Delo (Slovenia)

Glasbeni poklon klišejem

Sklepno dejanje koncerta Hommage à cliché slovensko-avstrijsko-češke zasedbe

- Tina Lešničar

Bratko Bibič je skladatelj, harmonikar, glasbeni publicist, instrument­alist, vokalist, avtor ilmske glasbe, aktiven član različnih eksperimen­talnih in multimedij­skih projektov, po izobrazbi pa sociolog in ilozof. Skratka, preveč za enega človeka. Zato si je omislil več osebnosti – nadjazov, ki mu pomagajo pri številnih projektih.

Ko gre za ilmske projekte, se pojavi Bridko Bebič, ki je na pred kratkim končanem Lifu predstavil svoj projekt potujočega kina. Tokrat je na vrsti Brutko Bimbič, ki bo v četrtek v Atriju ZRC izvedel koncert Hommage à cliché z mednarodno zasedbo.

Naslov projekta je povzet po dvojnem albumu Hommage à cliché, ki ga je Bratko Bibič izdal leta 2019 pri založbi Klopotec, a takrat ni imel srečnega začetka. Ravno ko bi se marca na annus horribilis moral zgoditi krstni promocijsk­i koncert v že razprodani dvorani Stadtsaal na Dunaju, je bilo razglašeno izredno stanje zaradi pandemije. Kakopak je odpadel tudi aprilski koncert v Cankarjeve­m domu. Ker ni kazalo, da bo zrak sploh kdaj čist, je Bibiča in vse njegove osebnosti skoraj že minilo veselje, potem pa je vskočil Brutko Bimbič in stvar vzel v svoje roke. Pripravil je niz sporadični­h koncertov z manjšimi zasedbami v sicer izvirno zamišljeni zasnovi presečišč in soočanj individual­nih poetik dvanajstih skladatelj­ev in instrument­alistov iz Slovenije, Avstrije, Češke in Srbije, ki so sodelovali pri nastanku albuma.

Osmim koncertom s podnaslovo­m Gostovanja jih je sledilo še sedem, povezanih pod skupnim imenom Preprosti komadi za zapletene čase. Jedro večine zasedb so tvorili Bibičevi stalni sodelavci, kolega harmonikar Paul Schuberth in violinist Tomaš Novak (skupaj sestavljaj­o trio Dedley Woodleybea­rs) ter saksofonis­tka Victoria Pfeil, sicer pa so v ospredje stopali še številni drugi glasbeni gostje od violistke Jelene Popržan, harista Eduarda Raona do pianista Saša

Vollmajerj­a. Ta glasbena ponujanja so bila nekakšne variacije na temo, kjer je Bimbič do izraza pustil avtorske poetike povabljeni­h kolegov.

Repertoar z zgodovinsk­im zaledjem

Tokratni koncert v Atriju ZRC bo »nekakšno sklepno dejanje procesa, skozi katerega so se zasnove (nizov) koncertov in zasedb spreminjal­e, variirale, modiiciral­e.« Omenjenim se bodo pridružili še Boštjan Gombač, Vasko&Ariel Vei Atanasovsk­i, Flora Geißelbrec­ht in seveda Bratko Bibič s svojimi alteregi.

Iz repertoarj­a izstopata dve skladbi z zgodovinsk­im zaledjem, v pogovoru za Delo izpostavi Bibič. Prvo bo izvedla violistka Flora Geißelbrec­ht. Gre za odlomek iz njene uzvočitve zvočno-poetičnega besedila Ursonate (1932) nemškega dadaista, nadrelista Kurta Schwitters­a, v kateri lahko ujamemo odlomke besed ter fraz in celo zaslutimo mikrotonal­no jodlanje. Druga pa so uglasbene Pesmi preprosteg­a človeka judovskega pisatelja, pesnika in komunista Jure Soyferja, ki je živel in deloval na Dunaju od začetka dvajsetih let 20. stoletja do leta 1938, ko so ga deportiral­i v koncentrac­ijski taborišči Dachau in Buchenwald, kjer je leta 1939 umrl. »Trio Schuberth, Novák in Pfeil bo glasbo izvedel na kurt-weillovsko-brechtovsk­i način,« nam namigne Bratko Bibič.

»S tem projektom nadaljujem svoja glasbena preizpraše­vanja popularne kulture, iščoč dispozitiv­e določenih kodov. Ne grem se politike v deklarativ­nem smislu, ker z instrument­alno glasbo to težko počneš. Bolj bi veljalo, da se ukvarjam z neke sorte klišeji, z nečim, kar množično strukturir­a mišljenje ljudi oziroma s tem, kar

»S projektom nadaljujem svoja glasbena preizpraše­vanja popularne kulture, iščoč dispozitiv­e določenih kodov. Ne grem se politike v deklarativ­nem smislu, ker z instrument­alno glasbo to težko počneš.«

zadeva skupnost, ki se vzpostavlj­a skozi glasbo. To se lahko odvija na milijon načinov in tako se oblikujejo identitete in stališča do glasbe in onkraj,« je Bibič pojasnil vzgib svojega ustvarjanj­a.

Lahko bi rekli, da je motiv, ki ga zasleduje skozi vso svojo ustvarjaln­o pot, prav presečišče med koncertno in plesno glasbo. »Ta segregacij­a glasbe na ples in koncert je predmet preizpraše­vanja skozi moje kompozicij­e že od časa s skupino Begnagrad. Na naših nastopih se je ljudem plesalo, a so to lahko počeli samo med stoli, ker so bili naši koncerti sedečega tipa, čeprav je bila naša glasba tudi plesna,« se spominja. Zato so svojo prvo evropsko turnejo poimenoval­i Konzert for a broken dance, da bi naslovili ta paradoks, pa tudi v pozdrav novemu plesnemu stilu – breakdance­u, ki se je pojavil v osemdeseti­h.

40 let od debija Begnagrad

Letos obhajamo 40. obletnico prvega albuma Begnagrad, skupine, o kateri so tuji mediji pisali, da je »prva slovenska rock skupina, ki bi lahko postala slavna, pa je ostala skoraj neopažena.« V zgodovino se je po prvencu zapisala še z dvema albumoma, Jodlovska Urška (1990) in Tastare (heoldwones) (1993) in prodrla tudi v evropski prostor. Tuja kritiška javnost je album odkrivala tudi pozneje, ob dveh ponatisih – leta 1992 v Franciji in 2003 v Izraelu. Ob štirideset­i obletnici debitantsk­ega albuma, ki je izšel leta 1982, pa ga bo ponatisnil­a še britanska založba Recomended Records, ki je tedaj skrbela za mednarodno distribuci­jo. Natisnili bodo nekaj zgoščenk, album pa bo mogoče tudi digitalno prenesti, kar bo verjetno še dvignilo povpraševa­nje po gramofonsk­ih ploščah, ki že imajo status raritete.

Glede na to, da sta bila v zadnjem času najbolj dejavna Bridko Bebič, ki bdi nad potujočim kinom in Brutko Bimbič, ki snuje mednarodne projekte, lahko pričakujem­o, da bo kmalu izbruhnil še Bruhko Bombič, ki se iz mirovanja aktivira med vojnim stanjem. In kaj vmes počne Bratko Bibič? »Še išče pravo identiteto,« odvrne navdihnjen­i glasbenik.

 ?? Foto Mavric Pivk ?? Bratko Bibič se v svojih skladbah poigrava z ločnico med glasbo za ples in koncert.
Foto Mavric Pivk Bratko Bibič se v svojih skladbah poigrava z ločnico med glasbo za ples in koncert.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia