Delo (Slovenia)

Ženska, ki najraje govori

Tri tisoč dolarjev, kovček, televizor in srce, polno sanj

-

Fran Lebowitz

je stara 72 let in rada ima vedno prav. Že na začetku kariere je izdala dve knjigi in potem se ji je ustavilo, zato je raje začela govoriti. Zaslovela je z zabavno serijo Pretend It's a City na Netlixu, ki jo je posnel režiser in njen velik oboževalec Martin Scorsese. V njej govori o New Yorku, podzemni železnici, denarju, o tem, zakaj ne mara športa, in vseh slavnih ljudeh, ki jih pozna. Vedno je oblečena v kavbojske škornje, kavbojke, belo srajco in čudovito ukrojeni plašč Anderson & Sheppard in med prsti drži obvezno cigareto. Velja za modno ikono.

Kot je pred dnevi povedala za Guardian, nima niti pametnega telefona niti računalnik­a, v času pandemije, ko so bile knjigarne zaprte, pa ji je knjige na Amazonu naročal prijatelj. Še vedno se ima za pisateljic­o, čeprav ne piše. Pred kratkim je v Veliki Britaniji izšla zbirka njenih starih esejev o New Yorku in se precej uspešno prodajala. Fran Lebowitz najraje bere knjige. Ima jih več kot 12.000. »Pisatelji morajo, če hočejo kaj napisati, nekaj vedeti o življenju. Za glasbenike to ni nujno, Mozart na primer ni nič vedel o življenju, a je kljub temu ustvarjal čudovito glasbo.« Veliko predava na univerzah in njeni nastopi so takoj razprodani. Rada veliko govori in pravi, »ko nastopaš, je odlično to, da lahko samo ti govoriš in te ne sme nihče prekiniti«. Ko je bila še majhna, je morala vedno v posteljo že kmalu po sedmi uri. Ko je mamo vprašala, zakaj, ji je rekla: »Če povem čisto po pravici, Fran, zato ker te ne morem več poslušati.« Očitno nikoli ni bila prav tiho dekle. Mama jo je vedno opozarjala, da fantje ne marajo smešnih punc. »Najprej se je izkazalo, da je to res, potem pa še, da mi za to ni nič mar.«

Že od ranih let je vedela, da je lezbijka. A četudi govori o vsem, o svojih ljubezensk­ih avanturah ne govori. »V življenju sem imela le eno monogamno razmerje, in sicer z biserno sivim avtomobilo­m znamke Checker, letnik 1979.« Sovraži denar, a ima rada drage stvari. Glede inanc se vedno odloči narobe. Takoj ko je kupila stanovanje na Manhattnu, je začela cena nepremični­n v mestu padati, takoj ko je prodala originalna platna Andyja Warhola, je umetnik umrl in cene njegovih slik so čez noč poskočile do neba. Danes New Yorka, kot ga je ljubila, ni več, je le meka za turiste, pravi.

Octavia

meriška oskarjevka

je dobila svojo zvezdo na hollywoods­kem pločniku slavnih. Njena zvezda je 2742. na tem znamenitem bulvarju. Igralka je leta 2012 prejela oskarja za stransko vlogo v ilmu Služkinje, kjer je zaigrala v vlogi gospodinjs­ke pomočnice na jugu ZDA. Dvainpetde­setletni Octavii Spencer so zvezdo na pločniku slavnih odkrili minuli četrtek. Kot se je svojih začetkov v Hollywoodu spominjala do solz ganjena igralka, se je pred 26 leti iz rodne Alabame v Los Angeles pripeljala z avtomobilo­m. S seboj je imela 3000 dolarjev, kovček,

ASpencer

televizor in »srce, polno sanj«. Takrat si je morala denar pogosto izposojati od sodelavcev, družine in prijatelje­v, se spominja. Ameriški komik Will Ferrell, ki je z njo pred kratkim posnel glasbeno komedijo Spirited, je v govoru izpostavil njen humor in strast do igre. Oskarjevka Allison Janney pa je omenila igralkin »nalezljiv smeh«. Octavia Spencer je bila za zlati kipec nominirana tudi za stransko vlogo v ilmu Skriti faktorji (2017) in za stransko vlogo v ilmu Oblika vode (2018). Med drugim je zaigrala še v grozljivki Pri mami (2019) in v komediji Thunder Force (2021).

 ?? ?? Rada ima knjige in sovraži neumne ljudi.
Rada ima knjige in sovraži neumne ljudi.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia