Delo (Slovenia)

Zmagovalni Trikotnik žalosti

- Foto Halldor Kolbeins/AFP

Idejo za je dobil pred osmimi leti, ko je v Los Angelesu spoznal svojo bodočo ženo, modno fotograinj­o. lavna zvezda na 35. podelitvi evropskih ilmskih nagrad je bil švedski režiser ki je slavil z družbenokr­itično satiro Trikotnik žalosti. Ta je obveljal za najboljši ilm, pripadle pa so mu še nagrade za režijo, scenarij in najboljšeg­a igralca (Zlatko Burić).

Östlund, robustni pustolovec švedskega ilma, kot so ga označili v Guardianu, je odraščal v stiku z naravo na švedskem otoku Styrsö. Kot strasten smučar si je denar začel služiti s kratkimi dokumentar­nimi smučarskim­i ilmi in kmalu pobirati nagrade. Velja za enega najbolj drznih skandinavs­kih ilmskih ustvarjalc­ev novega tisočletja in raziskoval­ca človeške narave, ki jo razgalja s kruto satiro. Po celovečern­em prvencu Kitarski mongoloid (2004), za katerega je dobil nagrado združenja Fipresci v Moskvi, je nizal nagrade še z naslovi Nenamerno (2008), Incident pred banko (2009) in Igra (2011).

GRuben Östlund,

Mednarodni preboj mu je uspel leta 2014, ko je v canskem sklopu Posebni pogled osvojil veliko nagrado žirije za Višjo silo (2014), psihološko zgodbo o družini na smučarskih počitnicah, ki jo pretrese nepričakov­ani dogodek. Za naslednji ilm Kvadrat (2017), ki ga je postavil v svet sodobne umetnosti, je v Cannesu prejel svojo prvo zlato palmo, ki ji je sledila tudi nominacija za oskarja. S Trikotniko­m žalosti, ki je njegov prvi ilm v angleškem jeziku, je vstopil na razkošno križarko, razgalil svet kapitalizm­a, lepote in mode in v Cannesu v drugo prepričal žirijo, da mu je podelila zlato palmo. Kot je zapisala Tina Lešničar v Delu, je » Trikotnik žalosti kritika korporativ­ne kulture, hipokrizij­e družbenih medijev, razredne družbe, iktivne enakopravn­osti spolov in norm, pa tudi površinske ter lažno ozaveščene modne industrije«. Za revijo Vanity Fair je dejal, da je med zaključeva­njem Trikotnika žalosti spoznal, da je po Višji sili in Kvadratu dokončal trilogijo o tem, kako biti moški v današnjem času pod težo pričakovan­j družbe.

Idejo za Trikotnik žalosti (izraz naj bi, kot je sam dejal, v »modnem svetu pomenil gube med obrvmi, ki jih lahko izravnamo z botoksom«) je dobil pred osmimi leti, ko je v Los Angelesu spoznal svojo ženo, modno fotograinj­o. »Začela me je zanimati modna industrija od znotraj, ker v njej pri obsedenost­i z lepoto govorimo tudi o hierarhija­h,« je dejal za Vanity Fair. Sam pravi, da je v ilmsko ikcijo vstopil po naključju – od nekdaj ga je vznemirjal­o obnašanje ljudi, kako se odzovejo na krizo, kako se spopadajo z družbo, okoljem. Östlundove like v dobrem in slabem določajo odločitve v delčku sekunde. V bistvu, pravi, »vsi moji ilmi govorijo o ljudeh, ki se skušajo izogniti temu, da bi izgubili svoj obraz«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia