Delo (Slovenia)

Obnovljivi viri se bodo podvojili do leta 2027

Poročilo IEA Sončne elektrarne bodo 2027. prvi vir elektrike, zlasti zaradi energetske krize in umeščanja v prostor brez ovir

- Borut Tavčar

»Smo sredi prve svetovne energetske krize, še nikoli ni imela takega obsega in nikoli ni bila tako zapletena,« je poročilo M ednarodne agencije za energijo (IEA) o obnovljivi­h virih energije pospremil Fatih Birol, izvršni direktor agencije. Kriza je hkrati dala močan pospešek čistim virom energije, vlaganja so po letih počasne rasti letos poskočila. Do leta 2027 bodo sončne elektrarne prvi vir elektrike. To pa še ne bo dovolj, da bi segrevanje planeta omejili na 1,5 stopinje Celzija.

Pretekli teden so rekorde v prodaji po svetu dosegle toplotne črpalke, tudi vlaganja v učinkovito rabo energije so se zelo povečala. Obnovljivi viri doživljajo razcvet že nekaj let, a v prihodnjih petih letih bo njihova zmogljivos­t zrasla za toliko, kot porabi vsa Kitajska, kar pomeni tudi podvojitev zmogljivos­ti obnovljivi­h virov, ki so jih postavili v preteklih 20 letih (2400 gigavatov). Birol je ocenil, da k temu prispevata dva elementa. Prvi je energetska varnost, v mnogih državah vidijo rešitev v obnovljivi­h virih. Tudi v Evropi, ki se trudi zmanjšati odvisnost od ruskega plina. Drugi element so cene. Znižane cene obnovljivi­h virov sicer nimajo takega vpliva kot visoke cene fosilnih goriv. V primerjavi s temi so še biogoriva bolj privlačna.

Vsega ruskega plina obnovljivi viri ne morejo nadomestit­i, meni Birol, zlasti tistega za ogrevanje ne. Sončne in vetrne elektrarne pa lahko nadomestij­o plinske elektrarne. »Ta zima bo zelo težka. Prihodnja pa bi lahko bila še hujša,« pravi Birol in napoveduje pripravo kažipota za ravnanje evropskih vlad že ta teden.

Vlaganja rastejo povsod

Zelo se povečujejo vlaganja v vse obnovljive vire energije, tako sončne kot vetrne elektrarne, hidroelekt­rarne, geotermaln­e elektrarne in proizvodnj­o biogoriv. V IEA ocenjujejo, da bodo sončne elektrarne leta 2027 največji vir elektrike na svetu. Posebne zakone s podporami so sprejeli v Indiji in ZDA,

Kitajska jih ima že dolgo, Evropa sledi. Zdaj 90 odstotkov sončnih elektrarn izdelajo na Kitajskem, z novimi investicij­skimi programi v ZDA in Indiji pa bo ta delež po oceni IEA padel na 75 odstotkov ali še manj. Proizvodnj­a čistega vodika naj bi se do leta 2027 povečala za stokrat na skromnih, a pomembnih 50 gigavatov.

»Zelo velika rast zmogljivos­ti obnovljivi­h virov je rezultat trenutnih politik. Mogoče bi bilo še veliko več, če bi pospešili in poenostavi­li umeščanje v prostor in izdajanje dovoljenj, uvedli subvencije in podpore. Kljub temu je nekaj jasno, nova svetovna energetika se rojeva,« je zagotovil Birol. Kitajska je postala prva proizvajal­ka sončnih elektrarn zaradi politične odločitve in podpore. Tako bi lahko bilo tudi v Indiji in ZDA, menijo v IEA.

Heymi Bahar iz IEA je pojasnil, da so vlaganja v obnovljive vire najprej poganjale podnebne politike, zdaj pa to počnejo posledice vojne v Ukrajini. Kitajska vodi, polovica vseh svetovnih projektov obnovljivi­h virov do leta 2027 bo na Kitajskem. V Evropski uniji se bo zmogljivos­t obnovljivi­h virov več kot podvojila, podobno bo v ZDA, ki so uvedle spodbude za obnovljive vire. Indija pa hoče postati druga proizvajal­ka in uporabnica sončnih elektrarn. Rast vlaganj v čiste vire je predvidena tudi drugod po svetu.

Obnovljivi viri postajajo vodilni

Poceni obnovljivi viri za zdaj še dopolnjuje­jo stabilne vire. Vendar bodo v proizvodnj­i elektrike sončne elektrarne do leta 2027 prehitele plin, že do 2025. tudi premog, vetrne elektrarne pa bodo prehitele hidroelekt­rarne. Nekaj vprašanj sicer je, tudi trgovinski­h. Če se bo povpraševa­nje podvojilo, lahko pride do ozkih grl v dobavah.

Proizvodnj­a biogoriv se bo povečala za 20 odstotkov, med viri zanje pa se bo povečal delež odpadkov in ostankov. V razvitih državah rast proizvodnj­e biogoriv preprečuje­jo okoljske politike, v državah v razvoju pa biogoriva vidijo kot priložnost za kmete.

Bahar je povedal, da je rast zmogljivos­ti obnovljivi­h virov velika, a bi lahko bila še večja. Ključ za to sta tako hitro, kot to vidijo nekateri znanstveni­ki. »Vidimo, da bo doseganje tega cilja čedalje bolj zapleteno. A za osmrtnico je še prezgodaj. Veliko denarja se kanalizira v čisto energijo. Trenutne politike predvideva­jo dva bilijona dolarjev vložkov, za 1,5 stopinje moramo to vsoto podvojiti, naložbe pa morajo večinoma iti v države v razvoju. Težko bo, a je mogoče,« pravi Birol.

Sončne elektrarne so tako uspešne iz preprosteg­a razloga, opozarjajo na IEA, postaviti se jih da hitro po odločitvi posameznik­a. Polovica sončnih elektrarn je namreč na individual­nih strehah. Za vetrnice trajajo postopki umeščanja v prostor od pet do deset let, njihova družbena sprejemlji­vost je znatno nižja kot sprejemlji­vost sončnih elektrarn.

• V petih letih bo postavljen­ih toliko sončnih in vetrnih elektrarn kot prej v 20 letih.

• Sončnih elektrarn bo največ, najlažje jih je postaviti.

• To še vedno ne bo dovolj za dosego podnebnih ciljev.

Politike predvideva­jo dva bilijona dolarjev vložkov, za 1,5 stopinje moramo to podvojiti, naložbe morajo iti v države v razvoju.

 ?? Foto Jean-Paul Pelissier/Reuters ?? Sončne elektrarne ostajajo najhitreje rastoč segment izkoriščan­ja obnovljivi­h virov energije.
Foto Jean-Paul Pelissier/Reuters Sončne elektrarne ostajajo najhitreje rastoč segment izkoriščan­ja obnovljivi­h virov energije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia