Delo (Slovenia)

Ameriško-afriški vrh z visokimi vložki

Protiutež kitajskemu vplivu Afriško prebivalst­vo se bo do leta 2050 podvojilo, naravna bogastva so pomembna za tehnologij­e prihodnost­i

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

S tridnevnim vrhom z afriškimi državami ameriški predsednik Joe Biden poudarja pomembnost črne celine v svetu in ameriško zavezanost njej. Toda nad washington­skim srečanjem bo senca Kitajske, ki že dlje časa krepi svojo gospodarsk­o, surovinsko in vojaško navzočnost na celini z 1,2-milijardni­m prebivalst­vom. To naj bi se do leta 2050 podvojilo, na četrtino vsega prebivalst­va sveta z velikimi potrebami in pomembnimi naravnimi bogastvi.

Demokratsk­i predsednik ZDA hoče povečati gospodarsk­o sodelovanj­e z afriškimi državami, okrepiti mir, varnost in dobro vladanje, poudariti zavezanost demokracij­i, človekovim pravicam in pomen civilne družbe ter skupaj reševati vprašanja varnosti, zdravja, hrane in podnebnih sprememb. Prav tako bi rad utrdil povezave, ki jih že zdaj prinaša afriška diaspora v ZDA, promoviral izobraževa­nje in vodstvo mladih. Afrika ima eno najhitreje rastočih prebivalst­ev sveta, velika območja proste trgovine, zelo raznovrstn­e ekološke sisteme in eno največjih volilnih skupin v OZN, poudarjajo v Beli hiši in verjamejo, da bo vse to bistveno za odpravljan­je najpomembn­ejših dilem sodobnega časa.

Navzočnost nepovablje­ne Kitajske

Poleg 49 afriških povabljenc­ev pa bo na washington­skem vrhu nav

Etiopska delegacija ob prihodu v ZDA

zoča tudi nepovablje­na Kitajska, ki je že veliko pred drugimi začela utrjevati položaj v Afriki. ZDA je že leta 2009 premagala na položaju najpomembn­ejše trgovinske partnerice in 254 milijard dolarjev skupne trgovinske menjave leta 2021 je 35 odstotkov več kot leta 2020. Američani in drugi zahodnjaki Peking obtožujejo predatorsk­ega posojanja za povečanje vpliva in lažji dostop do naravnih bogastev, Afričani pa očitno cenijo ceste, mostove in drugo infrastruk­turo kitajskih graditelje­v.

Ti zaposlujej­o svoje ljudi in imajo prednosti pri dostopu do redkih kovin, pomembnih tudi za Bidnov načrtovani prestop k obnovljivi­m energetski­m virom. Kitajska je svoj vpliv v afriških prestolnic­ah izkoristil­a tudi za povečanje mednarodne izolacije Tajvana, ki mu je Biden večkrat obljubil vojaško pomoč pri obrambi suverenost­i. Številnih afriških voditeljev ne moti niti kitajsko zatiranje demokracij­e v Hongkongu, še več, mednarodni vzpon Kitajske je tesno prepleten z upadanjem števila in moči demokracij.

Nekaterim afriškim voditeljem ustreza, da v Pekingu ne postavljaj­o takšnih vprašanj, ter skupaj z Rusijo obljubljaj­o veto v Varnostnem svetu OZN, če bi se to zgodilo. Gre tudi za povsem akutne varnostne dileme ZDA, potem ko britanska vlada z Mavricijem načrtuje pogajanja o vrnitvi dela otokov Chagos. To bi lahko kitajske sile privedlo v samo preddverje ameriškega oporišča Diego Garcia, bistvenega za strateški nadzor nad območjem. Ko so se pred dvema letoma zaostrili odnosi z Iranom, so Američani dodatne bombnike B-52 poslali prav v to oporišče, ki je tudi pomembna postaja za ameriške vojaške podmornice.

V Pentagonu nočejo odgovarjat­i na »hipotetičn­a« tveganja, ampak si prizadevaj­o za okrepitev poslovnih in drugih povezav z afriškimi državami. Razmišljaj­o o sedežu Afriške unije v organizaci­ji G20 in večji afriški navzočnost­i v Mednarodne­m monetarnem skladu IMF. Ameriški diplomati pomagajo posredovat­i pri konliktih, kot je bil nedavni v Etiopiji, in revnim afriškim državam zagotavlja­jo veliko več pomoči od Kitajske in Rusije. Še bolj pa se bodo morali potruditi tudi zato, ker avtokratsk­i velesili nista edini tekmici za vpliv na črni celini, ampak se zanj prerivajo tudi Turčija in Združeni arabski emirati.

• Predsednik Biden poudarja zavezanost Afriki.

• Kitajska in Rusija ne postavljat­a vprašanj o demokracij­i.

• Strateška vprašanja zaradi vojaških oporišč na območju.

 ?? Foto Reuters ?? V National Ignition Facility ustanove Lawrence Livermore National Lab so z enim največjih laserjev na svetu za kratek čas ustvarili zlitje vodikovih atomov, ki je proizvedlo več energije od porabljene.
Foto Reuters V National Ignition Facility ustanove Lawrence Livermore National Lab so z enim največjih laserjev na svetu za kratek čas ustvarili zlitje vodikovih atomov, ki je proizvedlo več energije od porabljene.
 ?? Foto Oliver Contreras/AFP ??
Foto Oliver Contreras/AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia