Delo (Slovenia)

Eni upajo na finale Francija – Argentina, Maroko in Hrvaška imata svoj načrt

Le še štirje v igri za lovoriko Spektakula­rni in dramatični četrtinaln­i dvoboji v Katarju – Brazilija, Nizozemska, Portugalsk­a in Anglija že doma

- Jernej Suhadolnik

Svetovno prvenstvo v Katarju se je prevesilo v zadnji teden, navdušenci nad vrhunskim nogometom so doslej zagotovo prišli na svoj račun. Na voljo so le še tekme št. 61, 62, 63 in 64, na zadnjo merijo še štiri najboljše reprezenta­nce turnirja. Spored v Katarju 2022 se bo nadaljeval jutri in v sredo, ko bodo igrali polinalna derbija Argentina – Hrvaška in Francija – M aroko. Četrtinale bi se lahko končal tudi drugače, zagotovo bi si nastop v polinalu zaslužila še kakšna reprezenta­nca in v resnici so bile strahovito »blizu« napredovan­ja prav vse štiri poražene izbrane vrste: v petek Brazilija in Nizozemska, v soboto Portugalsk­a in Anglija. Toda bližje kot smo vrhu, manjše so razlike med ekipami in bolj iligranske podrobnost­i odločajo o zmagovalci­h. Tako je bilo tudi v četrtinalu tega mundiala, iz katerega so prišli zmagovito Hrvaška, Argentina, Maroko in Francija.

Kje je Fifa našla sodnika?

Kaj je zaznamoval­o četrtinale? Brazilce je v tekmi s Hrvaško (1:1, 2:4 po 11-m) pokopala nerazumlji­va in drastična sprememba koncepta igre po prvem podaljšku, po katerem so vodili z golom Neymarja, Nizozemce slabo izvajanje enajstmetr­ovk, pri katerih so preveč energije porabili z izzivanjem Argentince­v, ki jim niso ostali dolžni (2:2, 3:4 po 11-m), Portugalce v tekmi z Marokom (0:1) slabo vodenje ekipe Fernanda Santosa, ki ni vedel, kaj naj z legendarni­m Cristianom Ronaldom, resda igrive in morda celo »boljše« Angleže pa neučinkovi­tost v tekmi s Francozi z zgrešenim kazenskim strelom Harryja Kana (1:2) na čelu.

Lahko bi izpostavil­i več podrobnost­i, morda je treba najmanj dve. Prvič, niti ena reprezenta­nca, ki je imela v četrtinalu večjo posest žoge v svojih nogah, ni napredoval­a med najboljše štiri na svetu – Anglija: Francija 1:2 (posest žoge 57:43 v %), Maroko: Portugalsk­a 1:0 (27:73), Nizozemska: Argentina 2:3 (52:48), Hrvaška: Brazilija 2:1 (50:50). In drugič, težko je verjeti, da je lahko Fifa delegirala za dve tako pomembni tekmi sodnika, ki sta delovala povsem izgubljeno ob prvem večjem polemičnem izzivu in sta bila hitro ob kakršen koli nadzor nad tekmo. Ne gre za moža v črnem iz Aljaske ali Sejšelov, pač pa za Argentinca Facunda Tella na tekmi med Maročani in Portugalci – slednji so imeli prav, kako je lahko sodil Argentinec, torej rojak tekmecev v polinalu? – ter Brazilca Wiltona Sampaia, ki je bil med tekmo Anglije in Francije izgubljen v vesolju. Torej za sodnika iz najresnejš­ih nogometnih držav.

Francija kot Brazilija 1962

Morda je bila najboljša prav zadnja četrtinaln­a tekma med Anglijo in Francijo. Angleški mediji so si dali po porazu spet duška, čeprav niso pretirano obsojali igralcev. V dnevniku Guardian so jim namenili naslednje ocene: Pickford 7, Walker 7, Stones 7, Maguire 6, Shaw 7, Rice 8, Henderson 6, Bellingham 8, Saka 8, Kane 7, Foden 6. V francoskem časniku Figaro so svoje adute ocenili zelo kritično: Lloris 7,5, Varane 6,5, Upamecano 7, Hernandez 5, Kounde 5, Tchouameni 5,5, Rabiot 7, Griezmann 6,5, Dembele 4, Giroud 7, Mbappé 5.

Najboljšo francosko tekmo na mundialu v Katarju torej še čakamo, kar je morda dobra novica za izbrance selektorja Didierja Deschampsa pred derbijem z Marokom, ko bodo vladale v številnih francoskih mestih izredne razmere.

»Ali bomo postali prvi po Braziliji, ki je leta 1962 zadnja ubranila naslov prvaka s prejšnjega mundiala? Lepo vas prosim, saj smo šele v polinalu! Maročani so spisali čudovito zgodbo, ne smemo jih podcenjeva­ti. Ne razmišljam­o o inalu, pač pa le o tem, kako bi šli naprej. Vem, da nam je predsednik zadal za cilj polinale, toda želimo iti še dlje,« je po zmagi nad Anglijo zatrdil Deschamps, ki sta ga – potem ko je Kyle Walker odrezal od igre Kyliana Mbappéja – na igrišču reševala vratar Hugo Lloris in izkušeni napadalec Olivier Giroud.

Večina v Katarju zdaj pričakuje inale med Argentino in Francijo, toda očitno je mogoče vse, tudi inale med Marokom in Hrvaško – igrala sta v isti skupini! –, ki bi prav tako razprodal štadion Lusail.

Spored v Katarju polfinale torek

Argentina sreda

Francija : :

Hrvaška

Maroko

Tekma za 3. mesto bo v soboto (16), finale v nedeljo (16).

 ?? Foto Adrian Dennis/AFP ?? Olivier Giroud je takole dvignil v zrak odličnega Antoina Griezmanna, ki na tem mundialu ustvarja igro Francije.
Foto Adrian Dennis/AFP Olivier Giroud je takole dvignil v zrak odličnega Antoina Griezmanna, ki na tem mundialu ustvarja igro Francije.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia