Delo (Slovenia)

Tudi Indonezija in Vietnam

-

1 iz Mehike; op. p.). Borila sva se za prvo mesto, v inalu sta bila na drugi strani (svetovni prvak v F1) Verstappen in (šestkratni prvak v motociklis­tičnem razredu motoGP) Marquez. Do konca smo se borili, toda jaz sem malo pred ciljem storil napako in bila sva druga. Je bilo pa vse skupaj zelo zabavno.

Da vas je premagal Nizozemec Verstappen, vas verjetno ni bolelo, ampak gotovo si ne želite, da bi vam lovoriko spet vzel njegov rojak Jefrey Herlings, drži?

Gotovo. Takrat bo šlo zares.

Obstranski­h stvari še ne zmanjka. V domačih Pečkah v občini Makole so vam na krožišču postavili spomenik, od predsednik­a države Boruta Pahorja ste prejeli odlikovanj­e, zlati red za zasluge. Ko ste začeli kariero, si gotovo niste mislili, da boste pri 26 letih imeli odlikovanj­e in spomenik. Koliko vam to pomeni?

To je res potrdilo dobrega in trdega dela. Je tudi motivacija za naprej. Zares sem željan nadaljnjih uspehov. Imeti svoj spomenik in dobiti odlikovanj­e od predsednik­a države je res nekaj posebnega. Zelo sem vesel in ponosen, da zastopam Slovenijo v svetu.

Na Japonskem ste bili tudi v Hondini tovarni in na lastne oči videli, kako vam marljivi

delavci »šraufajo« motor. Kako je bilo?

Povabili so me v Kumamoto. Tam sem že bil enkrat prej, ampak letos so mi res vse razkazali. Šli smo v proizvodnj­o, kjer so mi pokazali, kje delajo motorje za prodajo, pa tudi, kje izdelujejo moje tekmovalne motorje. Bilo je res nekaj posebnega. Navdušen sem bil, ko sem spoznal, koliko ljudi je vpletenih v proces. Samo z mojim motorjem se ukvarja okrog 60 ljudi. Nenormalno.

So se vam klanjali, ker ste jih počastili o obiskom, kakor je običaj v deželi vzhajajoče­ga sonca?

Ko vidiš, kako te spoštujejo in koliko jim pomeniš, se ti koža kar

Sezona 2023 v svetovnem prvenstvu motokrosis­tov se bo začela 12. marca v Argentini. Sloveniji najbližja dirka za VN Trentina v Pietramura­ti bo 16. aprila. Končalo se bo 15. okrobra v Veliki Britaniji (Materley Basin). Karavana bo obiskala tudi Vietnam, dve dirki bosta v Indoneziji. Tri prizorišča od 20 še niso določena. V razredu MX2 bo s samostojno ekipo nastopal tudi Jan Pancar na KTM. Zadnji prvak Tom Vialle bo kariero nadaljeval v ZDA in se ne bo preselil v MXGP.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia