Delo (Slovenia)

Kdo si želi ministrov z upognjenim hrbtom

- Suzana Kos o izstopu Marte Kos iz stranke

Kaj bo premier zahteval od novega ministra s polnim mandatom, ki bo na funkcijo prišel vnaprej stigmatizi­ran kot oseba z upognjenim hrbtom?

Marta Kos je zapustila Gibanje Svoboda. Pika na i njenemu razočaranj­u je afera Bobnar. »To ni več moja stranka ... Moj odstop je tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar,« je zapisala nekdanja podpredsed­nica stranke.

Še pred poletjem je Kosova govorila drugače. »Ko je Pozitivna Slovenija iskala novega predsednik­a, so vprašali njega in je rekel, da bi bil, če bi bila v ekipi tudi jaz. Neodvisno od tega so enako vprašali tudi mene in rekla sem, da le če bo v ekipi tudi Robert Golob. A oba se iz osebnih razlogov nisva odločila za to. Sva si pa obljubila, da si bova, če bi se kdo od naju kdaj ponovno odločil za politiko, pomagala. In potem je prišlo leto 2022. En klic in obljubo sem izpolnila,« se je spominjala.

Od tedaj se je očitno zgodil tudi klic, ki je njun odnos končal.

Golob ni komentiral njenega odhoda, prav tako tudi ni našel časa za odgovore na novinarska vprašanja vse od izbruha afere Bobnar. Po današnjem obisku evropskega parlamenta pa naj bi jutri prišel v državni zbor in odgovarjal na novinarska vprašanja. Še prej pa na poslanska.

Ko je nanje odgovarjal nazadnje, je poslanca SDS zanimalo, ali se v času njegove vlade vzpostavlj­a nekakšna paraobvešč­evalna služba. Posebej ga je zanimala vloga nekdanjega specialca, zdaj podjetnika Miloša Njegoslava Milovića. Premier je odgovor pospremil z oceno, da ima poslanec bujno domišljijo in da Milović nima nobene vloge.

A objavljeni poročili Tatjane Bobnar in v. d. generalneg­a direktorja Policije Boštjana Lindava razkrivata povsem drugačno zgodbo – tako glede varovanja premiera, kot tudi potrjujeta pritiske Goloba in njegovega ozkega kroga na kadrovanje v Policiji, ne pa še poskusov vplivanja na konkretne odprte policijske preiskave. Omenjata tudi pritiske nekdanje novinarke, zdaj piarovke stranke Gibanje Svoboda, ki je prek svojega podjetja od Gen-i, ko ga je vodil Robert Golob, po poročanju medijev prejela več kot sto tisoč evrov.

Med vprašanji, ki se porajajo, je tudi, kaj bo premier »prek političnih usmeritev« nemara zahteval od začasne ministrice za notranje zadeve ter kaj od novega ministra s polnim mandatom, ki bo na funkcijo prišel vnaprej stigmatizi­ran kot oseba z upognjenim hrbtom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia