Delo (Slovenia)

Glasba temnega gozda s sovo, luno in platanami, ki šelestijo v vetru

- Foto Kevin Winter/AFP ki jo je potem

nedeljo je v 86. letu starosti umrl ameriški skladatelj

ki je z režiserjem Davidom Lynchem ustvaril ikonično glasbo za Twin Peaks in ilme Modri žamet, Divji v srcu ter Mullhollan­d Drive. Sodeloval je tudi z Davidom Bowiejem, Paulom McCartneyj­em, Nino Simone, Shirley Bassey, Lizo Minnelli, Michaelom Jacksonom in drugimi ... In zložil glasbeno temo za olimpijske igre 1992. David Lynch je na svojem youtube kanalu Weather Report v ponedeljek s črnimi očali dejal: Danes ne bo glasbe. Badalament­i je za seboj pustil nekaj najbolj sugestivni­h zvočnih pokrajin v

VBadalamen­ti, Angelo

Ameriški skladatelj je z režiserjem Davidom Lynchem ustvaril ikonično glasbo za Twin Peaks in ilme Modri žamet, Divji v srcu ter Mullhollan­d Drive. svetovni kinematogr­aiji, so zapisali v reviji Variety. Njegova orkestraci­ja in jazzovski zvoki v majhnih zasedbah za Lyncheva dela, kot so skladba Modri žamet, ki jo je nepozabno odpela Isabella Rossellini, in skladbe v seriji Twin Peaks, so razburkali čute in poudarili grotesknos­t pod površjem ameriških sanj.

Diplomiral in magistrira­l je na Manhattan School of Music, delal v gledališču in oglaševanj­u ter pisal glasbo za tv-serije. Na snemanje ilma Modri žamet je sprva prišel kot učitelj petja Isabelle Rossellini in jo spodbujal, da odpoje svojo različico pesmi Blue Velvet, ki je bila, poleg »podobe odrezanega ušesa«, kot je rekel Lynch, eden ključnih navdihov za ilm. A ker z Lynchem sprva nista mogla pridobiti pravic za pesem, sta ustvarila novo skladbo, za katero mu je Lynch dal navodilo, naj bo »brezčasna in neskončna«, naj »niha kot plimovanje morja«, Badalament­i je dobesedno »igral na njegove besede« in rodila se je pesem Mysteries of Love, odpela Julee Cruise.

Kot se je spominjal sam Badalament­i, naj bi mu Lynch dejal, da si za Modri žamet želi glasbo, ki bo spominjala na Šostakovič­a, naj »bo zelo ruska, prečudovit­a, hkrati pa naj bo temačna in rahlo srhljiva«. Glasbo je zložil, ne da bi videl en sam kader nastajajoč­ega ilma. Vmes je sodeloval tudi z drugimi režiserji, nato pa se je ponovno združil z Lynchem in Cruisovo ob glasbi za televizijs­ko serijo Twin Peaks, v kateri je vsak glavni lik imel svojo temo. Sam se je spomnil trenutka, ko je Lynch stopil v njegovo pisarno z idejo za serijo ... Sedel je k njemu za klavir in mu rekel, da ima vizijo temnega gozda s sovo, z luno, ki je skrita za oblakom, s platanami, ki šelestijo v vetru. »Takti so prišli kar sami od sebe. David je bil osupel, jaz pa tudi,« je dejal Badalament­i. Za svoj glasbeni prispevek k Twin Peaksu je Badalament­i prejel grammyja in tri nominacije za emmyja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia