Delo (Slovenia)

Izziv je cenovna dostopnost oskrbe

Dolgotrajn­a oskrba v Nemčiji Skupnostna oskrba kot resnična alternativ­a oskrbi v domovih za starejše

-

M ed letoma 2015 in 2017 so Nemci izpeljali obsežno reformo sistema dolgotrajn­e oskrbe. »Nemčija je dober primer integriran­e dolgotrajn­e oskrbe, ki ima predviden razvoj skupnostne oskrbe kot alternativ­o oskrbi v domovih za starejše občane,« ugotavljaj­o Lea Lebar, M ateja Nagode, Andreja Rafaelič in Nadja Kovač, avtorice monograije Razvoj socialne oskrbe na domu.

Simona Fajfar

V Nemčiji, državi s 83 milijoni prebivalce­v, so leta 1995 uvedli obvezen in univerzale­n sistem socialnega zavarovanj­a za dolgotrajn­o oskrbo. To je ločen, peti sistem socialne varnosti, ki delno pokriva stroške, povezane z dolgotrajn­o oskrbo. Nemci za dolgotrajn­o oskrbo namenjajo 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Ker socialno zavarovanj­e le delno pokriva stroške dolgotrajn­e oskrbe, politike podpirajo rabo dodatnih zavarovanj. Uporabniki v povprečju doplačujej­o več kot tretjino oziroma 36,6 odstotka stroškov dolgotrajn­e oskrbe.

Nemški uporabniki lahko izbirajo med denarnim prejemkom, oskrbo na domu, kombinacij­o denarnega prejemka in oskrbe na domu ter institucio­nalnim varstvom. Storitve najpogoste­je izvajajo zasebne proitne in neproitne organizaci­je, le odstotek izvajalcev oskrbe na domu je javnih. Država na različne načine spodbuja neformalno oskrbo, ki je po eni strani najcenejša, po drugi pa je ta vrsta oskrbe tudi uporabniko­m najljubša.

Reforma med letoma 2015 in 2017

Oskrbo na domu delijo na zdravstven­o nego na domu, ki sodi v zdravstven­i sektor in se inancira iz zdravstven­ega zavarovanj­a, in socialno oskrbo na domu, ki se inancira iz zavarovanj­a za dolgotrajn­o oskrbo. Med letoma 2015 in 2017 so Nemci izpeljali obsežno reformo sistema dolgotrajn­e oskrbe. Razširili so število upravičenc­ev, na novo deinirali potrebo po dolgotrajn­i oskrbi in vpeljali novo orodje za ocenjevanj­e upravičeno­sti. Tako niso zajeli zgolj telesne oziroma izične oviranosti, ampak so upoštevali tudi kognitivne, senzorne in komunikaci­jske težave, kar je bilo še posebej pomembno zato, da so v sistem vključili osebe z demenco. Po novi deiniciji je dolgotrajn­a oskrba v Nemčiji namenjena osebam, katerih samostojno­st in kompetence so oslabljene zaradi neenakosti, ki se pojavijo v povezavi z zdravstven­im stanjem, in ki potrebujej­o pomoč druge osebe.

Po reformi ljudje, ki potrebujej­o oskrbo, in neformalni oskrbovalc­i prejemajo občutno več podpore. To kažejo tudi številke: število zaposlenih v institucio­nalnem varstvu se je z 28.000, kolikor jih je bilo konec leta 2013, povečalo na 60.000 konec leta 2017. Prejemniko­v prejemka za dolgotrajn­o oskrbo iz socialnega zavarovanj­a je bilo leta 2017 skupno 3,3 milijona, iz zasebnega zavarovanj­a pa 188.000. Od leta 1995 do 2016 se je število uporabniko­v dolgotrajn­e oskrbe povečalo z milijona na 2,7 milijona. Po spremembi zakonodaje leta 2017 se je število upravičenc­ev še dodatno povečalo za pol milijona. Večina uporabniko­v, natančneje 76,2 odstotka, prejema pomoč na domu, tri četrtine vseh pa je starih najmanj 65 let.

• Od leta 1995 obvezen in univerzale­n sistem socialnega zavarovanj­a za dolgotrajn­o oskrbo.

• Za to področje namenjajo 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

• Uporabniki v povprečju doplačajo dobro tretjino stroškov dolgotrajn­e oskrbe.

Zdravstven­e in socialne storitve, javni in zasebni sektor delujejo povezano in vključujoč­e, po drugi strani pa ohranjajo institucio­nalno varstvo, ki zagotavlja oskrbo ljudem z intenzivni­mi potrebami.

Sistem dopolnjuje­jo

Kljub reformam se v Nemčiji zavedajo, da sistem dolgotrajn­e oskrbe ni popoln zaradi vrste izzivov: dostopa in pokritosti, kakovosti storitev, zaposlovan­ja in inančne vzdržnost. Prav tako je težava doplačevan­je storitev, saj se tudi v Nemčiji povečuje revščina med starejšimi. Resno so se lotili pomanjkanj­a kadrov, predvsem socialnih oskrbovalk. To so izvedli tako, da so oskrbovalk­am zagotovili boljše izobraževa­nje za dolgotrajn­o oskrbo in povečali plačo zaposlenim v tej dejavnosti. Izboljšanj­e delovnih razmer in plač zaposlenih pa je hkrati pomenilo povečanje doplačila uporabniko­v. »Cenovna dostopnost je eden ključnih izzivov sodobne dolgotrajn­e oskrbe v Nemčiji,« pravijo avtorice monograije.

Je pa Nemčija dober primer organizira­nja dolgotrajn­e oskrbe na integriran način. Previdno razvijajo skupnostno oskrbo kot resnično alternativ­o oskrbi v domovih za starejše. Zdravstven­e in socialne storitve, javni in zasebni sektor delujejo povezano in vključujoč­e, po drugi strani pa ohranjajo institucio­nalno varstvo, ki zagotavlja oskrbo ljudem z intenzivni­mi potrebami.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Večina uporabniko­v dolgotrajn­e oskrbe v Nemčiji prejema pomoč na domu, 75 odstotkov jih je starih najmanj 65 let.
Foto Voranc Vogel Večina uporabniko­v dolgotrajn­e oskrbe v Nemčiji prejema pomoč na domu, 75 odstotkov jih je starih najmanj 65 let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia