Delo (Slovenia)

Litva kot preizkus odnosov med EU in Kitajsko

Trgovina Članice EU, ne glede na to, ali gre za majhne ali velike države, bi se morale čim prej rešiti odvisnosti od Kitajske

- Zorana Baković

Odnosi med Evropsko unijo in Kitajsko so skorajda v prostem padu, največje evropske gospodarsk­e sile pa še vedno ne vedo, kako bodo delovale brez velikega kitajskega trga. Medtem ko se članice EU letos s posebno pozornostj­o pripravlja­jo na vrhunsko srečanje z Aseanom (Zvezo držav Jugovzhodn­e Azije), ki bo potekalo jutri, je vsem jasno, da bo težko najti enotno alternativ­o za Kitajsko. Pa vendar je kitajski odnos do ene od članic EU dokaz, da je to alternativ­o preprosto treba poiskati.

Kitajski odnos do Litve se je v zadnjem letu spremenil v znamenje za preplah za vse, tako da se je EU prejšnji teden odločila, da bo proti Kitajski vložila tožbo pri Svetovni trgovinski organizaci­ji (WTO), pri čemer trdi, da je bila mala baltska država kaznovana zaradi političnih motivov, za katere na svobodnem trgu ne bi smelo biti prostora.

Potem ko je vodstvo v Vilniusu lani izkazalo podporo Tajvanu, s tem, ko je odobrilo odprtje »tajvanskeg­a predstavni­štva« in hkrati sklenilo, da bo v Tajpeju odprlo svoje predstavni­štvo, so začele kitajske družbe zavračati litovske izdelke, ki so jih sicer uvažale iz te države. Kitajska stran je to pojasnila z bojaznijo njenih podjetniko­v spričo nestabilno­sti v odnosih z litovskimi partnerji, EU pa trdi, da gre za kazen. Dvostransk­a blagovna izmenjava se je letos zmanjšala za 80 odstotkov in evropski funkcionar­ji so prepričani, da je to posledica diskrimina­cijskih in kazenskih ukrepov, tako da pričakujej­o posredovan­je WTO.

Kitajsko ministrstv­o za trgovino je izrazilo obžalovanj­e zaradi te evropske poteze in ob tem v svoji izjavi napovedalo, da »bodo odločno ščitili svoje zakonite pravice in interese«. Ker vodstvo v Pekingu ni nikoli jasno vzpostavil­o meje med politizaci­jo trgovine in komerciali­zacijo političnih odnosov, je več kot jasno tudi to, da bo imela WTO precejšnje težave pri ugotavljan­ju, koliko je »tajvansko predstavni­štvo« v Vilniusu organsko povezano z dejstvom, da dvostransk­i odnosi med Kitajsko in Litvo dobesedno odmirajo.

Tudi nekatere druge članice EU so Tajvanu na svojih tleh dopustile odprtje predstavni­štev za trgovinsko in kulturno izmenjavo, kar so dejansko veleposlan­ištva nepriznane Republike Kitajske (kot se uradno imenuje Tajvan), vendar je v njihovem nazivu praviloma pisalo »Tajpej«, s čimer so se izognili kršenju načela »ene Kitajske« in izzivanju vodstva v Pekingu, ki ima Tajvan za svoje ozemlje. Potem ko je Litva prestopila to rdečo črto, je Kitajska umaknila svojega veleposlan­ika iz Vilniusa, hkrati pa litovskega izgnala iz Pekinga. Baltska država je na to odgovorila s popolnim zaprtjem veleposlan­ištva.

A morda je bil najhujši greh litovske vlade kljub vsemu to, da se je umaknila iz foruma »16 + 1«, katerega članice so države srednje in jugovzhodn­e Evrope ter Kitajska. Vodstvo v Vilniusu je s tem povzročilo začetek razpadanja foruma, tako da je »pobuda«, ki jo je Peking leta 2012 sprožil pod formulo »win-win« oziroma »obojestran­ske zmage«, trenutno v fazi odmiranja. Uradno sta se iz nje umaknili še Latvija in Estonija, Češka pa je napovedala, da bo razmislila o tem, ali je zanjo koristno ostati v tej igri, kjer se praviloma vse konča z velikimi kitajskimi obljubami, skromnimi realizacij­ami in povečanjem dolžniške odvisnosti evropskih držav od Kitajske. Sestanka med voditelji vlad oziroma držav evropskih članic tega foruma in kitajskim premierom letos ni bilo, kljub poskusom Kitajske, da bi si povrnila zaupanje evropskih partnerjev s tem, ko je lansko vrhunsko srečanje dvignila na višjo raven. Čeprav je zaradi pandemije potekalo po spletu, mu je na kitajski strani predsedova­l predsednik Xi Jinping osebno, kar je bilo znamenje, da gre za izredno pomembno srečanje, in sporočilo kontinuite­te, ki presega premiera Li Keqianga, ki bo marca prihodnje leto končal svojo politično kariero.

Udarci malih držav

A to, kar Kitajska najbolj zameri Litvi, je nekaj povsem drugega. Čeprav azijska sila vztrajno ponavlja mantro, da se »države ne delijo na velike in majhne«, jih ona razvršča prav po tem načelu, pri tem pa dobesedno ne prenese udarcev, ki ji jih zadajo tiste male. Še zlasti takrat, kadar ti udarci pritegnejo pozornost preostalih. Ko je Litva postala zgled drugim, ki tokrat ni pozival k večji ponižnosti do Kitajske, temveč (ravno obratno) k veliki previdnost­i in potrebni distanci med Vilniusom in Pekingom, je komajda preostalo kaj drugega kot množica nizkih udarcev, kot je prepoved ladjam v kitajskih pristanišč­ih, da bi iztovorile litovsko blago – preprosto zato, ker Litve ni bilo več v banki podatkov kitajske carine. Poleg tega je kitajsko zunanje ministrstv­o od vseh diplomatov in uslužbence­v litovskega veleposlan­ištva v Pekingu zahtevalo, naj vrnejo svoje kitajske izkaznice, tako da so vsi – z otroki vred – nenadoma ostali brez pravno priznanega statusa na Kitajskem. Posamezni diplomati so se upravičeno zbali celo za svoje življenje, je trdila veleposlan­ica Diana Mickevičie­nė, ki so jo izgnali iz kitajskega glavnega mesta.

A s tem zgodbe še ni konec. Potem ko je Kitajska ustavila izvoz določenih komponent nekaterim tovarnam v Litvi, so nemške družbe, ki imajo v tej državi velike obrate, od vodstva v Vilniusu zahtevale, naj popusti. In litovsko politično pa tudi akademsko prizorišče se je razdelilo na tiste, ki so se zavzemali za vztrajanje pri odločnem stališču, in tiste druge, ki so se spraševali, ali bo EU podpirala

Litvo vse do konca spora, in kako ob vsem tem pojasniti dejstvo, da je litovski izvoz v Kitajsko na ravni od 15 do 20 odstotkov nedavnega izvoza, da pa se je hkrati bistveno povečal uvoz iz te države ter s tem odvisnost od Kitajske.

Tožba, ki jo je EU vložila pri WTO, lahko prinese Litvi malce samozavest­i v dolgem obračunu med Davidom in Goljatom. EU je pravzaprav vložila dve tožbi, pri čemer se druga nanaša na kitajsko zavračanje predloga, da se na nekitajski­h sodiščih zaščiti intelektua­lna lastnina evropskih družb, ki imajo patente za določene visoke tehnologij­e, vgrajene v izdelke, ki se izvažajo na Kitajsko.

V Pekingu jemljejo takšne obtožbe zelo resno, in to predvsem zaradi lastnega ugleda. Kitajci se dobro zavedajo, da bi ustanovite­v posebnega telesa, ki bi se ukvarjalo s tožbami, zahtevala dolge mesece ali celo leta trdega dela. A dejstvo, da so bile tožbe vložene, odpira prostor za zastavljan­je številnih drugih vprašanj o zanesljivo­sti Kitajske kot partnerice. Zlasti »strateške partnerice«, kot je opredeljen odnos med azijsko silo in EU.

• EU proti Kitajski vložila tožbo pri Svetovni trgovinski organizaci­ji (WTO).

• Litva postala zgled neponižnos­ti do Kitajske.

• Jutri začetek vrha EU – Asean.

 ?? ?? Tožba, ki jo je EU vložila pri WTO, lahko prinese Litvi malce samozavest­i v dolgem obračunu med Davidom in Goljatom.
Tožba, ki jo je EU vložila pri WTO, lahko prinese Litvi malce samozavest­i v dolgem obračunu med Davidom in Goljatom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia