Delo (Slovenia)

Kralj z golovo krono prihaja iz Šlezije

Kdor več daje, več velja, na večni lestvici petih najuspešne­jših strelcev mundialov po dva Nemca in Brazilca

- Marko Uršič

Pravijo, da v nogometu največ pomenijo goli in tudi na svetovnih prvenstvih ni nič drugače. Nekdo lahko umira v lepoti igre, a tekmovalno bo umrl, če ne doseže zadetka več od tekmeca. Zato so najboljši strelci v svojih reprezenta­ncah čislani in vredni kot suho zlato. Tisti, ki imajo nos za gol, s svojimi soigralci tudi začutijo opojen duh morebitneg­a končnega zmagoslavj­a na mundialih.

Nemec Miroslav Klose je igral na štirih svetovnih prvenstvih in zabil 16 golov v 24 nastopih. Na večni lestvici mundialski­h nogometaše­v gleda na tekmece s samega vrha lestvice najboljših strelcev, je pa svojo edino krono z elfom slavil na SP leta 2014, ko je bil star 36 let! Na mundialu 2002 je v svoji debitantsk­i tekmi na tem velikem turnirju dosegel hat-trick (tri zadetke) ob zmagi Nemčije z 8:0 proti Savdski Arabiji.

Na tistem tekmovanju je zabil še dva gola, skupno pet jih je dosegel tudi leta 2006, štiri leta pozneje štiri, dva pa v zmagovitem pohodu v Braziliji. K nepozabni polfinalni zmagi Nemcev nad seleçãom s 7:1 je prispeval eno svojo žogo v mreži in se pred Ronaldom vzpel na vrh top strelcev. Zanimivo je, da je kot še ena nemška strelska legenda Lukas Podolski rojen na Poljskem, Klose sicer v mestu Opole, v etnično nemški družini, ki je ostala v

Šleziji, potem ko je slednja po 2. svetovni vojni postala del poljske države.

V senci Romaria, nato kralj

Ronaldo Luis Nazario de Lima se je na 19 mundialski­h tekmah 15-krat veselil, ko je žogo spravil v nasprotno mrežo. Na SP je bil v brazilski ekipi že leta 1994 kot 17-letnik, a ker sta bila v napadu legendi Romario in Bebeto, ni dobil priložnost­i za igro. Kanarčki so štiri leta pozneje izgubili v finalu, pred katerim je Ronaldo imel zdravstven­e težave, ki so še danes ovite v skrivnostn­o tančico. Na SP v Franciji je zabil štiri gole, ob zmagovitem v letu 2002 osem, še tri na naslednjem največjem nogometnem turnirju na svetu, ko se je ta odvil v Nemčiji.

Dva hat-tricka na istem SP

Nemci pred vrati nimajo milosti, zato je na tretjem mestu večne lestvice strelcev še en njihov predstavni­k. Legendarni Gerd Müller ima izkupiček 14 golov iz 13 tekem. Nastopil je le na dveh mundialih, na prvem leta 1970 je proti Bolga

Pele je najmlajši z golom v finalu SP.

riji in Peruju obakrat zabil po tri gole, skupaj pa zbral zavidljivi­h deset zadetkov. Zadnja dva sta prišla ob polfinalne­m porazu Zvezne republike Nemčije proti Italiji. Müller je na domačem SP štiri leta pozneje slavil naslov svetovnega prvaka, prispeval pa štiri zadetke, tudi zmagoviteg­a v finalu z Nizozemsko.

Štirica proti Nemcem

On je posebnež, Just Fontaine namreč, v šestih tekmah na mundialu je dosegel 13 zadetkov. Francozu je ta impresivni seštevek uspel z igranjem na enem svetovnem prvenstvu, tistem na Švedskem leta 1958. Fontaine je zabil gol na vsaki francoski tekmi, med drugim mu je uspel hat-trick v prvem dvoboju galskih petelinov proti Paragvaju (7:3) in kar štirje zadetki v obračunu za tretje mesto proti ZRN; končni izid je sicer bil 6:3. V skupinskem delu je ob porazu proti Jugoslavij­i z 2:3 dosegel oba gola za Francoze, enega proti Škotski (2:1), v četrtfinal­u dva proti Severni Irski, izid je bil 4:0, v polfinalu enega proti Braziliji (2:5). Njegovih 13 golov ostaja rekorden dosežek posamezneg­a nogometaša na enem SP. Poleg Müllerja in Madžara Sandorja Kocsisa je tudi edini igralec z dvema hat-trickoma na istem mundialu. Poškodbe pa so zaznamoval­e kariero Justa Fontaina, upokojiti se je moral pri 28 letih.

Strelski rekordi mladca

O njem vemo (skoraj) vse. On je Pele, na SP je zadel 12-krat na 14 tekmah. Na mundialih je kot 17-letnik debitiral leta 1958 in kar tudi malce zasenčil izjemen strelski dosežek Fontaina. Z nastopom proti Sovjetski zvezi v skupinskem delu je postal najmlajši igralec mundialov. V četrtfinal­u proti Walesu je bil edini strelec, v polfinalu proti Franciji je zbral tri zadetke, še dva v finalu proti Švedski (5:2). Njegov rekord za najmlajšeg­a na SP so sicer prekosili, ostajajo pa trije njegovi strelski rekordi. Je najmlajši, ki je zabil gol na mundialu, najmlajši s hat-trickom in najmlajši, ki je zadetek dosegel v finalu. Rekorder je še po eni plati, nihče od igralcev ni trikrat osvojil svetovnega prvenstva, tako kot ga je Pele v letih 1958, 1962 in 1970.

Najboljši strelci na svetovnih prvenstvih

Nemec Miroslav Klose je na vrhu najboljših strelcev na svetovnih prvenstvih. Sicer je mundial leta 2018 prinesel jubilejni 2500. gol na SP, dosegel ga je Tunizijec Fakhreddin­e Ben Youssef.

Kloseju je rekordni dosežek uspel ob nepozabni nemški polfinalni zmagi s 7:1 nad Brazilijo na mundialu 2014.

 ?? ??
 ?? Foto action images ??
Foto action images
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia