Delo (Slovenia)

ZDA se vidijo kot favorit v tekmi za gradnjo drugega bloka

Aleshia Duncan Predstavni­ca ameriškega ministrstv­a za energijo razume potrebo po vključevan­ju volivcev v odločitev o širitvi jedrske elektrarne Krško

- Jure Kosec

ZDA že dlje časa kažejo zanimanje za sodelovanj­e pri gradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško. To je potrdila tudi Aleshia Duncan, namestnica pomočnice ameriške ministrice za energijo, ki je Ljubljano obiskala v sklopu širše turneje po državah srednje in vzhodne Evrope. V intervjuju za Delo je spregovori­la o vse tesnejših odnosih med Evropo in ZDA na energetske­m področju ter pripravlje­nosti ameriške vlade, da pred načrtovani­m referendum­om sodeluje v javni razpravi o širitvi uporabe jedrske energije v Sloveniji.

Je razprava o jedrski energiji v Evropi trenutno zelo drugačna od tiste v ZDA?

Absolutno. Od ruske invazije na Ukrajino je razprava precej drugačna, saj je vojna v ospredje postavila nujnost zagotavlja­nja energetske varnosti, zavedanje o odvisnosti od ruskega goriva, delov itd. [Evropske] države so najbolj neposredno prizadete zaradi te zime, prihodnje zime in energetske krize, ki nas čaka. ZDA se kot njihova partnerica in prijatelji­ca srečujejo z nekaterimi skupnimi izzivi, denimo z odvisnostj­o od goriva, hkrati pa si prizadevam­o pomagati pri odpravljan­ju vrzeli, ki jih bo pustila Rusija na področju storitev s komponenta­mi in gorivom, ter iskanju načinov, kako državam še vedno pomagati pri doseganju energetske neodvisnos­ti in zagotavlja­nju podpornih tehnološki­h rešitev kot zaupanja vreden partner. Mislim, da imamo veliko skupnega. S temi vprašanji se bomo morali ukvarjati globalno, saj je [vojna] res imela globalni vpliv. Začelo se je v srednji in vzhodni Evropi, nato pa dobilo odmev v državah po vsem svetu.

Ali lahko rečemo, da je Evropa zaradi ruske invazije postala tudi

bolj odvisna od ZDA, kar zadeva energetske potrebe?

Ne bi uporabila tega izraza. Evropske države in verjetno tudi evropska komisija vidijo potrebo po bolj zaupanja vrednem partnerju, na katerega se lahko zanesejo. ZDA jim zato ponujajo strateško partnerstv­o, preizkušen­e tehnologij­e, močan in neodvisen regulativn­i organ ter varnost in norme za preprečeva­nje širjenja jedrskega orožja, ki mora podpirati razvoj vsakega projekta. Obstaja zelo velika odvisnost od tega, kar so ZDA že dokazale, in od dejstva, da so zaupanja vreden partner – vsaj tako bi jih jaz formuliral­a. Rusija se je medtem izkazala za zlobnega igralca in pokazala, da želi energijo uporabiti kot orožje.

To vas sprašujem, ker nekateri zaradi povečanega izvoza plina opisujejo ZDA kot edinega pravega zmagovalca vojne v Ukrajini.

Ne bi rekla, da imamo v vojni kakršnega koli zmagovalca. V tem primeru bolj gledam na socialna vprašanja, ki so prednostna. ZDA zagotovo ne bodo zmagovalec v vojni, ki poteka v Evropi, ampak bomo to vsi, ki podpiramo Ukrajino v tem zelo težkem času.

Kako se je od leta 2020 oziroma od podpisa memorandum­a o razumevanj­u spremenilo sodelovanj­e med Slovenijo in ZDA na področju jedrske energije?

Z memorandum­om o sodelovanj­u na področju jedrske energije smo potrdili, da v Sloveniji obstaja priložnost za sodelovanj­e in raziskovan­je možnosti pri razvoju njenega jedrskega programa. Takrat je bila na oblasti druga vlada. Od leta 2020 je bil ustvarjen prostor za nekakšen pregled uporabnost­i različnih vrst tehnologij­e v družini naprednih reaktorjev, naj gre za velik, ali majhen reaktor, ali oboje, z zavedanjem, da so lahko vsi del jedrskega programa. Pri novi vladi je opaziti prepričanj­e, da je jedrska energija del rešitve. Nekaj časa pa bo potrebnega za to, da se z referendum­om odloči, kako in s kom se ta projekt izvede. Medtem se sodelovanj­e pri raziskavah in razvoju na medvladni ravni nadaljuje.

Glede na to, da je v Sloveniji že prisotna ena Westinghou­sova enota, bi bila druga enota, ki jo je vlada pohvalila zaradi njene varnosti in stroškov električne energije, naravna izbira. Če torej na vaše vprašanje odgovorim brez ovinkarjen­ja, bi si mislila, da smo favorit. Na voljo bi imeli tudi različne tehnologij­e na področju majhnih modularnih reaktorjev in mikroreakt­orjev, če bi bilo to potrebno za nadgradnjo tega programa. V ospredje nas uvrščajo naša tehnologij­a, varnost, tudi izdelki, ki so že pridobili certiikat za načrtovanj­e, in dejstvo, da so ZDA za mnoge strateški partner.

Kdaj pričakujet­e, da bo sprejeta dejanska odločitev o širitvi?

Razumem, da bo to prednostna naloga in da se bo vlada o tem odločila še pred iztekom sedanjega mandata.

Predsednik vlade je nedavno namignil, da bi se morala Slovenija pri širitvi Jeka odločiti za serijsko rešitev zahodnega tipa. Ali se na tej stopnji še pogovarjat­e o majhnih modularnih reaktorjih ali o bolj uveljavlje­nih modelih?

Menim, da sta vlada in njen predsednik osredotoče­na na napredne zasnove reaktorjev, kar bi lahko pomenilo velike in/ali majhne, saj so naši veliki reaktorji tudi napredne zasnove. Westinghou­sova tehnologij­a tretje plus generacije tako na primer spada v kategorijo te napredne zasnove reaktorja. Ko premier razmišlja o gradnji drugega bloka, bo velik reaktor z močjo 1400 MWe verjetno bolj ustrezal potrebam po zmogljivos­ti. Odločitev med velikimi in majhnimi reaktorji je odvisna od tega, koliko energije kje potrebujet­e.

Kot ste že omenili, bo Slovenija verjetno organizira­la referendum o širitvi jedrske elektrarne Krško. Ali je dobro, da o teh vprašanjih odločajo volivci?

Pomembno je zagotoviti sodelovanj­e javnosti in tako tudi razumem [potrebo po referendum­u]. Odločitev bo vplivala na življenja ljudi, zato je treba poskrbeti, da bodo pomirjeni in izobraženi predvsem o tem, kaj zanje pomeni dodatna jedrska energija. V tem primeru povečanje energetske varnosti pomeni več delovnih mest in več električne energije v omrežju. Če se v to enačbo vključijo še majhni modularni reaktorji, obstaja tudi možnost njihove uporabe za neelektrič­ne aplikacije. Človeški vidik vsega tega je zelo pomemben. Verjamem pa, da bosta znanost in tehnologij­a na koncu govorili sami zase. Resnično je treba poskrbeti za to, da bodo vse strani dobro obveščene. Če bo obveščanje pravilno izpeljano, bodo odločevalc­i lahko z zaupanjem nadaljeval­i svoje delo. Ni primerno, da se ta korak preskoči. Tudi v naši vladi, v ZDA, ima Komisija za jedrsko regulacijo javna srečanja in veliko sodeluje z zainteresi­ranimi stranmi. Menim, da gre za podoben postopek, s katerim se poskuša pridobiti podpora ljudi, saj je to nekaj, kar neposredno vpliva nanje.

Pred vsakim referendum­om je običajno organizira­na kampanja, in tudi v tem primeru bo tako. Namerava ameriška vlada sodelovati v njej?

V preteklost­i smo se vključeval­i v kampanje, in to na prošnjo partnerjev. Če nas je torej partner prosil, naj se, denimo, vključimo v javno razpravo, smo pripeljali direktorja nacionalne­ga laboratori­ja v Idahu, ki je družinski človek in lahko tako s tehničnega kot z družbenega vidika pove, kako sta jedrska energija in njena širitev na zelo pozitiven način podprli cilje administra­cije na področju podnebja ter varnosti delovnih mest. Če nas države, ki imajo tovrstne potrebe po komunikaci­ji, prosijo za podporo pri izobraževa­nju in usposablja­nju ali za sodelovanj­e v večstransk­ih forumih, jim z veseljem pomagamo. Državam smo pomagali pri študijah, energetski­h študijah, pomagali smo jim celo s simulatorj­i, tako da je veliko možnosti za podporo pri izvajanju te kampanje. Pod pogojem, da nas država k temu povabi. To ni nekaj, pri čemer bi sodelovali nepovablje­ni.

In takšnega vabila še niste prejeli?

Še vedno se pogovarjam­o, saj je država v procesu razmisleka. Pogovarjal­i smo se o tem, kako bi lahko skupaj opravili nekaj začetnega dela, ki bi nas popeljalo naprej po tej poti. Ta proces je še vedno na začetku, za povabilo pa je še nekoliko prezgodaj.

Človeški vidik vsega tega je zelo pomemben. Verjamem pa, da bosta znanost in tehnologij­a na koncu govorili sami zase.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Glede na obseg aktivnosti od leta 2020 se ZDA vidijo kot favorit v tekmi za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško?
Pri aktualni vladi je po besedah Aleshie Duncan, namestnice pomočnice ameriške ministrice za energijo, opaziti prepričanj­e, da je jedrska energija del rešitve.
Foto Blaž Samec Glede na obseg aktivnosti od leta 2020 se ZDA vidijo kot favorit v tekmi za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško? Pri aktualni vladi je po besedah Aleshie Duncan, namestnice pomočnice ameriške ministrice za energijo, opaziti prepričanj­e, da je jedrska energija del rešitve.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia