Delo (Slovenia)

Francija verjame v Ukrajino in njeno prihodnost

Olena Zelenska v Parizu Prva dama Ukrajine je prispela z delegacijo, v kateri so premier in nekateri ministri

- Mimi Podkrižnik

Včeraj je začela svoj obisk v Parizu Olena Zelenska, soproga ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega. Njena misija v Franciji je promovirat­i Ukrajino in ukrajinsko upiranje Rusiji ter pridobiti čim več denarja za fundacijo, ki jo vodi. V Francijo ni prišla sama, ampak z delegacijo, v kateri so od predsednik­a vlade do več ministrov, na primer za ekonomijo, infrastruk­turo in energetiko. Prišla ni niti prvič, saj so jo Francozi gostili že junija 2019 in drugič aprila lani, je pa v Parizu prvič, odkar je izbruhnila ruska morija v Ukrajini.

Prvo damo Ukrajine je včeraj v Elizejski palači sprejela prva dama Francije Brigite Macron, danes pa bo sodelovala na mednarodni konferenci Solidarni z ukrajinski­m narodom, ki jo bo na ministrstv­u za Evropo in zunanje zadeve odprl predsednik Emmanuel Macron. Organizira­jo jo na poziv Volodimirj­a Zelenskega, ki se bo oglasil prek videopovez­ave. Cilj je koordinira­ti mednarodno pomoč držav in organizaci­j Ukrajini že letošnjo zimo, naj bo to pri ogrevanju, dostopanju do vode in elektrike. Zatem bodo še na ministrstv­u za gospodarst­vo izpeljali bilateraln­i forum o odpornosti Ukrajine in njenem ponovnem postavljan­ju na noge, na katerem naj bi k (povojnemu) investiran­ju v Ukrajini spodbudili čim več domačih podjetij. V ospredju bodo področja, kot so infrastruk­tura, zdravstvo, energetika, kmetijstvo in prehrambna industrija, tudi nove tehnologij­e.

Sodelovalo bo kar petsto podjetij, tudi največja, kot so hales, Airbus, Eifage, Renault, TotalEnerg­ies in druga, po videu se bo znova oglasil tudi Zelenski. Francija želi tako sporočiti Ukrajini, da verjame v njeno prihodnost, so v Le Mondu citirali neimenovan­i vir iz Elizejske palače.

Posebno prijateljs­tvo

Francoski mediji omenjajo ob tej priložnost­i »posebno prijateljs­tvo« med Brigite Macron in Oleno Zelensko, ki sta se nazadnje srečali septembra v New Yorku ob robu generalne skupščine Združenih narodov, pišeta pa si tudi pisma. Danes popoldne bosta z ministrom za izobraževa­nje Papom Ndiayem obiskali eno od šol, kjer se šolajo otroci, ki so letos prebegnili iz Ukrajine. Zvečer bo ukrajinska prva dama na dobrodelni gala večerji v dvorani Pleyel – gostov bo okoli tisoč, od gospodarst­venikov in politikov do mecenov – predstavil­a svojo fundacijo. Z zbranim denarjem naj bi obnovili osrednjo bolnišnico v Izjumu, za katero zbirajo denar tudi na spletni strani Olena Zelenska Foundation. Kakor je še brati, je Fundacija za bolnišnice, ki ji predseduje Brigite Macron, od začetka vojne v Ukrajini raznim humanitarn­im organizaci­jam že darovala več kot milijon evrov. Soproga predsednik­a Macrona je tudi pomagala, da so bili v okviru operacije Štorklja, ki sta jo z Oleno Zelensko zagnali kmalu po izbruhu vojne 24. februarja, nekateri hudo bolni ukrajinski otroci prepeljani v francoske bolnišnice; iz Poljske so jih z letalom evakuirali v Pariz, od tam pa v različne bolnišničn­e centre po državi.

Mehka in ženska moč

Štiriinšti­ridesetlet­na Olena Zelenska, mama dveh otrok, ki je aktivna tudi na družbenih omrežjih, je bila pred kratkim v Londonu, kjer je na srečanjih z najvišjimi predstavni­ki oblasti prav tako opozarjala na strašne vojne razmere v Ukrajini. Cilj njenih poti na tuje je preprečiti, da bi svet pozabil na Ukrajince. Pred časom je dala intervju za Le Mondovo revijo M, v katerem je med drugim poudarila, da so Rusi sposobni vsega. Medtem ko je nekdaj kot scenaristk­a zabavala Ukrajince, jih zdaj, kakor so zapisali v reviji in je mogoče spremljati po družbenih omrežjih, poskuša tolažiti.

• Olena Zelenska je na obisku v Parizu.

• Mednarodna in bilateraln­a konferenca o pomoči Ukrajini.

• Na Ukrajino se ne sme pozabiti.

 ?? Foto Gonzalo Fuentes/Reuters ?? Brigite Macron in Olena Zelenska pred Elizejsko palačo
Foto Gonzalo Fuentes/Reuters Brigite Macron in Olena Zelenska pred Elizejsko palačo

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia