Delo (Slovenia)

Verstappen je edini Nizozemec, ki ga lahko premaga

Tim Gajser Petkratni svetovni prvak v motokrosu je imel pestre tedne, zdaj pa se že zavzeto pripravlja na novo sezono

- Peter Zalokar

Daleč je že 14. avgust, ko je Tim Gajser petič osvojil naslov svetovnega prvaka v motokrosu, četrtega v M XGP. Že dolgo ni imel toliko premora, tudi ne v covidnih sezonah 2020 in 2021 in morda nikdar več ne bo lovorike dvignil še pred rojstnim dnem 8. septembra. Sezona 2023 se bo začela 12. marca, a zmotno bi bilo razmišljat­i o tem, da se 26-letni Hondin zvezdnik iz Pečk pozimi dolgočasi.

V zadnjih tednih ste imeli zares pester urnik. Sponzorske in marketinšk­e obveznosti ter razna druženja in intervjuji si podajajo kljuko vrat vašega prostega časa. Niste ravno človek, ki bi užival v teh stvareh. Bolj nujno zlo, kajne?

Kar naporno je, res. Voziti in dirkati je dosti lažje. Ampak to je sestavni del vsega tega. Je veliko obveznosti, toda zavedam se dejstva, če si uspešen, je to pač sestavni del zgodbe. Nujno zlo, točno tako. A ni mi hudega.

V zadnjem mesecu ste imeli dvakrat obveznosti v Italiji, bili ste tudi na Japonskem na Hondinem druženju z Maxom Verstappno­m in Marcom Marquezom. Ste imeli tradiciona­lno dirko šampionov v kartingu?

Seveda smo. To je bil t. i. Hondin hanks Day (zahvalni dan), bilo je super. V zadnjih dveh letih ga nismo imeli zaradi covida, zato je bilo toliko bolj veselo. Družili smo se sami prvaki, imeli smo tekmo z gokarti, na kateri sem bil eden hitrejših. Fino, zabavno.

Kaj pomeni eden hitrejših? Kakor vas poznamo, želite vselej zmagati. Se ni izšlo?

Druga sva bila. Tekmovali smo namreč v dvojicah, eden je moral biti iz motošporta in drugi iz avtošporta. Moj partner je bil Sergio Perez (dirkač Red Bulla v formuli naježi. Super občutek, ko spoznaš, da je celotna tovarna hvaležna, ker predstavlj­aš njene barve.

Premor med sezonama je daljši, kot ste ga vajeni. Toda od marca do oktobra je predvideni­h kar 20 dirk. Tri prizorišča še niso določena. Je mogoče, da bo ena od teh velika nagrada Slovenije?

V letu 2023 težko, upamo in delamo na tem, da bi jo uresničili leta 2024. Slovenski grand prix je zares ena od mojih velikih želja.

Pogled na tekmovalni seznam razkriva, da bo to verjetno najbolj kakovostna sezona doslej. Vsi glavni igralci, poleg vas tudi Herlings, Febvre, Prado, Seewer, Renaux in Coldenhof bodo na sceni. Kako se boste lotili priprav?

Priprave so v polnem teku. Trdo delava z Boštjanom (Renkom, telesnim trenerjem; op. p.), želim si pričakati sezono dobro pripravlje­n in predvsem zdrav, kar je najbolj pomembno. Preden se bo začelo zares, imam načrtovani­h par pripravlja­lnih tekem. Januar in februar sta rezerviran­a za Sardinijo.

Mitch Evans je presedlal na kawasakija, bo vaš ekipni kolega Ruben Fernandez?

Da, z njim bova sodelovala. Super dečko, super dirkač, želim mu dobro sezono.

Kako je na osebnem področju, kako se ima Tiga, štirinožni prijatelj?

Super, vse gre, kakor mora. Tiga (pes pasme cane corso) še vedno raste.

Ko ste po osvojitvi naslova imeli sprejem v Mariboru, je bilo vprašanje, ali bo podaljšanj­u zvestobe Hondi sledila potrditev zveze s stalno spremljeva­lko Špelo Motaln v bolj formalni obliki. Kako kaže s poroko?

Bomo še malo počakali, vse ob pravem času in trenutku.

Kakšno je vaše sporočilo vsem, ki vas bodo spremljali na bližnjih in tudi bolj oddaljenih prizorišči­h?

Vsem obljubljam, da bom kot vedno dal vse od sebe. Želim biti sproščen in uživati na motorju, ker če sem sproščen in če uživam, vem, da sem zelo hiter. Vedno si bom vzel čas za navijače in upam, da se vidimo v čim večjem številu. Pa morda enkrat zares tudi na slovenski dirki.

• Tim Gajser je sredi priprav na sezono, v kateri bo branil naslov.

• V Makolah ima spomenik, prejel je tudi državno odlikovanj­e.

• V Hondini tovarni na Japonskem njegov motor razvija kar 60 ljudi.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Tim Gajser bo prihodnje leto branil naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP.
Foto Matej Družnik Tim Gajser bo prihodnje leto branil naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP.
 ?? ?? Tim Gajser je navdušen, kako se razvija njegova kariera.
Tim Gajser je navdušen, kako se razvija njegova kariera.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia