Delo (Slovenia)

13. decembra goduje sveta Lucija

-

1642 Nizozemski pomorščak in trgovec Abel Tasman (pribl. 1603–1659) je dosegel obalo Južnega otoka na Novi Zelandiji in kasneje, ker je ožino severno od otoka zamenjal za zaliv, verjel, da je našel zahodno obalo domnevne južne celine. Otok, ki nosi danes njegovo ime Tasmanija, je odkril med prvim potovanjem (1642–43) v službi pri Nizozemski vzhodnoind­ijski družbi, ko naj bi raziskal Indijski ocean, Avstralijo in južni Pacifik. Na risbi je upodobljen prvi evropski vtis o Maorih v Zalivu morilcev leta 1642.

1693 V Ljubljani se je javnosti predstavil­a malo pred tem ustanovlje­na Academia operosorum Labacensiu­m (Akademija delovnih Ljubljanča­nov), ki je združevala učene teologe, pravnike, medicince in zgodovinar­je ter je delovala dobrih 15 let. Soustanovi­telj in dosmrtni predsednik je bil teolog Janez Krstnik Prešeren. Operosi so vidno vplivali na razvoj umetnosti v slovenskem kulturnem prostoru. Akademijo so leta 1781 obnovili razsvetlje­nci, a zaradi različnih nazorov in pričakovan­j ni zaživela. Na fotografij­i emblem društva.

1930 V Gradcu je umrl kemik in zdravnik Friderik Pregl (roj. 1969). Profesor na graški medicinski fakulteti, rektor tamkajšnje univerze in strokovnja­k za analizno kemijo, je za slednjo prejel Nobelovo nagrado leta 1923. Bil je utemeljite­lj mikroanali­ze organskih spojin, o čemer je objavil svoje temeljno delo, ki je doživelo sedem ponatisov. Hkrati je bil spreten ustvarjale­c zapletenih natančnih aparatur; med drugim je uvedel meritve na tisočinko miligrama in z njimi prispeval k napredku raziskav na tem področju.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia