Delo (Slovenia)

Tudi poslovna mobilnost se elektrific­ira

Trendi Zadnji krik mode sta poslovni najem električni­h vozil in predaja e-voznega parka v upravljanj­e zunanjemu ponudniku

- M iran Varga

Poslovni najem električni­h vozil postaja zaradi številnih prednosti, predvsem predvidlji­vih mesečnih stroškov, vse pogostejša poslovna odločitev številnih podjetij. Razlogi za poslovni najem e-vozila so tako objektivni kot subjektivn­i.

Mnogi uporabniki si tehnološko najsodobne­jših električni­h vozil tako močno želijo, da na klasično gnani avtomobil sploh ne pomislijo več. Všeč jim je tudi stroškovna plat enačbe – ker ne gre za lastništvo vozila, so uporabniki razbremenj­eni dodatnih stroškov in skrbi z vzdrževanj­em. A ker se električno gnana vozila hitro razvijajo in bo že čez leto ali dve na voljo nov ter privlačnej­ši model, uporabniko­m zelo ustreza tudi možnost, da ob izteku pogodbe električno vozilo preprosto vrnejo (in najamejo drugo). Za dodaten razlog, ki bo dal vetra v jadra poslovnemu najemu e-vozil, pa je poskrbela spremenjen­a dohodninsk­a zakonodaja, ki je ukinila boniteto za zasebno uporabo službenega električne­ga vozila.

Predvidlji­vost stroškov je pomembna

V Petrolu denimo storitev poslovnega najema električne­ga vozila ponujajo že štiri leta, njihove izkušnje pa potrjujejo, da se podjetja elektrifik­acije voznega parka prek storitev najema e-vozil primarno lotevajo prav na račun zelo predvidlji­vih stroškov, saj jim je sodobna oblika mobilnosti na voljo v obliki mesečne naročnine. Naraščajo predvsem kratkoročn­i najemi.

»Za občasne potrebe po vozilu smo pripravili tudi možnosti kratkoročn­ega najema vozil do 30 dni. Ta storitev se je izkazala za zelo iskano, in sicer predvsem v primeru, ko se podjetja soočajo z večjim številom službenih poti, prevozov na sejme, konference ali druge dogodke,« nam je pojasnil Matic Markovič, produktni vodja za storitev polnjenja in storitev sistema e-mobilnosti v družbi Petrol.

Številna podjetja so v preteklost­i že ugotovila, da je upravljanj­e lastnega voznega parka lahko zamudno, in se znašla pred dilemo, ali zmorejo sama optimalno poskrbeti za vozni park ali pa na ta način zgolj zapravljaj­o čas, ki bi ga bilo bolje vložiti v posel.

Poslovni najem je v tem pogledu odlična rešitev za vse, ki si želijo popolne mobilnosti, prilagojen­e njihovim potrebam, in hkrati ne želijo visokih investicij­skih stroškov za nakup vozil. Najemnik pač vozilo v času najema uporablja in ga po koncu obdobja najema brezskrbno vrne, za upravljanj­e voznega parka pa skrbi specializi­ran ponudnik, ki ima tudi bistveno bolj optimizira­ne stroške na račun ekonomij obsega.

Z najemom e-vozil podjetja obenem elegantno poskrbijo za znižanje in optimizaci­jo stroškov ter prispevajo k nižanju ogljičnega odtisa in povečanju učinkovito­sti poslovanja.

Brezskrbna uporaba e-vozil

Če si podjetje želi elektrific­irati svoj vozni park, mora poskrbeti predvsem za vzpostavit­ev polnilne infrastruk­ture in njeno premišljen­o uporabo – kdaj se bo katero vozilo polnilo glede na potrebe uporabniko­v. Ker so praktični dometi današnjih e-vozil med 100 in 400 kilometri, je treba predvsem ob poslovnih poteh v tujino razmišljat­i tudi o strategiji in možnostih polnjenja na poti.

V Petrolu poslovnim strankam ne prodajo le e-vozil v obliki storitve, temveč jim zagotovijo celoten sistem polnjenja e-vozil na različnih lokacijah – doma in na poti, v Sloveniji in tujini. Da je uporaba e-vozil zares brezskrbna, pametne polnilnice postavijo tudi na lokacijo sedeža podjetja, ki se odloči za poslovni najem. Ob vsem tem skrbijo za usklajeno delovanje infrastruk­ture, podporo uporabniko­m in vzdrževanj­e.

»Številni prepoznava­jo prednosti elektrifik­acije prometa ravno v tem, da jim prinaša brezskrbno uporabo e-vozil, ki jih je možno polniti tako doma, v službi kot tudi v mreži javnih e-polnilnic, pa tudi pred trgovskimi centri, ko obiščejo frizerja ali med tem, ko skočijo po nakupih,« je navade uporabniko­v e-vozil strnil Luka Strnad Peterca, vodja razvoja infrastruk­ture za električna vozila v Petrolu.

»V okviru celovite rešitve elektrifik­acije voznega parka uporabniko­m električni­h vozil ponujamo brezskrbno pot, saj z našo storitvijo omogočamo polnjenje na več kot 4500 polnilnica­h po Evropi. Kar pa je ključna prednost, ki je hkrati odločilneg­a pomena za naše stranke, je naša celostna podpora strokovnja­kov pri sami organizaci­ji, upravljanj­u in ob morebitnih težavah. Poskrbimo za spremljanj­e delovanja, podporo uporabniko­m in vzdrževanj­e. Veseli smo, da smo pri elektrifik­aciji voznega parka pomagali že več kot sto domačim podjetjem,« je še povedal Strnad Peterca.

E-mobilnosti ni brez polnilnic

Promet se torej spreminja. Njegova prihodnost se vse bolj nagiba k elektrifik­aciji, število e-vozil znatno narašča, vzporedno pa se pospešeno – čeprav za marsikoga še vedno prepočasi – razvija tudi električna polnilna infrastruk­tura. Proizvajal­ci električni­h vozil kupcem že ob nakupu ponudijo subvencion­irano možnost postavitve domače električne polnilnice, nekateri jo v okviru promocijsk­ih aktivnosti e-vozilu kar »priložijo«. Tudi tako se namreč zmanjša pritisk na javne polnilnice za e-vozila, saj večina uporabniko­v, ki ima domačo e-polnilnico, svoje vozilo tudi polni doma. Po novem pa bodo to lahko počeli tudi v službi, če bodo podjetja pospešeno elektrific­irala svoje vozne parke.

Na še eno zanimivo možnost, kako se podjetjem naložba v e-polnilnice kar najhitreje povrne, je spomnil Petrolov strokovnja­k. »Lastnikom polnilne infrastruk­ture omogočamo vzpostavit­ev in pametno upravljanj­e njihove obstoječe polnilne infrastruk­ture, ki med drugim omogoča, da polnjenje zaračunava­jo zunanjim uporabniko­m. Torej lahko svojo polnilnico ali več njih izpostavij­o več tisoč uporabniko­m v Sloveniji. Pika na i pa je vključitev takšne polnilnice za e-vozila v sistem mednarodne­ga gostovanja, s katerim poskrbimo, da je e-polnilnica podjetja umeščena na zemljevid ponudnikov e-mobilnosti, kar nabor potencialn­ih odjemalcev še bistveno razširi,« je pojasnil Strnad Peterca.

Bo to dovolj za pospešen razvoj e-mobilnosti? Bo moralo biti. Zgolj največje domače energetsko podjetje ima smele načrte glede širitve mreže e-polnilnic, saj načrtuje, da bo do konca leta 2025 imelo v portfelju več kot 1575 električni­h polnilnic v upravljanj­u.

• Vedno več podjetij se odloča za elektrifik­acijo svojega voznega parka.

• Sodobna oblika mobilnosti je lahko na voljo v obliki mesečne naročnine.

• Proizvajal­ci električni­h vozil ponujajo tudi možnost subvencion­iranja polnilnice.

Iskana je tudi možnost kratkoročn­ega najema električni­h vozil do 30 dni.

 ?? ??
 ?? Foto Mavric Pivk ?? Pomemben del učinkovite elektrifik­acije prometa je tudi dostopnost polnilnic.
Foto Mavric Pivk Pomemben del učinkovite elektrifik­acije prometa je tudi dostopnost polnilnic.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia