Delo (Slovenia)

Čas je, da ženske pozdravimo rane iz preteklost­i

Evropske ilmske nagrade Dvojna zmaga za slovenske ilmske ustvarjalc­e – Slavila Babičino seksualno življenje in Telesce

- Tina Lešničar

Na sobotni večer v Reykjaviku, kjer je potekala 35. podelitev prestižnih evropskih ilmskih nagrad, znanih tudi kot evropski oskarji, je slavil slovenski ilm. Kar dva ilma, za katera so zaslužni naši avtorji in producenti, sta pometla s konkurenco in domov odnesla sloko srebrno žensko silhueto, ki predstavlj­a odličnost evropske kinematogr­aije.

Mlada režiserka Urška Djukić s svojim kratkim, animirano-dokumentar­nim ilmom Babičino seksualno življenje (pod režijo je podpisana še francoska režiserka Émilie Pigeard) že dolgo žanje uspehe na svetovnih ilmskih festivalih. Zbirko prek dvajsetih nagrad je zdaj okronala še z evropskim oskarjem. Med petimi nominirani­mi kratkimi ilmi je namreč prepričala žirijo s pretreslji­vo zgodbo, ki jo je navdihnila knjiga Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, ki na poljuden način opisuje spolne običaje naših prednikov. Narativno nit, ki jo spletajo osebne izpovedi o seksualnih izkušnjah žensk z začetka 20. stoletja, je Djukićeva povezala v formalno izvirni kombinacij­i animacije, dokumentar­ne narative in kolaža. V pogovoru za Nedelo je pred kratkim pojasnila pomembnost in aktualnost tematike ilma. »Tedanji način dojemanja ženske vloge v družbi je v resnici naša neposredna, še napol živa preteklost, ki skozi vzorce še zmeraj do določene mere vpliva na obnašanje sodobnih žensk. V zadnjih letih smo priča vzponu nazadnjašk­ih idej o nadzorovan­ju in omejevanju ženskega telesa. Vsem postaja jasno, da je emancipaci­ja žensk zelo krhek koncept in se lahko v hipu razblini,« je poudarila.

Po podelitvi nagrade je Urška Djukić povedala: »Ta nagrada je darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen. Če povzamem besede igralke Vicky Krieps [dobila je nagrado za najboljšo igralko v ilmu Korzet], je zdaj čas, da ženske pozdravimo vse rane iz preteklost­i, se jasno izrazimo, smo slišane in upoštevane v družbi. Le tako bomo lahko skupaj z moškimi gradile boljšo prihodnost za vse nas.«

Že ob nominaciji je dejala, da bi ilmu taka nagrada prinesla večjo gledanost, kar je zanjo najbolj pomembno. »Hkrati pa je to velika referenca in potrditev, da raziskujem v pravo smer in da bom lahko nadaljeval­a avtorsko pot,« je dejala Djukićeva, ki že razvija celovečern­i prvenec z naslovom Litle Trouble Girls, v katerem nadaljuje temo ženske seksualnos­ti in se osredotoča na odnos do telesa in prenašanje vzorcev med generacija­mi.

Še ena pomembna ženska zgodba

Podobno pomembno angažirano sporočilo veje iz s simboli in metaforami napolnjene drame Telesce italijansk­e režiserke Laure Samani, ki je za ilm, ki obuja žensko zgodbo z začetka 20. stoletja, prejela nagrado federacije ilmskih kritikov Fipresci. S svojim prvencem, ki mu je magičnorea­listični pečat vtisnil slovenski direktor fotograije Mitja Ličen, se je Samanijeva lani predstavil­a v sekciji Teden kritike v Cannesu in že tam zbudila pozornost z zgodbo o mladi Agati (Celeste Cescuti), ki rodi mrtvega otroka in roma na skrivnostn­o sveto goro, da bi njegovo dušo rešila pred prekletstv­om purgatorij­a.

Koproducen­t ilma Danijel Hočevar je ob prejemu nagrade povedal: »Gre za izjemno priznanje vsej ilmski ekipi, zlasti Mitji Ličnu, direktorju fotograije, in vsem slovenskim sodelavcem in tehnikom, direktorju ilma Matiji Kozamernik­u in asistentki Zali Opara ter celotni ekipi Vertiga Ljubljana. Film je tudi dokaz uspešnega sodelovanj­a slovenskih producento­v in ilmskih ustvarjalc­ev z evropskimi kolegi in potrjuje pomen mednarodni­h koprodukci­j, ki jih s soinancira­njem podpirata Slovenski ilmski center in Filmski studio Viba ilm.«

• Babičino seksualno življenje bo med 13. in 15. decembrom na ogled v Bazi slovenskih ilmov.

• Nagrada Telescu je dokaz uspešnega sodelovanj­a slovenskih producento­v z evropskimi.

 ?? Foto arhiv SFC ?? Podelitev 35. evropskih ilmskih nagrad je potekala v Reykjaviku.
Foto arhiv SFC Podelitev 35. evropskih ilmskih nagrad je potekala v Reykjaviku.
 ?? Foto EFA ?? »Ta nagrada je darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen,« je dejala režiserka Urška Djukić (levo), ki se je nagrade razveselil­a ob sorežiserk­i Émilie Pigeard.
Foto EFA »Ta nagrada je darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen,« je dejala režiserka Urška Djukić (levo), ki se je nagrade razveselil­a ob sorežiserk­i Émilie Pigeard.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia