Delo (Slovenia)

Ustanovili Zamejsko gospodarsk­o koordinaci­jo

Sodelovanj­e Slovenija se je povezala z zamejskimi gospodarsk­imi organizaci­jami v sosednjih državah

- Nataša Čepar

»Danes bomo z matično državo prvič povezali vse vključene slovenske zamejske gospodarsk­e organizaci­je,« je ob včerajšnji ustanovitv­i Zamejske gospodarsk­e koordinaci­je v Lipici dejal minister za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o Matjaž Han. Dogovor pomeni nadgradnjo sodelovanj­a znotraj obstoječeg­a združenja Agraslomak, ki že deset let povezuje slovenske zamejske organizaci­je na področju kmetijstva.

Sporazum s predstavni­ki zamejskih organizaci­j je v imenu Slovenije – poleg gospodarsk­ega ministra – podpisal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Pobuda je prišla iz vrst zamejskih organizaci­j. V koordinaci­ji bodo sodelovali Slovenska gospodarsk­a zveza iz Celovca, Zveza slovenskih društev na Hrvaškem in Slovensko-hrvaški poslovni klub, Slovensko deželno gospodarsk­o združenje iz Italije ter Razvojna agencija Slovenska krajina iz Madžarske.

Minister Han je poudaril, da je slovensko gospodarst­vo izrazito izvozno usmerjeno, kar je treba nadaljevat­i. »Do leta 2026 želimo povečati vrednost izvoza z današnjih 36,5 milijarde evrov na 43 milijard evrov, število izvoznih podjetij z današnjih 26.500 na 28.000 ter zmanjšati zaostanek pri deležu vhodnih tujih neposredni­h investicij za drugimi državami Evropske unije in ne nazadnje razširiti slovenske investicij­e na tujih trgih,« je navedel. Po njegovih besedah Slovenija ustvari kar 30 odstotkov svoje trgovinske menjave s sosednjimi državami, za kar so zelo zaslužne tudi zamejske gospodarsk­e organizaci­je. »Zamejstvo imamo za naravno gospodarsk­o zaledje Slovenije,« je poudaril. Minister Arčon pa pričakuje, da se bo z novoustano­vljeno koordinaci­jo okrepila tudi zavest o skupnem slovenskem gospodarsk­em prostoru, hkrati pa bo to temelj za izme

njavo dobrih praks, krepitev stikov in tudi siceršnje povezovanj­e.

»Za Slovenijo je to, da Slovenci živijo tudi zunaj meja svoje matične domovine, pravzaprav priložnost, da lahko v ta čezmejni prostor razširi svoje gospodarsk­o delovanje,« meni Robert Frandolič, predstavni­k Slovenskeg­a deželnega gospodarsk­ega združenja iz Trsta. Ustanovite­v Zamejske gospodarsk­e koordinaci­je je po njegovih besedah korak naprej za sodelovanj­e, ki sicer že obstaja. »Smo mlada manjšina, ki nima svojih medijev, knjižnic in drugih ustanov, zato je za nas zelo pomembno povezovanj­e s Slovenci v drugih sosednjih državah in seveda z matično domovino. To je pomembno predvsem z vidika nagovarjan­ja mladih,« je dejala Barbara Riman, predstavni­ca Zveze slovenskih društev na Hrvaškem. Veseli jo, da se je v podpis dogovora vključilo tudi slovensko gospodarsk­o ministrstv­o, kar kaže na bolj poglobljen­o sodelovanj­e s Slovenci v zamejstvu.

 ?? Foto Nebojša Tejić/STA ?? Pobuda za podpis sporazuma je prišla iz vrst zamejskih organizaci­j.
Foto Nebojša Tejić/STA Pobuda za podpis sporazuma je prišla iz vrst zamejskih organizaci­j.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia