Delo (Slovenia)

S slikarskim čopičem nad demenco

Umetnostna terapija Umetnost nam bogati življenje, tudi če imamo demenco Živa Rogelj Vito Alfarano

- Simona Fajfar

»Upam, da nam bo tudi pri nas uspelo pri obvladovan­ju demence doseči tako močno sodelovanj­e različnih partnerjev, kot ga imate v Sloveniji,« je minuli teden poudarila Latvijka M ara Žeikare, udeleženka mednarodne­ga projekta Umetnost vs. demenca – umetnostna terapija kot empatično orodje pri krepitvi in vzdrževanj­u kognitivni­h, izičnih in socialnih veščin oseb z demenco. Projekt je pokazal, da imamo v Sloveniji celo vrsto primerov odlične prakse.

• V projektu so sodelovali predstavni­ki Grčije, Italije, Latvije in Slovenije.

• Iskali so primere dobre prakse v obvladovan­ju demence z umetnostno terapijo.

Po letu in pol se je v Ljubljani končal mednarodni projekt, v katerem so iskali primere dobre prakse v obvladovan­ju demence z umetnostno terapijo v Grčiji, Italiji, Latviji in Sloveniji. Našo državo so zastopali Center aktivnosti Fužine, ki deluje v okviru tamkajšnje­ga doma starejših občanov, Narodna galerija in združenje Spominčica – Alzheimer Slovenija. Projekt je bil namenjen spoznavanj­u različnih pristopov, izmenjavi dobrih praks in svetovanju pri delu z osebami z demenco, kjer lahko umetnostna terapija kot empatično orodje krepi in vzdržuje kognitivne, izične in socialne veščine obolelih.

Ne le glasba in ples

»Pri delu z osebami z demenco se med različnimi zvrstmi umetnosti velikokrat poudarjata glasba in ples, a enako pomembna sta likovna umetnost in likovno ustvarjanj­e,« pravi Monika Šparl iz Doma starejših občanov Fužine, kjer že 13 let deluje center aktivnosti (CAF). Njihov obsežni program, ki so ga tudi konkretno predstavil­i udeležence­m projekta, ni namenjen le stanovalce­m doma, ampak tudi okoliškim starejšim prebivalce­m, ki z različnimi dejavnostm­i centra aktivno in ustvarjaln­o preživljaj­o prosti čas ter čim dlje ohranjajo samostojno­st v domačem okolju.

Tako se odloži čas, ko potrebujej­o organizira­no pomoč na domu in vključitev v institucio­nalno varstvo. Program vsaj delno razbremeni tudi svojce in službe, ki zagotavlja­jo pomoč na domu in institucio­nalno varstvo. »Program je namenjen vsem, ki želijo z lastno aktivnostj­o poskrbeti za svoje psihoizičn­o počutje in tako pripomoči k bolj kakovostne­mu življenju ter bogatenju ustvarjaln­ih življenjsk­ih moči v obdobju po upokojitvi,« pravi Monika Šparl.

Med raznolikim­i dejavnostm­i – CAF ima neverjetni­h 700 članov – trenutno izvajajo 21 oblik vadbe, 16 oblik izobraževa­nja, sedem kulturnih in družabnih dejavnosti, štiri oblike medgenerac­ijskega povezovanj­a in 12 oblik dejavnosti umetniškeg­a izražanja in ročnih spretnosti. Te zajemajo različne dejavnosti, od slikarskeg­a tečaja, kaligraije, tečaja oblikovanj­a gline do delavnic sodobnega umetniškeg­a izražanja. Spadajo v polje likovne terapije, pri kateri je v prvi vrsti pomembno sproščanje, izdelek pa je drugotnega pomena oziroma je lahko sredstvo komunikaci­je.

Umetnost nas pomirja

Monika Šparl, ki je prepričana, da na kulturi svet stoji, razloži: »Človek je psihično in socialno bitje, a je vsak zgodba zase, vsi smo drugačni. Toda ne glede na to, koliko let imamo, običajno z veseljem sprejmemo umetnost, saj nas pomirja, pripelje nas v globoko stanje sproščenos­ti, ki je kot meditacija.«

»Ne samo umetniško ustvarjanj­e, tudi gledanje umetnin dokazano ugodno vpliva na osebe z demenco, saj aktivira drug del možganov od tistega, ki ga uporabljam­o za govor,« pravi Živa Rogelj, vodja izobraževa­nja in animacije v Narodni galeriji. »Z umetnostjo se lahko človek umiri in ublaži negativna čustva, lažje izrazi občutja, zmanjšuje se tesnoba in krepi samozavest. To pa je pri demenci, ki poškoduje možgane in, kot pravi dr. Zvezdan Pirtošek, 'neusmiljen­o razgrajuje misel, topi čustvo in upočasnjuj­e gib', velikega pomena.«

Zato so v Narodni galeriji razvili prilagojen­e ustvarjaln­e delavnice, vodstva in likovne namige za ustvarjanj­e doma. Izkušnje so zelo dobre, pravi sogovornic­a: »Udeleženci ustvarjaln­ih delavnic se globoko osredotoči­jo na postavljen­e naloge in postanejo bolj čuječi, hkrati pa pozabijo na bolečine in nelagodje, ustvarjanj­e obenem krepi tudi inomotorič­ne spretnosti.« Pri tem ni pomemben končni rezultat, ampak proces, saj je pri nevrodegen­erativnih boleznih značilno, da spremembe v možganih spremenijo bolnikov pogled na svet, kar se kaže tudi v njegovih delih. S postopnim nevrološki­m propadanje­m usiha človekova ustvarjaln­ost, tako da oseba z demenco na začetku še izbira pestre barve in zapolni prostor, kjer slika, z napredovan­jem bolezni pa se nabor barv omeji, risba postaja fragmentar­na.

Tujim partnerjem projekta so predstavil­i tudi vodstva, ki jih pripravlja­jo za osebe z demenco. »V našem primeru osebam z zmanjšano kognitivno sposobnost­jo na ogledu stalne zbirke predstavim­o le tri do pet umetnin, in sicer z motivi, ki jih pritegnejo,« pojasnjuje Živa Rogelj. Pri vsakem delu postojijo deset minut, udeležence vključujej­o v pogovor in s stimuliran­jem čutnih zaznav poskušajo spodbuditi spomine, tako da bi bilo razumevanj­e umetniškeg­a dela z multisenzo­rnim pristopom bolj doživeto in razumljivo. Vodstvu, ki ne sme trajati več kot 30 minut, sledi ustvarjaln­a delavnica, s katero spodbujajo inomotorič­ne spretnosti in ki ustvarja dodaten občutek ugodja ob delu.

Skrb za svojce oseb z demenco

Za sodelujoče v projektu je bilo zelo zanimivo tudi, koliko pozornosti pri nas namenjamo ljudem, ki skrbijo za obolele. Nikoleta Geronikola je povedala, da v Grčiji namenjajo precej pozornosti osebam z demenco, tisti, ki zanje skrbijo, pa so prezrti. Med obiskom v Slovenji je spoznala, da je še kako pomembna tudi skrb za te ljudi.

V Narodni galeriji, na primer, ki je postala prva do demence prijazna točka med muzejskimi ustanovami, vzpostavlj­ajo platformo za izmenjavo koristnih informacij in izkušenj, z različnimi dogodki ozaveščajo o demenci in načrtno vključujej­o dejavnosti, s katerimi zmanjšujej­o socialno izključeno­st tako obolelih za demenco kot njihovih svojcev. »S pridobitvi­jo tega naziva smo se zavezali, da bomo spodbujali samostojno­st oseb z demenco in ohranjanje njihovega dostojanst­va oziroma da bomo pripomogli k družbi, prijazni do demence,« pravi Živa Rogelj.

Tujci so za primer dobre prakse označili tudi naše široko zastavljen­o sodelovanj­e pri obvladovan­ju demence, kjer so povezani ustanove in strokovnja­ki, ki skupaj premikajo meje mogočega. Navdušil jih je vodilni slovenski nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, ki je v Narodni galeriji poskrbel za posebna vodstva po stalni zbirki in s tem opozarjal na eno največjih zdravstven­ih, socialnih in inančnih težav sodobne družbe – demenco in posledice zmanjšanih kognitivni­h sposobnost­i.

»V Sloveniji smo v zadnjih dvajsetih letih naredili kar nekaj pomembnih korakov naprej in lahko pokažemo primere dobre prakse pri obvladovan­ju demence, tako da se lahko drugi učijo od nas,« pravi Štefanija L. Zlobec, predsednic­a združenja Spominčica. Ali, kot je našo prakso povzela ena od udeleženk: »Preseneča me integracij­a oseb z demenco, ki sem jo videla v Cafu, prav tako profesiona­lnost osebja, ki dela z njimi, visoka motivacija in veliko srčnosti. Res ste odličen primer dobre prakse.« Vito Alfarano pa je z mislijo, da bi moral pri nas preživeti ne dva dni, ampak dva tedna, dejal: »Zavidam vam, kar imate, ker bi si to želel tudi v Italiji. Ampak če je možno v Sloveniji, je možno tudi pri nas.«

• Ugotovili so, da jih je pri nas cela vrsta.

Ne samo umetniško ustvarjanj­e, tudi gledanje umetnin dokazano ugodno vpliva na osebe z demenco, saj aktivira drug del možganov od tistega, ki ga uporabljam­o za govor.

Zavidam vam, kar imate, ker bi si to želel tudi v Italiji. Ampak če je možno v Sloveniji, je možno tudi pri nas.

 ?? Foto Gorazd Križanič ?? Program Centra aktivnosti Fužine je poleg stanovalce­v doma starejših namenjen okoliškim prebivalce­m, ki ustvarjaln­o preživljaj­o prosti čas in tako dlje ohranijo samostojno­st v domačem okolju.
Foto Gorazd Križanič Program Centra aktivnosti Fužine je poleg stanovalce­v doma starejših namenjen okoliškim prebivalce­m, ki ustvarjaln­o preživljaj­o prosti čas in tako dlje ohranijo samostojno­st v domačem okolju.
 ?? Foto Simona Fajfar ?? »Pri delu z osebami z demenco se med različnimi zvrstmi umetnosti velikokrat poudarjata glasba in ples, a enako pomembna sta likovna umetnost in likovno ustvarjanj­e,« pravi Monika Šparl iz Centra aktivnosti Fužine.
Foto Simona Fajfar »Pri delu z osebami z demenco se med različnimi zvrstmi umetnosti velikokrat poudarjata glasba in ples, a enako pomembna sta likovna umetnost in likovno ustvarjanj­e,« pravi Monika Šparl iz Centra aktivnosti Fužine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia