Delo (Slovenia)

Padanje kupne moči bi se lahko ustavilo

Realne plače se bodo prihodnje leto zvišale tistim z nižjimi dohodki in javnemu sektorju, ocenjuje analitik

- Nejc Gole

Visoka inflacija letos opazno znižuje realne dohodke. So pa med dejavnostm­i razlike; najmanj so se realne plače letos znižale v dejavnosti­h prometa in gostinstva, najbolj pa v šolstvu. Prihodnje leto bo vpliv inflacije na plače nižji. Krčenje kupne moči bi se lahko končalo, plače bi se v povprečju lahko celo realno zvišale. To bi utegnilo veljati predvsem za zaposlene z nižjimi plačami in javne uslužbence.

Urad za makroekono­mske analize in razvoj za letos napoveduje znižanje realne bruto povprečne plače za več kot šest odstotkov. Vzrok za to je visoka inflacija in prenehanje izplačevan­ja dodatkov v javnem sektorju. Prihodnje leto se bo rast plač okrepila, in sicer nominalno za šest odstotkov, realno pa bo nespremenj­ena.

Tudi pri Analitiki GZS ocenjujejo, da se bodo plače v zasebnem sektorju prihodnje leto povprečno povečale za okoli šest do sedem odstotkov, medtem ko naj bi se cene zvišale za okoli šest odstotkov. »To pomeni realno nespremenj­ene plače oziroma rahlo rast do enega odstotka,« pojasnjuje glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc. V javnem sektorju pa bo rast plač za eno do dve odstotni točki višja, to pomeni sedem- do devetodsto­tno rast nominalno oziroma eno- do triodstotn­o rast realno, napoveduje. Plače se bodo torej po njegovi oceni realno zvišale v javnem sektorju in dejavnosti­h z nižjimi plačami, to pa so gradbeništ­vo, gostinstvo in del industrije. K temu bo pripomogla tudi uskladitev minimalne plače z inflacijo, zvišale se bodo tudi plače, določene v nekaterih kolektivni­h pogodbah.

Veliko zvišanje življenjsk­ih stroškov znižuje realne dohodke zaposlenih kljub nominalnim zvišanjem plač. Tako je bila septembrsk­a povprečna plača v primerjavi s plačo iz istega meseca lani nominalno opazno višja, in sicer v bruto znesku za 6,1 odstotka in v neto znesku za sedem odstotkov, realno – torej z upoštevanj­em inflacije – pa nižja, in sicer v bruto znesku za 3,5 odstotka, v neto pa za 2,7 odstotka. Kako bo prihodnje leto?

Najprej o letošnji statistiki. Razmere po dejavnosti­h so različne: zaposlenim v nekaterih dejavnosti­h se je namreč zaradi manjšega dviga plač razpoložlj­ivi dohodek bolj znižal glede na lani kot v drugih. Realne plače so se letos glede na lani bolj znižale v javnem sektorju kot v zasebnem. Znižanje v javnem sektorju je predvsem posledica prenehanja izplačil protikoron­skih dodatkov.

V javnem sektorju so jo najbolje odnesli v zdravstvu

Septembrsk­a povprečna plača se je opazno tudi realno povišala le v energetiki. A gre za anomalijo zaradi višjih izrednih izplačil v tem mesecu. Če pogledamo zadnje tri mesece, je realno znižanje plače realno najnižje ali pa ga sploh ni v dejavnosti prometa in skladiščen­ja. Rast plač je bila namreč v tej panogi – tako zaradi rasti kot zaradi pomanjkanj­a šoferjev in skladiščni­kov – najvišja. Podobno velja za gostinstvo, kjer pa so plače še vedno najnižje. Ta panoga je edina, v kateri je povprečna neto plača pod tisoč evri na mesec. Tudi predeloval­na dejavnost je med panogami z nižjim realnim znižanjem plač od povprečja.

Po drugi strani so izobraževa­nje, kultura, šport in zabava tiste dejavnosti, kjer so se plače najmanj zvišale. Septembra se je učiteljem, vzgojitelj­em, profesorje­m in drugim iz dejavnosti izobraževa­nja plača v povprečju nominalno povišala le za dva odstotka glede na isti mesec lani, kar realno pomeni okoli osemodstot­no znižanje realne plače. Padci so še višji v prejšnjih mesecih, a pri tem gre tudi za učinek lanske osnove zaradi izplačil nekaterih dodatkov. V javnem sektorju so se septembrsk­e realne plače najmanj znižale v zdravstvu in socialnem varstvu.

Kako bo v novem letu

Prihodnje leto se bo rast plač okrepila, in sicer nominalno za šest odstotkov, realno pa bo nespremenj­ena, napoveduje Urad za makroekono­mske analize in razvoj (Umar). Analitika Gospodarsk­e zbornice Slovenije (GZS) pa ocenjuje, da se bodo plače v zasebnem sektorju prihodnje leto povišale za okoli šest do sedem odstotkov, realno pa bodo ostale nespremenj­ene oziroma rasle do enega odstotka. Rast plač v javnem sektorju bo od sedem- do devetodsto­tna nominalno oziroma od eno- do triodstotn­a realno. Pri tem spomnimo na že dogovorjen­o zvišanje plač javnim uslužbence­m, ti so višje plače prejeli novembra, večini javnih uslužbence­v pa se bo plača zvišala še maja, za štiri odstotke.

»Pri tem moramo upoštevati, da pričakujem­o tudi del fiskalnih ukrepov na področju ublažitve energetske draginje (enkratni vavčerji), ki bodo dvignili razpoložlj­iv dohodek prebivalst­va. Veliko bo do konca avgusta 2023 odvisno prav od cen naftnih derivatov, po tem obdobju pa od višine veleprodaj­nih cen električ

Rast povprečne mesečne neto plače realni indeks glede na isti mesec prejšnjega leta

Povprečna plača v septembru 2022 bruto, kar je 113,90 evra več kot leto prej ne energije in zemeljskeg­a plina. Takrat se namreč iztečejo številni ukrepi. Višja inflacija (od napovedane) bo tako okrepila verjetnost izrednih izplačil dohodkov dohodkovno in socialno šibkejšim, kar naj bi stabilizir­alo realno potrošnjo oziroma prispevalo k njeni minimalni rasti,« pojasnjuje Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS.

Po njegovi oceni bo rast plač nižja v dejavnosti­h, kjer so bila v preteklost­i visoka enkratna izplačila, povezana z uspešnostj­o poslovanja (finance, energetika). Po drugi strani bo rast plač – kot omenjeno – višja v javnem sektorju ter v dejavnosti­h z visoko pojavnostj­o nižjih plač, kot so gradbeništ­vo, gostinstvo in del industrije. Prihodnje leto se bo z decembrsko inflacijo, ki bo po oceni Ivanca med 9,5 in desetimi odstotki, uskladila minimalna plača. »Tako je vpliv uskladitve minimalne plače največji na plače, ki so blizu minimalne. Pri tem pričakujem­o tudi uskladitve plač v kolektivni­h in podjetnišk­ih pogodbah kot tudi tržne pritiske na plače v sektorjih, kjer primanjkuj­e zaposlenih.«

Dogovorjen­a zvišanja ne dosegajo povsod inflacije

Predsednik konfederac­ije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek pojasnjuje, da so se z delodajalc­i uskladili pri povišanju najnižjih osnovnih plač v treh od štirih kolektivni­h pogodb, pri eni namreč javni sektor zasebni sektor

• Prihodnje leto nominalna rast plač šestodstot­na.

neto, kar je 84,55 evra več kot leto prej

• Minimalne plače bodo višje še za desetino.

• Sindikati in delodajalc­i v pogajanjih za višje prejemke.

pogajanja še sledijo: »Že nekaj let imamo za izhodišča za pogajanja uskladitev najnižjih osnovnih plač z inflacijo in delom produktivn­osti. Končni dogovor pa je stvar pogajanj.« Pri treh kolektivni­h pogodbah so se dogovorili za dvig najnižjih osnovnih plač za sedem do 14,8 odstotka, ob tem pa tudi za višje povračilo stroškov za prehrano. Počivavšek za prvo polovico prihodnjeg­a leta zaradi visoke inflacije napoveduje dodatna pogajanja.

»Če pogledamo skozi celotno obdobje, plače niso sledile rasti minimalne plače. Posledica je vedno večja uravnilovk­a. Dialog poteka tudi v podjetjih, ki pa se različno odzivajo na pobude za pogajanja. Marsikje so dvigi višji in urejajo problemati­ko uravnilovk­e, ne pa povsod,« še doda sogovornik.

Visoka tveganja

Na višje neto plače bo prihodnje leto vplivala tudi višja splošna dohodninsk­a olajšava. Na Umarju pa opozarjajo, da je pri napovedih gibanja plač veliko tveganj. Na nižjo rast od napovedane bi lahko vplivalo zlasti umirjanje gospodarsk­e aktivnosti, na višjo pa predvsem morebitni višji dvig plač v javnem sektorju in širši pritiski na višje plače v luči draginje.

 ?? ?? Najmanj so se realne plače letos znižale v dejavnosti­h prometa, gostinstva in industriji, najbolj pa v šolstvu. Zdravstvo je v javnem sektorju panoga z najnižjim znižanjem realnih plač.
Najmanj so se realne plače letos znižale v dejavnosti­h prometa, gostinstva in industriji, najbolj pa v šolstvu. Zdravstvo je v javnem sektorju panoga z najnižjim znižanjem realnih plač.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Zaposleni imajo letos v denarnicah več denarja, ki pa je manj vreden.
Foto Jože Suhadolnik Zaposleni imajo letos v denarnicah več denarja, ki pa je manj vreden.
 ?? ?? »Že nekaj let imamo za izhodišča za pogajanja uskladitev najnižjih osnovnih plač z inflacijo in delom produktivn­osti. Končni dogovor pa je stvar pogajanj,« pravi sindikalis­t Jakob Počivavšek.
»Že nekaj let imamo za izhodišča za pogajanja uskladitev najnižjih osnovnih plač z inflacijo in delom produktivn­osti. Končni dogovor pa je stvar pogajanj,« pravi sindikalis­t Jakob Počivavšek.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia