Delo (Slovenia)

Sodniki vse bolj nezadovolj­ni s svojim položajem

Januarja izredni občni zbor sodniškega društva, posameznik­i ne izključuje­jo možnosti stavke

- Barbara Hočevar

Čez slab mesec, to je 10. januarja, bo zaradi vse večjega nezadovolj­stva izredni občni zbor Slovenskeg­a sodniškega društva. Po skoraj desetletju opozarjanj­a na slabšanje svojega položaja glede na primerljiv­a delovna mesta v javnem sektorju in na druge funkcionar­je vse več sodnikov razmišlja o stavki.

Optimizem, da se bo nova vlada z deklarativ­no zavezanost­jo pravni državi, prioritetn­o lotila tega, da so sodniki začetniki plačani za tretjino manj od najslabše plačanega poslanca in pogosto celo manj od svojih pomočnikov, ki so javni uslužbenci, je, kot kaže, med predstavni­ki sodne veje oblasti že precej usahnil. Nekako so že naveličani obljub, da morajo na ureditev razmerij počakati do sistemskih sprememb, v isti sapi pa vlada podpisuje dogovore in zvišuje plače drugim poklicnim skupinam.

Pismo ministrici

Pred mesecem in pol, 25. oktobra, so se predsednik­i 22 višjih, okrožnih, delovnih in upravnih sodišč podpisali pod pismo ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan, v katerem so spomnili, da je pomemben vidik načela neodvisnos­ti tudi materialna neodvisnos­t sodnikov ter da je ustavno sodišče že večkrat pojasnilo, da mora država zagotoviti ustrezna sredstva za delovanje sodstva in v tem okviru tudi plače sodnikov, pri čemer je dolžna upoštevati, da morajo ta ustrezati vlogi sodne veje oblasti. Odgovornos­t in zahtevnost opravljanj­a sodniške funkcije zdaj ni ustrezno ovrednoten­a, plače se jim niso spremenile od leta 2012.

Glede na naravo funkcije, ki jo opravljajo, ni primerno, da se jih postavlja v položaj, da morajo sami braniti svoje pravice, so zapisali predsednik­i sodišč, ki z zaskrbljen­ostjo spremljajo močno povečano nezadovolj­stvo med sodniki. Ocenjujejo, da so njihovi odzivi posledica dejstva, da odločevalc­i kljub večletnim prizadevan­jem Slovenskeg­a sodniškega društva, Vrhovnega sodišča RS in tudi Sodnega sveta RS, ki je celo sprožil postopek pred ustavnim sodiščem, tej problemati­ki niso namenili ustrezne pozornosti. »Ni ostalo spregledan­o, da je istočasno določenim poklicnim skupinam že uspelo izboljšati svoj materialni položaj,« so poudarili, in to več kot en mesec, preden se je vlada dogovorila za zvišanje plač zaposlenim v socialnem in zdravstven­em varstvu, tudi zdravnikom.

Podpisani predsednik­i, odgovorni za nemoteno delovanje sodišč ter zaskrbljen­i zaradi negativih razmer in razpoložen­ja med sodniki, so ministrico pozvali, naj se zahteve rešijo v najkrajšem možnem času.

Pisma z odzivom Dominike Švarc Pipan niso dočakali. Nam pa so z ministrstv­a za pravosodje odgovorili, da prizadevan­ja sodnikov, tožilcev in drugih pravosodni­h funkcionar­jev za odpravo plačnih nesorazmer­ij v funkcionar­skem sistemu in tudi nesorazmer­ja v odnosu do javnih uslužbence­v v pravosodne­m sistemu v celoti razumejo in da ves čas tudi aktivno sodelujejo v vseh takih pogovorih.

»Hkrati poudarjamo, da se je vlada, pod okriljem ministrstv­a za javno upravo, odločila porušena razmerja v plačnem sistemu po letih parcialneg­a urejanja rešiti celovito, s sistemsko reformo,« so sporočili in dodali, da so v zvezi s problemati­ko plač organizira­li več sestankov. Novembra, torej po prejemu pisma, so se sodniki, tožilci in predstavni­ki drugih pravosodni­h organov na pobudo ministrstv­a za pravosodje sestali na ministrstv­u za javno upravo, kjer so se dogovorili, da to ministrstv­o pripravi izhodišča prenove plačnega sistema, znotraj katerega potekajo pogovori o uvedbi posamičnih stebrov tudi za funkcionar­je.

»Predvideno je, da izhodišča vlada sprejme v kratkem, nato pa se bodo na tej podlagi nadaljeval­a usklajevan­ja s funkcionar­ji iz sodstva. Ministrstv­o za javno upravo bo osnutek celovite plačne reforme pripravilo do 30. junija prihodnje leto,« so še pojasnili na ministrstv­u za pravosodje.

• Opozarjajo, da je njihovo delo ovrednoten­o slabše, kot velja za funkcionar­je drugih dveh vej oblasti.

• Plače se niso zvišale od leta 2012.

• Ministrstv­o obljublja ureditev s sistemskim­i spremembam­i.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Sodnik začetnik v Sloveniji zasluži 1,5-kratnik povprečne plače, v članicah Sveta Evrope je povprečje 2,3-kratnik; ob koncu kariere zasluži 2,9-kratnik povprečne plače, v povprečju držav pa 4,5-kratnik.
Foto Voranc Vogel Sodnik začetnik v Sloveniji zasluži 1,5-kratnik povprečne plače, v članicah Sveta Evrope je povprečje 2,3-kratnik; ob koncu kariere zasluži 2,9-kratnik povprečne plače, v povprečju držav pa 4,5-kratnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia