Delo (Slovenia)

Samodrštvo v celofanu

- Gostujoče pero Primož Vidovič diplomiran­i filozof in komparativ­ist, magister kognitivne znanosti

Da se bo Golobova pravljica prej ali slej morala soočiti z realnostjo, je bilo pričakovan­o in neizogibno. Presenetlj­ivo je, da se je to zgodilo s tako velikim iaskom, ki se je po nekaj dneh »zdrsa« skoraj končal na urgenci. In to tako kmalu po nizu zmag, ki so njegovi stranki prinesle toliko političneg­a kapitala, kot ga že dolgo ni imela nobena posamezna sila.

V utopično normalni demokracij­i bi bila sklicana vsaj kakšna izredna seja, če že ne bi zahtevali premierove­ga odstopa. Pri nas pa ne samo, da so kritike nenavadno pridušene in previdne – premier ne čuti niti toliko odgovornos­ti, da bi se pokazal pred javnostjo in položaj nemudoma sam razložil. Namesto tega v eter pošilja zveste podanike, ki z veliko megle in brez slabe vesti perejo njegovo ime, mu pojejo hvalospeve ali se celo posmehujej­o obtožbam. Odgovornos­ti pa ne prevzema, ker mu je ni treba. Kajti Golob ima mandat ljudstva. In ta mandat razume absolutno.

Razume ga namreč tako, da je tudi odgovoren samo ljudstvu. Če ga to ljudstvo na odgovornos­t ne kliče, mu je pač ni treba prevzemati. Koalicijsk­im partnerica­m se ni treba zagovarjat­i, ker lahko tako ali tako samo skomignejo z rameni. Kljub vidnemu nelagodju predstavni­kov SD in Levice v zadnji Tarči, ki sta se dobro zavedala resnosti položaja, so se prisiljene postrojiti. Politično so potisnjene v kot. Potem ko so se za pirovo zmago nad janšizmom sklenile žrtvovati Gibanju Svoboda na čast, so se znašle na robu preživetja. In zdaj lahko samo stisnejo ustnice in molijo, da jih véliki vodja, ki so ga ustoličile, ne potisne v prepad.

Golobovemu ljudstvu, ki je za podobne prestopke še pred letom dni strastno gonilo, pa kolesarjen­je v tem trenutku očitno ne diši prav posebno. Eden vodilnih kolesarjev na družabnih omrežjih mrzlično racionaliz­ira kadrovske mahinacije in preusmerja pozornost z afere. Nekateri zamenjavam sicer nasprotuje­jo, a vendar ne brez opomnikov, »da so Janševi počeli isto«. Že nekaj ur po izbruhu afere se mi je na facebook zidu pojavila sponzorira­na (!) objava dežurnega portala, ki z insinuacij­ami diskrediti­ra ministrico in nas svari, da ne smemo prehitro sedati na kolesa. Drug ugledni politični analitik v diverzants­ki akciji na twiterju piše, »da pravne metode tako ali tako samo podaljšuje­jo agonijo« in da ne smemo »spoštovati zakona za vsako ceno«. Tisti vretenčarj­i, ki so Goloba vendarle ostro pograjali, se medtem soočajo z žolčnimi obtožbami o zdraharstv­u in petokolons­tvu.

Komentaria­t volivcev Gibanja Svoboda pod objavami z neverjetno lahkotnost­jo upravičuje delovanje premiera in njegovih agentov. Ne le da je ravnal pravilno, ravnati bi moral še bolj neusmiljen­o, pravila gor ali dol, ministrica pa, da mora pač vedeti, kje ji je mesto.

Vse to zato, ker je treba počistiti z »janšizmom«. Janšizmom, ki je postal krinka za vsakokratn­e politične apetite. Tako kot že v volilni kampanji marsikoga ni zanimalo, da so Golobove zahteve po strokovnos­ti in lustraciji protislovn­e, tako to marsikoga ne zanima zdaj, ko so se protislovn­e besede spremenile v protislovn­a dejanja. Pomembno je, da se preveri članske izkaznice in da pridejo naši.

Kakšni so ti »naši«, smo zdaj izvedeli. Poslušni in ubogljivi, nenačelni in prilagodlj­ivi. »Spoštovana« ministrica, na katere strokovno delo so bili poslanci stranke, ki jo zdaj likvidira, še pred kratkim »ponosni«, za katere poštenost je poslanec SD bil pripravlje­n dati kar roko v ogenj, je očitno preveč neomajna. Tako zelo, da so jo čez noč na cedilu pustili vsi, ki so jo na interpelac­iji brezpriziv­no podpirali, da zdaj, kot v neki bizarni burleski, njeni edini politični podporniki izhajajo iz stranke, ki jo je interpelir­ala, bivši kolegi pa ji v hrbet zabadajo nože.

Ni na tem mestu upravičeno vprašanje, ali bodo takšni »naši« poselili tudi druge institucij­e? Ali si je na tak način Golob ne nazadnje predstavlj­al neodvisnos­t javne radiotelev­izije, ki naj bi jo z novim zakonom zagotovil? Ali bodo tudi na sestankih na RTV navzoči neznanci, ki bodo skrbeli, da bo neodvisen proces ravno prav odvisen? Ali bo zaupanje v funkcionar­je, odgovorne za predlaganj­e novih svetnikov in jih imenuje vlada, vezano na njihovo dovzetnost za premierove sugestije? Obljube o spoštovanj­u neodvisnos­ti in strokovnos­ti institucij so čez noč ovenele v prazne marnje.

Dvomim, da bo to pretirano ganilo volilno telo Gibanja Svoboda. Ankete, ki jih je objavilo Delo, trenutno resda kažejo, da volivci premierovi­m potezam niso naklonjeni. A po spletnih komentarji­h sodeč jih je nastop priljublje­ne predsednic­e državnega zbora, ki se bolj kot z vsaj navidez nepristran­skim predstavlj­anjem zakonodajn­e oblasti ukvarja z advokaturo izvršne, v znatni meri prepričal. Erika Žnidaršič, ki je z raziskoval­no ekipo svoje delo tokrat opravila brez senzaciona­lističnih trikov, ampak z ostrimi (pod)vprašanji, se je iz

Slovenke leta spremenila v razrednega sovražnika številka ena.

Vedênje volivcev Roberta Goloba je pomembno proučiti, ker njegovega populistič­nega ozadja ne gre prezreti. Kot sem pisal že maja v članku »Populizem se s populizmom izbija«, vzrok za njegovo zmago ni bil v dodelanost­i programa ali izjemnosti kadrov. Vzrok je bila prekanjena demagogija, ki je znala izkoristit­i vse – od protijanši­stičnega, protiestab­lišmentske­ga do proticepil­skega sentimenta. In obratno je vzrok za Janšev neuspeh ironično prav njegova nepopularn­a nepopulist­ičnost. Nima stika z večinskim volilnim telesom. Poraz desnega pola na referendum­ih je to samo potrdil. Pobudniki so povsem narobe izmerili temperatur­o demosa. Namesto da bi ugotovili in prijali njegovim dejanskim željam in potrebam, godrnjajo, ko se ne vede tako,

Zgodilo se nam je prav to, pred čimer sem maja želel posvariti: da smo utrujeni od boja in potolaženi od obljub zaspali.

kot so si oni zamislili, da bi se moral. Diktature pa so brez podpore množic kratkotraj­ne.

Golob v nasprotju z Janzom Janšo nima samo zveste volilne baze, ima tudi večjo, širšo in, vsaj za zdaj, zagnano. V nasprotju z Janšo jo do potankosti razume. Dokler bo od njega pritekalo dovolj medu, se mu s takim širokogrud­nim mandatom ni treba bati posledic ali skrbeti za politični bonton in podporo zaveznic. Tega se dobro zaveda. Zato si lahko privošči eklatantne prestopke, ki jih pri kom drugem ne bi tolerirali. V najhujšem primeru bo njegovo vmešavanje označeno za »politično napako«, kot da gre za tehnično podrobnost, v najboljšem primeru ga bo že v nekaj dneh potopila množica drugih novic.

Če mu uspe zadostno preusmerit­i pozornost in afero prestati, ne da bi moral prevzeti kakršnokol­i odgovornos­t, si bo volilno bazo še dodatno konsolidir­al in zagotovil, da mu podobna mešetarjen­ja ne bodo škodila niti v prihodnje. Koalicijsk­e stranke, ki bodo z molkom zastavile poslednjo integritet­o – kot jo je v prejšnji vladi, zdaj po svojem lastnem priznanju, zastavila, denimo, NSi –, bodo postale še bolj odvisne od njegovih kapric. Ko bodo spoznale, da so vse bolj izrinjene, bodo v molčečem resentimen­tu kovale svoje maščevanje, vendar zavedajoč se, da jih vsaka očitna poteza proti ljubljenem­u vodji lahko stane ljudsko podporo – in nazadnje parlamenta. Golobovi »naši« bodo tako postopno prevzeli krmila, pa če znajo krmariti ali ne, prepredli državni aparat s starimi novimi mrežami in zagotovili, da se Slovenija iz močvar klienteliz­ma še dolgo ne bo pribredla do politične zrelosti.

Na take »zdrse« bi se lahko vsaj pripravili, če bi odrešeniku pod prste gledali od samega začetka. Če njegovih – zdaj vidimo, da simptomati­čnih – izjav ne bi opravičeva­li z »vihravim značajem«. Zgodilo pa se nam je prav to, pred čimer sem maja želel posvariti: da smo utrujeni od boja in potolaženi od obljub zaspali.

Zdaj nam je spet potreben neki obad, da nas zbudi iz spanca in nas opomni, da kritično državljans­tvo ni sezonsko delo, ampak ga je treba nenehno kultivirat­i. Zdaj ni čas za leporečje, za »previdne sodbe« in »dajanje priložnost­i« vladi, katere lakomnost in samozadovo­ljno samoljubje se bohotita vsem na očeh. Če civilna družba proti metodam nove vlade ne bo nastopila enako ostro in neizprosno, če kolesarji ne bodo reaktivira­li koles, koalicijsk­i partnerji pa postavili demokratič­nih načel pred oportunist­ično lojalnost, se bo nadaljeval­o polzenje te naše nebogljene demokracij­e iz samodrštva trde roke v samodrštvo, zavito v celofan. Zato se je dobro spomniti Platonoveg­a opozorila, da največje suženjstvo nastane iz najskrajne­jše svobode.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ?? ?? ––––––
––––––
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia