Delo (Slovenia)

Odpadni tekstil je težava, a obstaja izjema

Več kot dve tretjini oblačil je iz plastike, so nizkocenov­na in nekakovost­na, predelave pa praktično ni

- Borut Tavčar Gregor Klemenčič

Tekstilna industrija je z negativnim­i vplivi na okolje pri proizvodnj­i, uporabi in odlaganju tekstilnih odpadkov po nekaterih podatkih druga največja onesnaževa­lka sveta. Že leta 2020 so iz fosilnih goriv proizvedli skoraj 60 milijonov ton vlaken, največ poliestra. Rešitev je v ponovni rabi, ki je zaradi cenenih oblačil omejena, in v predelavi v nove izdelke, česar so se dejavno lotili na Vrhniki. »Eno je, da lahko čim bolj ozaveščamo, drugo pa je, da podaljšamo rabo oblačil. Lahko jih damo v zabojnik, ki potem potuje po vsem svetu in na koncu pristane v manj razvitih državah. Še ena možnost pa je, da iz tekstila, ki ni več v uporabi, naredimo uporabne izdelke. Cilj našega centra ponovne uporabe je, da čim več poslovnih subjektov – sodelujemo s Hoferjem, Petrolom, A1, ministrstv­om za okolje – vključimo v projekte, v katerih njihove službene obleke, ki bi jih zavrgli, spremenimo v uporabne izdelke,« pravi direktor Komunalneg­a podjetja Vrhnika Gregor Klemenčič.

Tako iz uniform delajo peresnice, tudi žogice za sproščanje, napolnjene s sivko in rižem. Iz drugih materialov nastajajo še druge stvari. Kravate lahko postanejo preobleka taburejev, varnostni pasovi avtomobilo­v lahko postanejo zelo trpežne torbice za računalnik­e, dresi skakalcev torbice za kolesa, nepremočlj­ive torbice nastanejo tudi iz varnostnih mehov. »Naš cilj je, da čim bolj podaljšamo življenjsk­i krog tega tekstila. Sicer mi to poskušamo delati z vsem spektrom odpadkov, kolesi, keramiko in drugim. To, kar za nekoga ni več uporabno, spremenimo v nekaj uporabnega za koga drugega. Izdelke prodajamo v naši poslovalni­ci v središču Vrhnike,« pojasni Klemenčič.

Dodaja, da se velikokrat zgodi, da podjetja, ki gredo v stečaj, začelo se je z usnjarskim podjetjem, pustijo ogromno materiala, ki je odpadek. »To odkupimo za minimalno vsoto in naredimo nove izdelke. Naš namen je, da naredimo dobre, sodobne izdelke, da ne pristanejo takoj nazaj v zabojniku. Tako ne bi dosegli nič,« opozarja Klemenčič.

Brez težav seveda ne gre. »V Sloveniji smo bolj papeški od papeža in si delamo sive lase, kjer si nam jih ne bi bilo treba. Zakaj potrebujem­o certiikat za tako torbico ali celo za antistresn­o žogico? Dvomim, da imajo vsi izdelki, ki jih dobimo na trg, take certiikate, posebej zdaj, ko vse prihaja iz Kitajske,« pravi Klemenčič, ki meni, da s takimi primeri dobrih praks spodbudijo ljudi, da pomislijo, kaj in kdaj postane odpadek. »Pa da se vprašajo, ali je res treba v trgovino po tisto cunjo, ali je tisto, kar imajo, še uporabno. Vabimo tudi

17.000

ton tekstila na leto zavržemo v Sloveniji, količine naraščajo

h kupovanju stvari iz druge roke. Premik v glavi je daleč največji družbeni problem,« meni direktor podjetja, ki je pred desetletji ostalo brez odlagališč­a odpadkov in zdaj dosega zavidljivo stopnjo ločenega zbiranja odpadkov, dobrih 80 odstotkov.

Težava so tudi sušilni stroji

Tekstil je med največjimi onesnaževa­lci. Ne le poraba fosilnih goriv, problemati­čno je tudi izločanje mikroplast­ike, saj so prav mikrovlakn­a njena najpogoste­jša oblika. Ta imajo velik vpliv na akutno in kronično vnetje dihal. Eno oblačilo pri pranju lahko izloči več kot 1900 mikrovlake­n, še posebej potratna je uporaba sušilnih strojev, saj vsak od njih na leto v ozračje izpusti do 120 milijonov mikrovlake­n.

»Tekstilni odpadki so poleg elektronsk­ih najhitreje rastoča vrsta odpadkov, ki pa se jih kot družba lotevamo najpočasne­je. Prvi korak v pravo smer je obvezno ločeno zbiranje, ki ga morajo države članice EU vzpostavit­i do 2025. Trenutno se na globalni ravni reciklira manj kot odstotek tekstilnih odpadkov. Obvezno ločeno zbiranje bi povečalo količino in kakovost vhodnih materialov, kar bi lahko spodbudilo nujne inovacije na področju reciklaže,« pravi Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja. Delež prodaje rabljenih oblačil v primerjavi z nakupom novih je tako v letu 2019 znašal le 0,62 odstotka, še nižji pa je delež izposoje oblačil.

Tekstilna industrija ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževa­nje vode in emisije toplogredn­ih plinov. V zadnjem desetletju se je cena oblačil glede na inlacijo znižala, zato Evropejci kupujemo več oblačil, hkrati pa se vsak kos uporablja manj časa. V Sloveniji na leto zavržemo kar 17.000 ton odpadnega tekstila. Večina odpadnega tekstila, ki ga proizvedem­o Evropejci, kar 87 odstotkov, konča v sežigalnic­ah ali na odlagališč­ih. Globalna tekstilna industrija na leto proizvede 150 milijard kosov oblačil in s tem povzroči 93 milijonov ton odpadkov, pa pravijo v Zbornici komunalneg­a gospodarst­va.

Dvomim, da imajo vsi izdelki, ki jih dobimo na trg, certiikate, posebej zdaj, ko vse prihaja iz Kitajske.

 ?? Fotografij­i Borut Tavčar ?? Odslužene uniforme je treba oprati, zlikati in izrezati dele novih izdelkov.
Fotografij­i Borut Tavčar Odslužene uniforme je treba oprati, zlikati in izrezati dele novih izdelkov.
 ?? ?? Torbice iz kravat, varnostnih pasov in mehov, dresov in še česa.
Torbice iz kravat, varnostnih pasov in mehov, dresov in še česa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia