krepitev zasebnega zdravstva. V vsakem primeru je zasebno zdravstvo dobrodošlo, vendar je smisel reforme krepitev javnega zdravstva,« pravi minister. Na očitke, da gre zgolj za kozmetične popravke – veliko nedorečeno­sti naj bi reševali pozneje s podzakonsk­imi akti –, Beroš odgovarja, da gre za nevednost ali namerno zavajanje.

Dotok denarja v razpadajoč­i sistem

Bodo pa na Hrvaškem že v prvem četrtletju prihodnjeg­a leta začeli uresničeva­ti del napovedane reforme – brezplačne obvezne sistematsk­e preglede za vse polnoletne prebivalce. Vlada pri tem vztraja, številni zdravniki družin

• Zdravstven­a reforma bo potekala v treh fazah.

• Zaživela naj bi leta 2030.

• Tudi velika smrtnost je posledica kolapsa zdravstva, opozarjajo.

»Vsakič ko izrečem pomisleke o reformi, me obiščejo zdravstven­i inšpektorj­i.«

ske medicine pa še kar zmigujejo z glavami in se čudijo nad dodatnim obsegom dela, ki jim ga je oziroma bo naložila oblast. Mnogi omenjajo, da bo reforma še bolj olajšala dotok proračunsk­ega denarja razpadajoč­emu sistemu, kar je nesprejeml­jivo in ne bo pripomoglo k ozdravitvi, ampak zgolj k podaljšanj­u agonije.

Pomislekov ne manjka niti v zvezi z »dvoživkami«. Beroš je namreč kar nekajkrat napovedal, da zdravniki, zaposleni v javnih bolnišnica­h, ki ne bodo dosegli zahtevane norme in bodo na njihovih oddelkih čakalne dobe daljše, kot znaša »določeno povprečje«, ne bodo smeli delati v zasebni praksi. Nastal je vik in krik, z ministrstv­a pa so napoved omilili, češ da so za zdaj pripravlje­ni le okviri za reševanje težav, povezanih s predolgimi čakalnimi dobami pa tudi s prevelikim prepletanj­em javnega in zasebnega zdravstva. Vendar naj ne bi šlo za to, da bi zdravnikom iz javnega sektorja prepovedal­i delo na zasebnih klinikah zunaj delovnega časa, ampak »zgolj za uvajanje in spoštovanj­e reda in pravil v obstoječih razmerah«.

O zdravstven­i reformi v naši južni sosedi pa so se nedavno pogovarjal­i tudi v osrednjem dnevniku hrvaške televizije N1. V oddaji je dr. Davorka Došen Mrak, specialist­ka družinske medicine, naštela kar nekaj pomislekov o napovedani reformi in jo med drugim označila za kozmetično in površno, saj se ne dotika osrednjih težav. Že čez nekaj dni je dobila obvestilo, da jo bodo v ordinaciji obiskali zdravstven­i inšpektorj­i. »To je že drugič ali tretjič – vsakič ko javno izrazim pomisleke o predlagani reformi,« je Davorka Došen Mrak povedala medijem.

 ?? Foto Goran Mehkek/Cropix ?? Zdravstven­i minister Vili Beroš optimistič­no napoveduje začetek uresničeva­nja reforme za prvo četrtletje leta 2023.
Foto Goran Mehkek/Cropix Zdravstven­i minister Vili Beroš optimistič­no napoveduje začetek uresničeva­nja reforme za prvo četrtletje leta 2023.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia