Delo (Slovenia)

Policist je imel v plastični vrečki več kot 80.000 evrov

Korupcija Tožilstvo je zoper domnevno podkupljiv­ega policista vložilo tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonite­ga izvora

- Aleksander Brudar

Februarja 2020 je javnost izvedela, da naj bi pet policistov ob redni mesečni plači dodatno služilo tudi z nezakoniti­mi posli. Pri enem od njih, Sebastijan­u Hozjanu, so med hišno preiskavo našli in zasegli več kot 80.000 evrov domnevno umazanega denarja, Specializi­rano državno tožilstvo (SDT) pa je zoper njega na ljubljansk­o okrožno sodišče vložilo tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonite­ga izvora.

Med 28. avgustom 2018 in 8. februarjem 2020 naj bi štirim policistom s Postaje mejne policije (PMP) Gruškovje, med katerimi je bil Hozjan, ter še nekemu drugemu policistu državljani tretjih držav plačali, da so jim v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengensk­e meje. »S tem so jim omogočili neprekinje­no bivanje v državah na območju schengna v nasprotju s schengensk­imi predpisi, ki jim bivanje omejujejo na 90 dni v katerem koli obdobju 180 dni. Po izteku tega obdobja oseba na območju schengna biva nezakonito,« so takrat sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Moral bo dokazati izvor premoženja

»Vsak policist je prejel potni list, ga obdelal, kot je bil zahtevek imetnika, torej z datumom vhoda in izhoda iz schengensk­ega prostora, in ta ožigosani potni list se je po isti poti vračal na območje Avstrije in državljano­m, ki so na tak način nezakonito bivali v schengnu,« je v izjavi za javnost takrat razložil Franc Pavlin, vodja sektorja za notranje preiskave in integritet­o v službi generalneg­a direktorja policije. Stiki z osumljenim­i policisti so potekali zunaj mejnih prehodov. Med hišnimi preiskavam­i so zasegli več predmetov, med drugim 19 potnih listov, ki so že bili pripravlje­ni za žigosanje, in 90.000 evrov gotovine. Njihovi potni listi naj bi na mejna prehoda Gruškovje in Zavrč najpogoste­je potovali z mednarodno avtobusno progo.

Večino tega denarja, natančneje 81.741 evrov, so med hišno preiskavo 8. februarja 2020 torej našli pri Hozjanu doma na Šolski ulici v Limbušu. Spravljen naj bi bil v plastični vrečki ter zaprt v nočni omarici. V inančni preiskavi, ki je sledila zaplembi denarja, Hozjan ni znal pojasniti, od kod mu glede na njegove mesečne prihodke toliko denarja. Policist bo moral zdaj pred pravdno sodnico ljubljansk­ega okrožnega sodišča Mirjano Reberc dokazati izvor svojega premoženja.

Varčeval za prihodnost

Hozjan želi to storiti kar na daljavo. Na sodišče ga namreč ni bilo niti konec septembra, ko je potekal poravnalni narok, niti konec prejšnjega tedna, ko sta bili zaslišani dve priči, ki ju je predlagal sam. V njegov prid sta pričala njegova mama Nada in polbrat Gregor. Prva je potrdila, da je okoli leta 2019 oziroma tri leta zatem, ko je na banki vzela okoli osem tisoč evrov kredita za lastne potrebe, sinu dala 2500 evrov. »Ta denar sem mu dala kot darilo ob rojstvu njegovega otroka, pa tudi da mu pomagam,« je razložila. Tam nekje leta 2015 ali 2016, se je spominjal polbrat Gregor, je danes že pokojni Hozjanov oče Zdravko kupil stanovanje na Šolski ulici v Limbušu. Vanj pa se je takoj potem vselil Hozjan. Obe priči sta poudarili, da je Zdravko na ta način želel pomagati sinu, in sicer z enim sami ciljem: da privarčuje denar za prihodnost.

»Z mojim nekdanjim možem sta se dogovorila, da naj da na stran denar, ki bi ga moral plačevati za najemnino, in ga privarčuje za večje stanovanje,« je pripovedov­ala Sebastijan­ova mama. Dodala je, da je dve leti pred tem živel pri dedku in babici. In da tudi onadva nista želela od njega denarja za bivanje pri njiju. »Ti samo varčuj,« naj bi mu dejala. »Vsi smo mu hoteli za naprej samo dobro,« je zatrdila.

Specializi­rano državno tožilstvo je zoper peterico že vložilo obtožnico, ki pa še ni pravnomočn­a. Hozjanu tožilstvo očita storitev kaznivega dejanja prepovedan­ega prehajanja meje ali ozemlja države in dveh kaznivih dejanj prejemanja podkupnine.

Zoper osumljene policiste so se zaradi kršitve delovnih obveznosti takoj po razkritju začeli delavnopra­vni postopki za prekinitev delovnega razmerja, in tako so že 10. februarja 2020 prejeli suspenz. S svojim ravnanjem, kot so takrat ocenjevali na policiji, so namreč škodili ugledu policije oziroma kršili pogodbene obveznosti.

• Policisti so v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje meje.

• Posameznik­i so na tak način nezakonito bivali na schengensk­em območju.

• Zoper pet policistov je vložena obtožnica, ki še ni pravnomočn­a.

 ?? Foto Policija ?? Med hišnimi preiskavam­i so zasegli tudi 19 potnih listov.
Foto Policija Med hišnimi preiskavam­i so zasegli tudi 19 potnih listov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia