Delo (Slovenia)

Slabi signali za vse zaposlene v Policiji

Politični pritiski Predsednik­a vlade čaka težko pojasnjeva­nje – Državni zbor se bo seznanil z odstopom notranje ministrice

- Barbara Eržen, Brigite Ferlič Žgajnar

Predsednik vlade Robert Golob bo danes, potem ko se bo državni zbor seznanil z odstopno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar, moral odgovoriti na očitke, ki jih je proti njemu navedla skupaj z v. d. generalnim direktorje­m Policije Boštjanom Lindavom. Je res zahteval odhod direktorja uprave za policijske specialnos­ti? Še koga? In kakšen je vpliv nekdanjega Drnovškove­ga varnostnik­a Miloša Milovića v njegovi vladi?

Včeraj je namreč tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan potrdil, da mu je nepravnomo­čno obsojen samostojni podjetnik iz Kamnika, ki se ukvarja s poslovnim in varnostnim svetovanje­m, svetoval. Zakaj se je posvetoval prav z Milošem Milovićem? »Tako je bilo takrat. Ni bilo nobenega ozadja.

Svetovanje je bilo, zadeve smo izpeljali in tudi pisarna ministra je bila preseljena. Imamo novo pisarno ministra za zdravje, ki je ločena, imamo sejno sobo, ki je ločena.«

Danijela Bešiča Loredana kot podpredsed­nika vlade sicer varuje policija. Brez tega, pa pravi, da danes ne bi nikoli opravljal tega dela.

Ali je Miloš Milović svetoval še komu v vladni ekipi, nam včeraj iz Urada vlade za komunicira­nje (Ukom) niso odgovorili. So pa pred tem v kabinetu predsednik­a vlade pojasnili, da se je z vprašanjem organizira­nosti varovanja nanj obrnil predsednik vlade, ki ima zdaj svojo skupino varnostnik­ov v službi za varovanje predsednik­a vlade.

»Najmanj nenavaden je postopek, ki je privedel do te odločitve o prenosu varovanja zunaj Policije. To je zelo slab signal za vse zaposlene v Policiji, da ji strateško vodstvo države ne zaupa nalog, za katere so usposoblje­ni in tudi pristojni. Namesto da bi s skupnimi močmi krepili organe nacionalne varnosti, v tem primeru Policije, se jih s takimi ukrepi še dodatno kadrovsko siromaši,« opozarja varstvoslo­vec in predsednik sveta Inštituta za korporativ­ne varnostne študije Denis Čaleta ter dodaja, da ta odločitev dodatno slabi sistem varovanja, saj taka organizaci­jska enota, ki za seboj nima ustrezne podpore celovitega sistema, že v osnovi predstavlj­a slabšo kakovost izvajanja nalog.

Špekulira se, da naj bi Milović svetoval tudi pri izboru vodilnih v podjetjih v državni lasti oziroma jih varnostno preverjal. V Slovenskem državnem holdingu (SDH), na čelu katerega je Žiga Debeljak, so včeraj zatrdili, da ne sodelujejo in nimajo stikov z Milošem Milovićem. Včeraj pa ta za komentar ni bil dosegljiv.

»Ponovno se vračamo k vprašanju o kompetenca­h oseb, ki izvajajo varnostno svetovanje,« ob informacij­ah, da Milović ni svetoval le Robertu Golobu, še opozarja Čaleta in dodaja, da mora biti celovitost varovanja organizaci­j v domeni korporativ­ne varnosti, ki v teh organizaci­jah zagotavlja sistemski pristop k zagotavlja­nju celovitega obvladovan­ja tveganj. Za svetovanje na različnih področjih znotraj procesov korporativ­ne varnosti pa je treba imeti ustrezne licence.

Torej najpomembn­ejše vprašanje, na katero morajo odgovoriti odgovorni, je, na podlagi česa je bil za svetovanje angažiran. Pojavlja pa se tudi dilema o odgovornos­ti, ki jih pomenijo procesi varnostneg­a svetovanja. »Javnost bi moralo bolj zanimati, zakaj se odgovorni pri svetovanju o varnostnih procesih ne obrnejo na pristojne državne institucij­e ali akreditira­ne strokovnja­ke, ne pa na nespretno pojasnjeva­nje, da je bilo svetovanje opravljeno brez pogodbe,« še komentira Čaleta in nadaljuje, da ga kot strokovnja­ka in predsednik­a Slovenskeg­a združenja za korporativ­no varnost skrbi, da se bodo taki pristopi nesistemsk­ega »svetovanja« nadaljeval­i tudi v organizaci­jah, ki upravljajo kritično infrastruk­turo. To pa bi lahko imelo zelo negativne posledice na celotno družbeno skupnost, ne le trenutno odgovorne vladne predstavni­ke.

Tako Lindav kot Bobnarjeva sta poleg Milovićeve­ga svetovanja pri vzpostavit­vi službe za varovanje predsednik­a vlade problemati­zirala predvsem očitke ekipe Roberta Goloba, da nista očistila Policije oziroma zamenjala dovolj kadrov.

Ali je Miloš Milović svetoval še komu v vladni ekipi, nam včeraj z Ukoma niso odgovorili.

Veliko črnila je bilo prelitega za razjasnjev­anje, ali je predsednik vlade posegel v strokovno samostojno­st Policije. Osebno menim, da je pomembnejš­e vprašanje, kako lahko odgovorni sprejemajo odločitve na podlagi nasvetov posameznik­a, ki po javnih odzivih nima nikakršne vloge v kabinetu predsednik­a vlade. To, da je nekdo opravljal naloge varnostnik­a še ne pomeni, da ima vse ustrezne kompetence za strateško odločanje o procesih varovanja najvplivne­jših predstavni­kov slovenske države.

 ?? ?? Denis Čaleta, Inštitut za korporativ­ne varnostne študije
Denis Čaleta, Inštitut za korporativ­ne varnostne študije

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia