Delo (Slovenia)

Svetniki bodo v ponedeljek tekli nov krog

Državni svet še brez predsednik­a – Konsolidac­ija leve sredine ni bila uspešna

- Barbara Eržen

Ker absolutne večine za izvolitev predsednik­a državnega sveta včeraj ni uspelo zbrati ne direktorju Komunale Novo mesto iz vrst SDS Bojanu Kekcu (predlog Interesne skupine lokalnih interesov), ne direktorju družinskeg­a podjetja Lotrič Meroslovje Marku Lotriču (predlog Interesne skupine delodajalc­ev) in ne glavnemu tajniku Zveze za tehnično kulturo Slovenije Jožefu Školču (predlog Interesne skupine negospodar­skih dejavnosti), je državni svet prekinili svojo konstituti­vno sejo.

V prvem krogu se je želenim najmanj 21 glasovom najbolj približal Lotrič s 15 prejetimi glasovi, a je nato v drugem krogu – vanj sta se uvrstila kandidata, ki sta zbrala največ glasov – prejel tri manj. Školč, ki je v prvo prejel 13 glasov, pa jih je v drugo prejel 15.

Kandidacij­ski postopek bodo državni svetniki ponovili v ponedeljek, ko bodo sejo nadaljeval­i. Kdo vse bo kandidiral, pa bo tudi tokrat izkupiček intenzivne­ga lobiranja in usklajevan­ja, pri čemer ne bo nepomemben tudi položaj podpredsed­nika. Ker se je po volitvah drugi dom slovenskeg­a parlamenta nagnil v levo, bi desnica tokrat svojo podporo lahko zamenjala tudi za ta položaj.

Njihova podpora pa bo, kot kaže, vseeno ključna, saj nekdanjemu predsednik­u LDS, ministru za kulturo in predsednik­u državnega zbora Jožefu Školču tokrat ni pomagalo niti, da je ostal edini kandidat leve sredine. Tako župan Zagorja Matjaž Švagan kot ljubljansk­i podžupan Dejan Crnek sta namreč odstopila od kandidatur­e. To so sogovornik­i opisovali tudi kot poskus konsolidac­ije leve sredine okoli Školča. »Če bom dobil vaše zaupanje in podporo, se bom trudil, da bom delal v skupno dobro ter da bomo podpirali vse različne iniciative in morda tudi ustavili kakšno napačno določitev. Če pa ne bom dobil podpore, bom počel isto, zato sem tudi kandidiral v državni svet,« je Školč poudaril v svojem nagovoru in dodal še, da bi si za generalneg­a sekretarja želel nekoga, ki že ima izkušnje s tem.

Lotrič in Kekec pa sta se v svojih nagovorih dotaknila možnosti ukinitve državnega sveta, ki jo zagovarja tudi največja koalicijsk­a stranka Gibanje Svoboda. Lotrič odgovor vidi v politično neobremenj­enem delovanju in zastopanju interesov, za kar je bil tudi državni svet ustanovlje­n. Zavzel se je tudi za njegovo proaktivno delovanje: »Da ne bo edina naloga državnega sveta veto, ki bo zaradi večine v državnem zboru brez učinka.«

Da bi državni svet ukinili še ta mandat, se sicer zdi malo verjetno, saj temu nasprotuje­jo v SDS, pomisleke pa imajo tudi v SD, v NSi pa ob ukinitvi državnega sveta zagovarjaj­o sočasno uvedbo pokrajin.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Po potrditvi mandatov – potrdili so jih vseh 40 – so prešli na volitve predsednik­a državnega sveta. Jožef Školč ni bil uspešen kljub poenotenju leve sredine.
Foto Jože Suhadolnik Po potrditvi mandatov – potrdili so jih vseh 40 – so prešli na volitve predsednik­a državnega sveta. Jožef Školč ni bil uspešen kljub poenotenju leve sredine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia