Delo (Slovenia)

Privil plin in pribrzel v cilj novega osebnega mejnika

Alpsko smučanje Žan Kranjec po Söldnu tudi v drugem veleslalom­u sezone v Val d'Iseru na stopničkah za tri najboljše

- M arko Uršič Gloria Kotnik, izpadla v četrtinalu in zasedla osmo mesto.

Žan Kranjec je še enkrat dokazal, da je veleslalom njegova paradna in žlahtna disciplina. V preizkušnj­i za svetovni pokal v Val d'Iseru je prismučal na tretje mesto in tako z novimi stopničkam­i dopolnil uvodni veleslalom v avstrijske­m Söldnu, ko se je zavihtel na drugo stopničko.

Olimpijski podprvak v tej disciplini z letošnjih iger v Pekingu tako iz tekme v tekmo dokazuje, da je športno dozorel in da se hitro prilagodi nastalim razmeram oziroma iz storjenih napak takoj potegne nauk, ki se potem izkaže za uspešnega. Postal je tretji Slovenec, ki se je na veleslalom­ih za svetovni pokal v Val d'Iseru prebil na stopničke. Mojca Suhadolc je leta 1995 veleslalom na istem prizorišču končala na drugem mestu, Bojan Križaj je bil drugi leta 1979.

Žan Kranjec je bil tokrat po prvi vožnji šele 11., z drugim najboljšim časom druge pa je pridobil devet mest in se prebil na zmagovalni oder. »Prikazal sem dva različna obraza, dva različna smučanja. V prvi vožnji nisem pustil teči smučem. Brez kakšne večje napake sem imel na koncu vožnje velik zaostanek. V drugi vožnji sem vedel, kaj sem narobe delal v prvi.

Poskušal sem od štarta do cilja dati gas, maksimalno, kolikor se da,« je napad na vse ali nič opisal najboljši slovenski veleslalom­ist.

»V Val d'Iseru je vedno težko, tudi zdaj je bilo tako. Poskušal sem napadati, pustiti teči smučem, in na koncu mi je uspela dobra vožnja. In na srečo je bilo dovolj za stopničke. Kljub temu, da sem imel kar velik zaostanek, je vseeno lepo spet priti na stopničke, tako da je to na koncu kar uspešen dan zame. Val d'Isere je bil eno izmed mojih slabših prizorišč. Sem pa z določenimi vožnjami dokazal, da sem lahko tudi tukaj hiter,« je pripomnil smučar, ki je bil pred soboto le enkrat del prve sedmerice v Val d'Iseru, namreč s sedmim mestom leta 2017.

»V prvi vožnji sicer ni nič kazalo na to, da mi bo uspel takšen rezultat, z dobro drugo vožnjo pa mi je uspelo narediti razliko, da sem prišel na stopničke. Je bila pa v drugo malce drugačna proga kot Žan Kranjec je v divji naravi v drugo divje smučal. pa njegove osme. Točke sta v Winterberg­u osvojila še 19. Rok Marguč in 23. Žan Košir, a sta bila v kvaliikaci­jah prepočasna za izločilne boje. V teh je nastopila tudi

Kotnikova je bila skupaj z Žanom Koširjem v Nemčiji na tekmi mešanih ekip šesta. M. U. v prvo, predvsem sneg, morebiti je bilo malce lažje smučati, a največja razlika je bila predvsem moj pristop. Bolj sem se sprostil in bolj napadal. To je bila največja razlika, zakaj sem v drugem teku naredil boljši rezultat,« je navrgel Žan Kranjec, tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah, ki je, omenimo še to, 15. novembra dopolnil 30 let.

Boljši, ko je lažje

Švicar Marco Odermat je dobil tudi drugi veleslalom sezone, seveda vodi v seštevku discipline, Kranjec je drugi. Slednji pa še ne razmišlja o tem, da bi tekmoval tudi v superveles­lalomu. »Težko rečem, ali bi bil moj veleslalom boljši, če bi vozil superveles­lalom. V zadnjem času sem na veleslalom­ih načeloma skoraj boljši na lažjih delih. Seveda verjamem, da bi lahko kdaj naredil soliden rezultat tudi v superveles­lalomu. Mogoče se ga v prihodnje lotim,« razmišlja. A veleslalom je zanj prav posebna vrednota. »Moram le nadaljevat­i tako, vendar pa ne s takšnimi vožnjami, kot je bila tokratna prva,« je vse zaokrožil Kranjec, ta bo nove veleslalom­ske stopničke lovil v nedeljo na progi Gran Risa v Alta Badii. Zadovoljen je bil tudi trener moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant. »Žan se je med prvim in drugim tekom zelo dobro odzval. Drugo vožnjo je peljal na zelo visoki ravni in bil poplačan s stopničkam­i,« je dejal.

Drugi slovenski predstavni­k Štefan Hadalin se ni uvrstil v inalno vožnjo, enako je bilo naslednji dan tudi v slalomu. V tem drugega nastopa ni dočakal tudi Tijan Marovt. Smučarke so tekmovale v Sestrieru, Ana Bucik je slalomsko preizkušnj­o končala na 12. mestu, veleslalom­sko na mestu slabše, 13. Druga slovenska predstavni­ca Neja Dvornik se v obeh disciplina­h, izpeljanih na italijansk­em smučišču, ni uvrstila v drugo vožnjo oziroma inale.

• Žan Kranjec je tretji Slovenec s stopničkam­i na veleslalom­ih v Val d'Iseru.

• V sezoni sta bila dva veleslalom­a, v obeh je bil Kranjec na zmagovalne­m odru.

• Mogoče se v prihodnje loti tudi superveles­laloma.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia