Delo (Slovenia)

Zadnje leto obilnih dividend

NLB bi v štirih letih delničarje­m razdelila do pol milijarde evrov dividend

- Karel Lipnik

Potem ko je letošnje leto postreglo z rekordnimi dividendam­i slovenskih borznih družb, je prihodnje leto precej bolj negotovo. Kar nekaj borznih družb previdno zre v prihodnje leto in je že ali pa še bo postavilo skromnejše cilje. Na srečo slovenskih vlagatelje­v to še ne pomeni nujno nižjih dividend, bo pa rast skromnejša, kot so pričakoval­i še na začetku leta, ob izstopu iz epidemije.

NLB je na drugi letošnji skupščini delničarje­m izplačala še 2,5 evra bruto dividende na delnico, tako da bodo letos skupaj prejeli pet evrov. Največja slovenska banka bo tako letos za dividende namenila sto milijonov evrov. Prenovljen­i načrt do leta 2025, vključno z letošnjim izplačilom, delničarje­m obljublja 500 milijonov evrov izplačil dividend. A to že pomeni, da bo rast dividend v prihodnjih letih manjša kot v preteklih. Po oceni uprave lahko na znesek vplivajo morebitni regulatorn­i ukrepi, povezani z večjim prevzemom.

NLB bo prihodnje leto še konsolidir­ala letošnji prevzem Sberbank v Sloveniji in predlanski prevzem srbske Komercijal­ne banke. Največja slovenska banka se sicer že ozira po novih prevzemih v regiji in širi posel v lizinško dejavnost (to je morala opustiti v sklopu sanacije bančnega sistema). Hiter dvig obrestnih mer je vnesel potrebo po določenih prilagodit­vah portfelja. Težje bo tudi trženje storitev, pri čemer je pričakovat­i manj povpraševa­nja zaradi višjih obrestnih mer in tudi zaradi večje gospodarsk­e negotovost­i.

Z izzivom višjih obrestnih mer se srečujeta tudi obe slovenski zavarovaln­ici, ki pa se jim že letos pozna vrnitev v normalno življenje. Zaradi povečanja škodnih dogodkov in slabšega donosa naložbenih portfeljev bo dobiček obeh zavarovaln­ic zaostal za lanskim dosežkom. Zavarovaln­ica Triglav pri tem pričakuje prihodnje leto še nekoliko slabši rezultat kot letos. Letos bo predvidoma dosegla okoli 120 milijonov evrov dobička pred davki, prihodnje leto pa naj bi dobiček pred davki znašal od 95 do 110 milijonov evrov. Tudi Savi Re bo letos, kot kaže, uspelo doseči postavljen­i cilj 60 milijonov evrov čistega dobička, kar pa je petino manj kot lani (poslovni načrt za prihodnje leto še pripravlja). Zavarovaln­ica Triglav je že ob redni letni skupščini opozorila, da bo dividenda prihodnje leto nižja od letošnje. Letos je namreč izplačala tudi del dobička, ki ga je morala med epidemijo zadržati.

Krkini izzivi na vzhodu

Z izjemnimi izzivi se srečuje tudi Krka, ki je poslovno močno vpeta v Rusiji in Ukrajini. Na obeh trgih se seveda srečuje z velikimi izzivi, ki letos sicer še niso skvarili njenega uspeha. A to je predvsem posledica rasti vrednosti rublja, medtem ko so stroški poslovanja večji, delno zaradi povečanih zalog, delno pa tudi zaradi oteženih prodajnih in nabavnih poti. Tudi učinek rublja bo v zadnjem četrtletju, kot kaže, že negativen. Vseeno bo letošnji dobiček predvidoma kar šestino večji kot lani, kar seveda vsaj prihodnje leto še omogoča višje dividende. A Krka bo ob predlogu izplačil verjetno že upoštevala tudi načrt, ki predvideva šestino manjši dobiček kot letos. Če je bila Krka v preteklih letih pri napovedi dobička konservati­vna, bodo delničarji prihodnje leto lahko kar zadovoljni, če bo načrt družbe dosežen.

Cinkarna Celje močno občuti gospodarsk­i zastoj

Dokaj dobro leto pričakuje Luka Koper, ki načrtuje dvoodstotn­o rast pretovora ob hkratnem izboljšanj­u strukture pretovora (manjši pretovor tekočin, hkrati pa petodstotn­a rast pretovora kontejnerj­ev). Toda zaradi izboljšanj­a logistični­h povezav bodo manj obremenjen­a skladišča in posledično Luka Koper načrtuje štiri odstotke nižje prihodke kot letos. Čisti dobiček bo dosegel le dobro polovico letošnjega. To nekako pomeni, da delničarji prihodnje leto še lahko pričakujej­o izdatnejšo dividendo, nato pa se bodo morali sprijaznit­i z nižjim zneskom.

Podobno velja tudi za Cinkarno Celje, ki ocenjuje, da bo letošnji dobiček znašal 40 milijonov evrov, kar bo dvakrat več kot v istem obdobju lani. Toda zaradi precej poslabšani­h gospodarsk­ih razmer na ključnih trgih in visokih cen energentov predvideva, da bo prihodnje leto čisti dobiček dosegel le šest milijonov evrov. To bo seveda vplivalo tudi na dividendno politiko, čeprav delničarji prihodnje leto verjetno še ne bodo negodovali zaradi nižjega izplačila.

• Dividendna politika NLB je odvisna tudi od prevzemnih aktivnosti banke.

• Zavarovaln­ica Triglav je letos izplačala tudi dobičke preteklih let.

• Večina slovenskih borznih družb prihodnje leto načrtuje skromnejši dobiček.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? NLB je na drugi letošnji skupščini delničarje­m izplačala še 2,5 evra bruto dividende na delnico, tako da bodo letos skupaj prejeli pet evrov.
Foto Uroš Hočevar NLB je na drugi letošnji skupščini delničarje­m izplačala še 2,5 evra bruto dividende na delnico, tako da bodo letos skupaj prejeli pet evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia