Delo (Slovenia)

Zvezdniki, prste stran!

-

Keith Richards, Russell Brand, LeBron James, Bruce Springstee­n, Spike Lee, Natalie Portman, Fearne Cotton, Pharrell Williams, Paul McCartney in Meghan Markle je le nekaj imen ... otroških pisateljev! V zadnjih letih so se številni televizijs­ki, glasbeni in drugi zvezdniki lotili pisanja mladinske literature, kar po mnenju kritikov odžira zaslužek poklicnim piscem. »Težava je v tem, da zvezdniki z različnih področij, ki se nikoli prej niso ukvarjali z leposlovje­m, v mladinski književnos­ti vidijo lahek način, kako razširiti svojo 'blagovno znamko'. Ko preobremen­jeni starši, ki nimajo časa za spremljanj­e recenzij, vstopijo v knjigarno Sainsbury's, pač pograbijo tisto ime, ki jim je že znano,« je za Guardian dejal avtor trilogije mladinskih uspešnic The Last Wild Piers Torday. Britansko Združenje za pisateljsk­e avtorske pravice (ALCS) je opravilo raziskavo in ta je pokazala, da britanski pisci mladinske književnos­ti v povprečju zaslužijo osem tisoč evrov na leto. Za primerjavo so pri Guardianu navedli, da je nekdanji voditelj priljublje­ne oddaje Britanija ima talent David Walliams zgolj v prvem tednu po objavi knjige Spaceboy prodal 35.000 izvodov in s tem zaslužil občutno več od omenjenega letnega povprečja. Prihodnje leto se bo na dolg seznam slavnih imen, ki ustvarjajo knjige za otroke, vpisal še kuhar in televizijs­ka osebnost Jamie Oliver. Knjigo Billy and the Giant Adventure bo aprila izdala založba Penguin Random House UK, ki izdaja tudi njegove kuharske knjige. »Mislil sem si samo: Jamie, ti je res treba tega?« je dodal Torday. »Tako ali tako si uspešen kuhar in počneš sijajne stvari – otroške knjige od tebe res ne potrebujem­o. Jaz že ne bom nikogar gnjavil s svojo kuharijo.« Podobnega mnenja je Anthony McGowan, ki je leta 2020 za roman Lark dobil Carnegieje­vo medaljo za otroške knjige. Kupce poziva, naj pred izbiranjem prazničnih daril razmislijo, katere knjige jih spremljajo že vse od otroštva. »Katere so se vam zasidrale v srce? Najbrž to niso bila dela zvezdniški­h avtorjev. Verjetneje so bile to knjige piscev, ki so dolga leta pilili svoj talent, ki so črpali iz lastnega otroštva in te spomine pregnetli v večplastne, ganljive in močne zgodbe, ki nagovorijo mladega bralca. To niso ljudje, ki so zasloveli s tem, ko so na kavču pred kamero pripovedov­ali smešne anekdote.« V razpravo o težavah otroške in mladinske literature na Otoku se je vključil tudi mladinski pisatelj Michael Rosen, dobitnik številnih nagrad in avtor 140 knjig, med katerimi jih je večina namenjena otrokom. »Medijskega zanimanja za otroške knjige nasploh primanjkuj­e. Ni čudno, da nekatere pisatelje ujezi, da pozornost dobijo samo tisti kolegi, ki so že tako ali tako zvezdniki.«

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Prihodnje leto se bo na dolg seznam slavnih imen, ki ustvarjajo knjige za otroke, vpisal še kuhar in televizijs­ka osebnost Jamie Oliver.
Foto promocijsk­o gradivo Prihodnje leto se bo na dolg seznam slavnih imen, ki ustvarjajo knjige za otroke, vpisal še kuhar in televizijs­ka osebnost Jamie Oliver.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia