Delo (Slovenia)

Anže je nove stopničke ocenil s solidno osmico

Smučarski skoki Lanišek je včeraj zaostal le za Poljakom Kubackim – Uspešen slovenski dan v Nemčiji napovedala že Urša Bogataj

- M iha Šimnovec

Ko v smučarskih skokih enkrat ujameš pravi val, kar letiš od enega uspeha do drugega. Na takšnem zdaj lebdi Anže Lanišek, ki se razvija v pravega šampiona. Domžalski as je nanizal še četrto uvrstitev na oder za najboljše v tej sezoni svetovnega pokala, potem ko je moral po petkovem zmagoslavj­u v Titisee-Neustadtu včeraj priznati premoč zgolj poljskemu nosilcu rumene majice Dawidu Kubackemu. Uspešen slovenski dan na napravi Hochirstsc­hanze je že pred tem s tretjim mestom napovedala Urša Bogataj. »Za mano je super vikend. Tu sem dosegel še druge stopničke, zaradi česar je občutek res dober. Zelo sem srečen,« je na novinarski konferenci povedal Lanišek (132,5 m in 138,5 m), potem ko je zaostal le za izjemnim Kubackim (139,5 m in 143 m), ki je v obeh serijah odjadral najdlje med vsemi. Na slovesni razglasitv­i se jima je pridružil še avstrijski svetovni rekorder Stefan Krat (131 m in 141,5 m).

Kot je pristavil 26-letni Domžalčan, je bila skakalnica Hochirst sijajno pripravlje­na, svoj nastop na tokratni tekmi pa je ocenil s solidno osmico. »Ni bilo vse tako, kot bi si želel, toda stopničkam se ne gleda v zobe. Vsaka uvrstitev na zmagovalni oder je vrhunska,« je poudaril član SSK Mengeš.

Zadovoljst­va po tretji zmagi v sezoni in skupno osmi v svetovnem pokalu ni skrival niti Kubacki, ki se je pošalil, da ga bolj kot noge od dolgih skokov bolijo roke od dajanja podpisov. »Tu je bilo res veliko poljskih navijačev in prav vsak je želel avtogram ali skupno fotograijo z menoj. To je težji del te 'službe'. Na skakalnici vem, kaj moram narediti, pred navijači pa nikoli ne vem, kaj me čaka. Zato je treba vedno malo tudi improvizir­ati. A to prinaša tudi veliko veselja in zdaj je seveda bistveno lepše kot takrat, ko zaradi ukrepov proti širjenju novega koronaviru­sa na tekmah ni bilo gledalcev,« se je razgovoril 32-letni Poljak.

Ob Lanišku, ki v skupni razvrstitv­i ostaja odličen drugi za vodilnim Kubackim, so od slovenskih reprezenta­ntov svoje bere točk obogatili tudi Peter Prevc (14.), Lovro Kos (16.) in Žiga Jelar (20.), ki je – mimogrede – v spomin na preminulo prijatelji­co skakal s črnim trakom. Prekratka za inale pa sta bila Timi Zajc (32.) in rekorder skakalnice Domen Prevc (34.).

«Anže nas morda že malo razvaja s stopničkam­i, toda ostati moramo na trdnih tleh. Za vsako uvrstitev med najboljšo trojico se je treba zelo potruditi. Veseli me tudi dvig ravni skakanja Petra, Lovra in Žige. S solidnimi skoki so zraven, vidimo pa, da je vrh zelo širok. Med dvajseteri­co imamo štiri fante, morda smo pogrešali le še Timija med deseterico in Domna v točkah,« je črto pod prireditvi­jo na jugozahodu Nemčije potegnil glavni trener naše reprezenta­nce Robert Hrgota. Naslednji in obestopu kratka in jedrnata 27-letna članica ljubljansk­e Ilirije, ki dan prej ni dobila priložnost­i na preizkušnj­i mešanih ekip, na kateri je slovenska četverica pristala na četrtem mestu.

Po uvodni seriji je bila Bogatajeva s skokom, dolgim 129 metrov, druga, v inalu, v katerem je bila še štiri metre daljša, pa jo je za 2,8 točke prehitela Norvežanka Silje Opseth (129 m in 134 m). Zmago, jubilejno deseto med elito, je zasluženo slavila Nemka Katharina Althaus (130 m in 137 m), ki je bila obakrat najboljša med vsemi tekmovalka­mi. Z novim podvigom je z vrha skupne razvrstitv­e zrinila dotlej vodilno Avstrijko Evo Pinkelnig, ki se je morala včeraj sprijaznit­i s sedmim mestom; tik pred njo se je prebila tudi šestouvršč­ena Nika Križnar (128 m in 132 m).

»Šele inalni skok je bil takšen, kot sem si ga želela, medtem ko je šel prvi – povedano po domače – v rože. To še ni tisto, kar si želim. Pogrešam užitek,« je pojasnila 22-letna skakalka SSK Norica Žiri, ki se je zelo razveselil­a stopničk svoje reprezenta­nčne kolegice in prijatelji­ce Bogatajeve, za katere je glavni trener slovenske ženske vrste Zoran Zupančič dejal, da so kakor obliž na rano. Nove točke sta si priskakali tudi Ema Klinec (12.) in Nika Prevc (28.), brez njih pa je znova ostala Maja Vtič (32.).

Naslednji preizkušnj­i bosta 28. in 29. t. m. v Beljaku, kjer se bo začela silvestrsk­a turneja, ki se bo nato 31. t. m. nadaljeval­a in na novega leta dan sklenila na Ljubnem.

• Anže Lanišek je dosegel že 17. stopničke v svetovnem pokalu.

• V skupni razvrstitv­i ga od vodilnega Dawida Kubackega loči 54 točk.

• Urša Bogataj je prvič v sezoni skočila na zmagovalni oder.

 ?? Foto Thomas Kienzle/AFP ?? Anže Lanišek jadra na valu odlične forme na začetku sezone.
Foto Thomas Kienzle/AFP Anže Lanišek jadra na valu odlične forme na začetku sezone.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia