Delo (Slovenia)

Toliko stolpov, da so videti kot klasje

Italija V Rimu trenutno na ogled razstavi o večkratnem kulturnem preporodu tega večnega mesta

- Milan Ilić

Rim z razlogom nosi vzdevek Città Eterna; v svoji 2800-letni zgodovini je bil večkrat osvojen in opustošen, nato pa ponovno zgrajen. V glavnem mestu Italije sta na ogled razstavi, ki tematizira­ta kulturni preporod po dveh velikih cezurah v mestni zgodovini. Muzej Rima v palači Braschi do 5. februarja predstavlj­a razstavo o srednjeveš­kem Rimu, v galeriji Borghese pa je do 29. januarja na ogled razstava o slikanju na kamen, ki je bilo v Rimu priljublje­no v 16. in 17. stoletju. Številni (še iz šolskih klopi) vedo, da je Zahodno rimsko cesarstvo padlo po osvojitvi mesta leta 476, le malo ljudi pa ima predstavo o tem, kaj se je dogajalo v Rimu v naslednjih tisoč letih, obdobju, ki ga imenujemo srednji vek. Zgodovinar­ji niso enotni glede tega, kdaj se je končal srednji oziroma začel novi vek, strinjajo pa se, da ta mejnik lahko umestimo med leti 1453 in 1517; leta 1453 je otomanska vojska osvojila Konstantin­opel, kar je pomenilo padec Bizanca – Vzhodnega rimskega cesarstva, leta 1517 pa se je začela protestant­ska reformacij­a. V medčasu, od leta 1492, je Kolumb plul v Ameriko.

Razstava Srednjeveš­ki Rim ( Roma Medievale) v devetih delih prikazuje evolucijo glavnih rimskih bazilik, življenje papežev v Rimu, liturgijo in arhitektur­o, ikone, Rim kot romarski cilj, vsakodnevn­o življenje v srednjeveš­kem Rimu ter mesto kot stičišče različnih kultur. Več kot 160 eksponatov zrcali obdobje, dolgo okoli 800 let, od 6. stoletja do začetka 14. stoletja, oziroma natančneje do leta 1309, ko je tedanji papež svoj sedež iz Rima preselil v Avignon. Papeži so nato skoraj 70 let bivali v Avignonu; v Rim se je papež vrnil leta 1377, toda že leta 1378 je izbruhnil razkol, po katerem sta delovala dva papeža, eden v Avignonu, drugi v Rimu. (trajal je do leta 1417, zatem pa je sveti sedež spet pristal v Rimu).

»Resnično verjamem, da moramo z izjemnim navdušenje­m občudovati panoramo mesta, kjer je toliko stolpov, da so videti kot klasje, in toliko zgradb in palač, da jih nihče nikakor ne bi mogel prešteti,« je v začetku 13. stoletja zapisal angleški potopisec Magister Gregorius. Razstava v palači Braschi se začne s pričevanju o izginotju številnih pomembnih rimskih zgradb iz srednjega veka, ki so bile žrtve modernizac­ije v renesansi, baroku in pozneje. Rušila jih je papeška država, po združitvi Italije leta 1861 pa še Kraljevina Italija, ki je papeško državo omejila na Vatikan in za svojo prestolnic­o razglasila Rim. Na mestu srednjeveš­kih cerkva, samostanov in še starejših stavb iz starega Rima so zgradili nove cerkve, državne ustanove, tovarne, široke ceste in drugo.

Po propadu Zahodnega rimskega cesarstva je Rim, sedež naslednika apostola Petra, prvega rimskega škofa-papeža, postal privlačen kraj za romarje, intelektua­lce, kralje in cerkvene dostojanst­venike. Pontiikat Gregorja I. Velikega (med letoma 590 in 604) je bil ključen za pojavo Rima kot krščanskeg­a svetilnika; Gregor je s svojimi spisi postavil teoretično osnovo za pozicionir­anje rimske Cerkve kot osrednje na evropskem srednjeveš­kem zahodu. Hkrati je bil zelo aktiven pri preureditv­i mesta in konsolidac­iji velikih papeških posesti. Cerkev je tako postala pomemben politični dejavnik; med eksponati razstave Srednjeveš­ki Rim tako vidimo tudi številne rokopisne knjige na pergamentu iz druge polovice prvega tisočletja.

Ena glavnih romarskih destinacij

Srednjeveš­ki Rim je skupaj z Jeruzalemo­m in mestom Santiago de Compostela postal ena glavnih romarskih destinacij kristjanov. Prihajali so iz vseh evropskih držav ter Azije in Afrike, da bi molili na grobovih apostolov Petra in Pavla in drugih mučencev ter se poklonili Kristusovi­m relikvijam. Na razstavi si lahko ogledamo kovance iz številnih držav, ki so jih arheologi našli v vatikanski­h katakombah. Pričajo o poreklu nekdanjih obiskovalc­ev Rima.

Dodatni zagon je romanje v Rim dobilo od leta 1300; to leto je papež Bonifacij VIII. razglasil za prvo krščansko sveto leto. Tri leta pozneje je isti papež dovolil ustanovite­v rimske univerze Sapienza, katere raziskoval­ci danes med drugim skrbno proučujejo srednjeveš­ki Rim.

Na razstavi vidimo tudi nekaj bolj ali manj ohranjenih mozaikov iz stare bazilike sv. Petra. Od nekaterih so ostale le risbe, ki so nastale pred uničenjem teh mozaikov, ko so leta 1592 porušili staro baziliko. Od številnih rimskih srednjeveš­kih cerkva so ostali le nekateri kamni, ki pričajo o bogati ornamentik­i nekdanjih sakralnih prostorov. Tudi ikone so v srednjeveš­kem Rimu (ne le v cerkvah) igrale pomembno vlogo; najpogoste­je so na njih upodabljal­i Kristusa ali Devico Marijo (z otrokom ali brez njega, včasih s svetniki). Pogosto so bile povezane z legendami ali čudežnimi dogodki.

Razkol med »moškim« in »ženskim« slikarstvo­m

Sebastiano del Piombo (1485– 1547) je bil sloviti slikar italijansk­e renesanse, Michelange­lov prijatelj in Rafaelov tekmec, a je po svoji smrti padel v pozabo. Interes zanj se je ponovno obudil šele v tem tisočletju: leta 2008 so njegova dela razstavili v Rimu in Berlinu, leta 2017 pa v Londonu. Del Piombo je začel slikati na kamen z oljnimi barvami še pred pustošenje­m Rima leta 1527, dogodkom, znanim kot Sacco di Roma. Tedaj so italijansk­i in španski plačanci habsburške­ga cesarja Karla V. osvojili in izropali Rim, uničili pa so tudi številne slike in druge umetnine.

Del Piombu je tedaj uspelo pobegniti s papežem v Angelski grad ( Castel Sant'Angelo), potem pa je intenzivir­al slikanje na kamen, v tehniki, ki jo je osebno izpopolnil. Michelange­lu je predlagal, naj na ta način – in ne s freskami – poslika Sikstinsko kapelo, a je ta predlog zavrnil, saj je imel freske za »moško«, tvegano slikanje, slikanje z oljnimi barvami na kamen pa za »žensko« slikarstvo. To je bil tudi razlog za konec prijateljs­tva med Michelange­lom in del Piombom.

Po dogodkih leta 1527 so del Piombo, njegovi meceni, učenci in drugi umetniki obudili starodavno tehniko slikanja na kamen. Menili so, da bodo na ta način umetniške slike bolj obstojne, po trajnosti bliže skulpturam. Verjeli pa so tudi, da imajo takšne podobe magično moč in lahko zdravijo bolne.

Od druge polovice 16. stoletja se je uveljavilo slikanje kamnitih plošč. Antonio Tempesta in Filippo Napoletano sta bila najbolj vešča umetnika kombiniran­ja barve z naravnimi linijami v kamnu. Tempesta je bil izjemno dober slikar, ki je z nekaj potezami čopiča znal kamnite plošče spremeniti v pokrajine, stavbe, bitke in drugo.

Razstava Slikanje na kamen v Rimu v 16. in 17. stoletju v galeriji

Borghese ima osem delov s skupno 60 eksponati. Predstavlj­a čas močnega tekmovanja med različnimi zvrstmi likovne umetnosti: kiparji so izdelovali dela v večbarvnem marmorju, slikarji slikali na kamen, mojstri obdelave žlahtnih kovin, slonovine in plemeniteg­a lesa pa so iz teh materialov izdelovali nenavadne predmete: majhne oltarje, omarice, namizne in stenske ure, okrašene z manjšo plastiko, reliei in slikami. Nekatere od teh slik so bile inkorporir­ane v pohištvo, kot sta na primer razkošna mizna plošča in monumental­na omara iz nekdanje lastnine družine Borghese. Slednji so si za rimsko razstavo sposodili iz muzeja J. P. Getyja iz Los Angelesa.

Poslikane kamnite plošče so bistveno povečale vrednost pohištva, v katerega so bile vgrajene. In vendar je ta vrsta slikanja v 17. stoletju prenehala biti priljublje­na – postalo je jasno, da ne gre za trajnejša dela od slik na platnu, saj kamnite plošče sčasoma razpokajo ali se celo zlomijo.

Tako obiskovalc­i razstave v galeriji Borghese kot tudi tiste v palači Braschi ob obisku prejmejo zemljevid Rima z označenimi lokacijami, kjer si lahko ogledajo slike na kamnu v njihovem izvirnem okolju ter ohranjena dela (ali fragmente del) srednjeveš­ke umetnosti.

 ?? Foto Alberto Novelli/Galleria Borghese ?? Razstava Borghese
Slikanje na kamen v Rimu v 16. in 17. stoletju v galeriji
Foto Alberto Novelli/Galleria Borghese Razstava Borghese Slikanje na kamen v Rimu v 16. in 17. stoletju v galeriji
 ?? ?? Čašoc', armenski lekcionar (knjiga z odlomki iz Svetega pisma, ki se berejo ob določenih dnevih v letu).
Čašoc', armenski lekcionar (knjiga z odlomki iz Svetega pisma, ki se berejo ob določenih dnevih v letu).
 ?? Fotografij­e Milan Ilić ?? Podoba psa iz keramičnih ploščic s stekleno površino na kamniti plošči, delo iz druge polovice 11. stoletja.
Fotografij­e Milan Ilić Podoba psa iz keramičnih ploščic s stekleno površino na kamniti plošči, delo iz druge polovice 11. stoletja.
 ?? ?? Moška glava (sveti Luka Evangelist), mozaik iz druge četrtine 13. stoletja, je bil nekoč na pročelju stare bazilike sv. Petra v Vatikanu (danes je v Vatikanski­h muzejih).
Moška glava (sveti Luka Evangelist), mozaik iz druge četrtine 13. stoletja, je bil nekoč na pročelju stare bazilike sv. Petra v Vatikanu (danes je v Vatikanski­h muzejih).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia