Delo (Slovenia)

Janez Janša v aferi Bobnar stopil na stran Roberta Goloba

Zakaj je iz Gibanja Svoboda izstopila Marta Kos, donedavna podpredsed­nica – Janezu Janši se ob tem prikazujej­o strici iz ozadja

- Suzana Kos

Ko se končuje kratka ministrska kariera Tatjane Bobnar, ostajajo neodgovorj­ena vprašanja, ki so se porodila ob njenem odstopu in zapisu v. d. generalneg­a direktorja Policije v zvezi z organizaci­jo varovanja predsednik­a vlade Roberta Goloba ter pritiski glede kadrovskih sprememb v Policiji, stranki Gibanje Svoboda pa se je zgodil nov udarec. Iz stranke je ob ostri kritiki dogajanja izstopila Marta Kos, donedavna podpredsed­nica.

Marta Kos je bila v pojasnilu vzrokov za svoj izstop iz Golobove stranke presenetlj­ivo ostra in je povedala več, kot je marsikdo pričakoval.

Presenetlj­iv pa je tudi način oziroma izogibanje komentarje­m o razlogih, ki jih je navedla za to svojo premišljen­o odločitev. Gibanje Svoboda je v pisnem odzivu zapisalo, da gre za osebno odločitev Marte Kos, prav tako jo je kot takšno spreneveda­vo označila Urška Klakočar Zupančič, predsednic­a državnega zbora in podpredsed­nica stranke. Marta Kos namreč ni govorila o osebnih razlogih, ampak o tem, da odhaja iz stranke, v kateri se stvari zaostrujej­o. Na to kaže po njenem mnenju tudi konlikt glede Tatjane Bobnar in posledično njen odstop z mesta ministrice za notranje zadeve.

»Vedno sem zastopala demokratič­na načela, strokovnos­t, vrednote nekoruptiv­nosti, enakopravn­osti ... Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom. Moj odstop je zato tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar. In hkrati svarilo, da prihodnost spoštovanj­a demokratič­nih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznik­ov,« je zapisala Marta Kos.

Robert Golob od izbruha afere še vedno ni stopil pred novinarje. To je pričakovat­i jutri, ko se bo v državnem zboru začela redna seja in na začetku katere bo moral odgovarjat­i na vprašanja poslank in poslancev.

Dogajanje je na twiterju pokomentir­al tudi prvak SDS Janez Janša in dejansko stopil na Golobovo stran. Zapisal je: »Eno je medijska slika. Realnost pa nekoliko bolj zapletena. Slavko Koroš (tesni sodelavec Tatjane Bobnar, op. p.) je namreč eden ključnih ljudi Draga Kosa in vzporedneg­a mehanizma.

Zanje je predsednik vlade Golob prehodni pojav, ki mora biti pod nadzorom, Bobnarjeva pa je z odstopom uspešno zaščitila prav Kosov klan.«

Drago Kos, eden od bratov Marte Kos ter nekdanji kriminalis­t in šef protikorup­cijske komisije, Janševega tvita ni želel komentirat­i.

Besed se je vzdržal tudi Milan Kučan, ki je ob predsedniš­ki kandidatur­i Kosove opozoril, da bi bilo sistemsko nesprejeml­jivo, da bi bile tri najpomembn­ejše funkcije v državi (predsednik vlade, predsednik republike in predsednik državnega zbora) v rokah vodilnih ene stranke. Golob je tedaj ocenil, da Milan Kučan včasih strelja kozle. Marta Kos pa je nato konec avgusta odstopila od kandidatur­e. Po njenih besedah je to storila »iz osebnega razloga in spremenjen­ih okoliščin«, neuradno pa je bilo slišati, da so jo v Golobovem krogu k tej odločitvi prisilili z grožnjo o objavi nekaterih informacij, povezanih z njeno preteklost­jo, ki naj bi jih predstavil­i tudi svetu stranke. V Gibanju Svoboda te trditve ostro zavračajo in poudarjajo, da nikakor ne držijo. Dva tedna po umiku kandidatur­e je Kosova sicer odstopila še kot podpredsed­nica Gibanja Svoboda, včeraj pa je sporočila, da tudi članica stranke ne želi biti več.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? »To ni več moja stranka,« pravi Marta Kos ob izstopu iz Gibanja Svoboda, ki jo je z Robertom Golobom pomagala graditi.
Foto Voranc Vogel »To ni več moja stranka,« pravi Marta Kos ob izstopu iz Gibanja Svoboda, ki jo je z Robertom Golobom pomagala graditi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia